18 definiții pentru intern (adj.)


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

INTERN, -Ă, interni, -e, adj., s. m. și f. 1. Adj. Care se află înăuntrul unui obiect, al unei ființe, al unui spațiu etc., care este în interior. ◊ Organe interne = organe situate în cavitățile abdominală și toracică. Boli interne = bolile organelor din interiorul corpului. Motor cu ardere internă = motor care folosește energia unui combustibil ars în interiorul cilindrului. Unghiuri interne = fiecare dintre cele două perechi de unghiuri situate în interiorul a două drepte paralele tăiate de o secantă și aflate de aceeași parte a secantei. ◊ Loc. adj. De (sau pentru) uz intern = a) (despre medicamente) care se ia oral; b) (despre cărți, documente, acte etc.) care poate fi consultat numai în condiții speciale în interiorul unei instituții. 2. S. m. și f., adj. (Elev sau ucenic) care locuiește într-un internat sau la locul unde învață meseria. 3. S. m. și f. Student în medicină admis pe bază de concurs să facă practică la un spital; medic angajat (prin concurs) la un spital. – Din fr. interne, lat. internus.

intern, ~ă [At: HASDEU, T. C. 19 / Pl: ~i, ~e / E: fr interne] 1 a Care se află înăuntrul unui obiect, al unei ființe, al unui spațiu etc. Si: interior (1), (liv) intestin2. 2 a (Atm; îs) Organe ~e Organe situate în cavitatea toracică și abdominală. 3 a (Med; îs) Boli ~e Boli ale organelor din interiorul corpului. 4 a (Teh; îs) Motor cu ardere ~ă Motor care folosește energia unui combustibil ars în interiorul cilindrului. 5 a (Ecn; îs) Piață ~ă Circulație a mărfurilor în interiorul unei țări. 6 a (Mat; îs) Unghi ~ Unghi format din două drepte concurente tăiate de o secantă. 7 a (D. medicamente; îla) De (sau pentru) uz ~ Care se ia pe cale orală. 8 a (D. cărți, documente, acte; îal) Care poate fi consultat numai în condiții speciale în interiorul unei instituții. 9-10 smf, a (Elev) care locuiește într-un internat Si: (înv) înlountraș. 11 smf (Iuz) Student sau absolvent în medicină admis pe bază de concurs să facă practică într-un spital.

INTÉRN, -Ă, interni, -e, adj., s. m. și f. 1. Adj. Care se află înăuntrul unui obiect, al unei ființe, al unui spațiu etc., care este în interior. ◊ Organe interne = organe situate în cavitățile abdominală și toracică. Boli interne = bolile organelor din interiorul corpului. Motor cu ardere internă = motor care folosește energia unui combustibil ars în interiorul cilindrului. Unghiuri interne = fiecare dintre cele două perechi de unghiuri situate în interiorul a două drepte paralele tăiate de o secantă și aflate de aceeași parte a secantei. ◊ Loc. adj. De (sau pentru) uz intern = a) (despre medicamente) care se ia oral; b) (despre cărți, documente, acte etc.) care poate fi consultat numai în condiții speciale în interiorul unei instituții. 2. S. m. și f., adj. (Elev sau ucenic) care locuiește într-un internat sau la locul unde învață meseria. 3. S. m. și f. Student în medicină admis pe bază de concurs să facă practică la un spital. – Din fr. interne, lat. internus.

INTÉRN1, -Ă, interni, -e, adj. Care ține de interiorul unui stat, al unui organism, al unui fenomen; care provine dinăuntru, lăuntric. Vigilența de masă a oamenilor muncii este arma cea mai puternică pentru descoperirea și lichidarea acțiunilor criminale ale dușmanului intern sau extern. LUPTA DE CLASĂ, 1953, nr. 10, 69. Căile și procedeele specifice ale unei limbi date, în trecerea ei de la o calitate la alta, în trecerea de la starea veche la cea nouă, formează legile interne ale dezvoltării ei. MACREA, F. 17. ◊ Piață internă = schimbul, vînzarea, circulația mărfurilor în interiorul unei țări. Plan intern = planificare în interiorul unei secții sau al unei echipe, cuprinzînd sarcinile care îi revin fiecăruia în cadrul planului general al întreprinderii. Ministerul Afacerilor Interne (sau, substantivat, f. pl.) = minister în resortul căruia se găsește întreaga administrație de stat din interiorul țării. Organe interne = organe situate în cavitatea abdominală și toracică. Boli interne = bolile organelor din interiorul corpului. Glande cu secreție internă v. secreție. Motor cu ardere internă = motor care folosește energia unui combustibil ars în interiorul cilindrului. (Mat.) Unghiuri interne = fiecare din cele două perechi de unghiuri situate în interiorul a două drepte tăiate de o secantă și aflate de aceeași parte a secantei. Unghiuri alterne interne v. altern.

