22 de definiții pentru intenție

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

INTENȚIE, intenții, s. f. Dorință, gând de a face, de a întreprinde ceva; proiect, plan. ◊ Loc. adv. Cu intenție = intenționat, înadins. Fără intenție = involuntar. ◊ Loc. conj. Cu intenția să... (sau, loc. prep., cu intenția de a...) = cu gândul, în dorința de a... ◊ Expr. A face cuiva proces de intenție = a învinui pe cineva de gânduri pe care nu le-a avut. A avea intenții serioase (cu)... = a) a fi decis să realizeze ceea ce și-a propus; b) a fi decis să contracteze o căsătorie. ♦ (Jur.) Formă a vinovăției unei persoane care își dă seama de caracterul ilicit al faptei sale, prevăzându-i și dorindu-i sau acceptându-i efectele. [Var.: intențiune s. f.] – Din fr. intention, lat. intentio, -onis.

intenție sf [At: ALEXANDRESCU, M. 182 / V: (înv) ~iune / Pl: ~ii / E: fr intention, lat intentio, -onis] 1 Dorință de