INTERN, -Ă adj. Care se află înăuntru; interior, lăuntric. ◊ Organe interne = organele din cavitatea toracică și abdominală; unghi intern = unghi format de două drepte tăiate de o secantă, aflat în interiorul lor și de aceeași parte a secantei. // s.m. și f. Elev sau ucenic care locuiește și ia masa într-un internat. ♦ Student în medicină care face practică la un anumit spital, unde de obicei și locuiește. [Cf. interne, it. interno, cf. lat. internus].

INTÉRN, -Ă I. adj. care se află înăuntru; interior, lăuntric. ♦ organe ~e = organele din cavitatea toracică și abdominală; boli ~e = boli ale organelor interne; motor cu ardere ~ă = motor care folosește energia unui combustibil ars în interiorul cilindrului; unghi ~ = unghi format din două drepte tăiate de o secantă, aflat în interiorul lor și de aceeași parte a secantei; (inform.) memorie ~ă = memorie a calculatorului făcând parte din unitatea centrală. II. s. m. f. 1. elev, ucenic care locuiește și ia masa într-un internat. 2. student în medicină care face practică într-o clinică, unde, de obicei, și locuiește. (< fr. interne, lat. internus)

INTÉRN1 ~ă (~i, ~e) 1) Care se află în partea de dinăuntru a ceva; de dinăuntru; interior; lăuntric. ◊ Organe ~e organe din cavitatea toracică și abdominală. Boli ~e boli ale acestor organe. 2) Care are loc în interiorul unui organism social. /<lat. internus, fr. interne

intern a. 1. care e interior: leziune internă; 2. școlar care e cu locuința în școală; 3. student în medicină care locuiește în spital. ║ n. pl. afacerile interioare ale unei țări: Ministru de interne.

*intérn, -ă adj. (lat. internus, d. intra, în ăuntru. V. interior, extern). Al căruĭ sediŭ e în ăuntru: boală internă (de ex., la ficat). Care locuĭește în școală: elev intern. Relativ la administrațiunea din ăuntru țăriĭ: afacerile interne. Geom. Unghĭ intern, format de o secantă între doŭă paralele (V. altern). S. m. și f. Un intern, o internă, un elev intern, o elevă internă. Student, studentă în medicină care locuĭește în spital. Ministerul de interne (subînț. afacerĭ saŭ lucrurĭ), care se ocupă de afacerile din ăuntru țăriĭ. Patologia internă, a boalelor interne. Adv. Pin ăuntru: această boală nu dispare de cît tratînd-o intern.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

intérn adj. m., s. m., pl. intérni; adj. f., s. f. intérnă, pl. intérne

intérn adj. m., s. m., pl. intérni, f. sg. intérnă, pl. intérne


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

INTÉRN adj., s. 1. adj. v. interior. 2. adj. (livr.) intestin, (înv.) domestic. (Tulburări ~ într-un stat.) 3. s. (înv.) înlountraș. (~ la liceu.)

INTERN adj., s. 1. adj. dinăuntru, interior. (Partea ~.) 2. adj. (înv.) domestic, intestin. (Tulburări ~ într-un stat.) 3. s. (înv.) înlountraș. (~ la liceu.)

NARĂ INTÉRNĂ s. (ANAT.) coană.


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

INTÉRN, -Ă adj. (cf. fr. interne, it. interno, lat. internus): în sintagmele etimologie internă și flexiune internă (v.).

TURBINĂ/CU ARDERE INTERNĂ/CU GAZE, motor cu rotor pus în mișcare de gazele de ardere produse de aerul atmosferic, comprimat de compresor și introdus în camera de ardere, unde prin injectarea combustibilului, se aprinde cu ajutorul unor bujii. Sin. turbocompresor.


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

INTÉRN, -Ă (< fr., lat.) adj., s. m. și f. 1. Care se află în interiorul a ceva; interior, lăuntric, intestin2. ◊ (ANAT.) Organe i. = organe aflate în cavitățile toracică și abdominală. ◊ Boli i. = boli ale organelor din interiorul corpului. ◊ (MAT.) Unghiuri i. = unghiuri formate de două drepte tăiate de o secantă și situate între cele două drepte. 2. S.m și f. (PEDAG.) Eșev sau ucenic care locuiește într-un internat. 3. Adj. (INFORM.) Memorie i. = memorie a calculatorului care face parte din unitatea centrală și la care accesul este foarte rapid. Pentru ca un program să se execute, el trebuie să se află în m. i. 4. Adj. (EC.) Control i. = metode și măsuri ale managementului, urmărind creșterea eficienței și încurajarea preocupărilor pentru proceduri și politici manageriale cu eficacitate mare, controlul validității datelor deținute de manageri.

Intrare: intern (adj.)
intern1 (adj.) adjectiv
adjectiv (A1)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • intern
 • internul
 • internu‑
 • internă
 • interna
plural
 • interni
 • internii
 • interne
 • internele
genitiv-dativ singular
 • intern
 • internului
 • interne
 • internei
plural
 • interni
 • internilor
 • interne
 • internelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

intern (adj.)

 • 1. Care se află înăuntrul unui obiect, al unei ființe, al unui spațiu etc., care este în interior.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN sinonime: interior (adj.) lăuntric antonime: extern (adj.) attach_file 2 exemple
  exemple
  • Vigilența de masă a oamenilor muncii este arma cea mai puternică pentru descoperirea și lichidarea acțiunilor criminale ale dușmanului intern sau extern. LUPTA DE CLASĂ, 1953, nr. 10, 69.
   surse: DLRLC
  • Căile și procedeele specifice ale unei limbi date, în trecerea ei de la o calitate la alta, în trecerea de la starea veche la cea nouă, formează legile interne ale dezvoltării ei. MACREA, F. 17.
   surse: DLRLC
  • 1.1. Piață internă = schimbul, vânzarea, circulația mărfurilor în interiorul unei țări.
   surse: DLRLC
  • 1.2. Plan intern = planificare în interiorul unei secții sau al unei echipe, cuprinzând sarcinile care îi revin fiecăruia în cadrul planului general al întreprinderii.
   surse: DLRLC
  • 1.3. Ministerul Afacerilor Interne (sau, substantivat, f. pl.) = minister în resortul căruia se găsește întreaga administrație de stat din interiorul țării.
   surse: DLRLC
  • 1.4. Organe interne = organe situate în cavitățile abdominală și toracică.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 1.5. Boli interne = bolile organelor din interiorul corpului.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC MDN '00
  • surse: DLRLC
  • 1.7. Motor cu ardere internă = motor care folosește energia unui combustibil ars în interiorul cilindrului.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC MDN '00
  • 1.8. Unghiuri interne = fiecare dintre cele două perechi de unghiuri situate în interiorul a două drepte paralele tăiate de o secantă și aflate de aceeași parte a secantei.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • surse: DLRLC
  • 1.10. informatică Memorie internă = memorie a calculatorului făcând parte din unitatea centrală.
   surse: MDN '00
  • 1.11. locuțiune adjectivală De (sau pentru) uz intern = (despre medicamente) care se ia oral.
   surse: DEX '09 DEX '98
  • 1.12. locuțiune adjectivală De (sau pentru) uz intern = (despre cărți, documente, acte etc.) care poate fi consultat numai în condiții speciale în interiorul unei instituții.
   surse: DEX '09 DEX '98
 • 2. Care locuiește într-un internat sau la locul unde învață meseria.
  surse: DEX '09 DEX '98

etimologie: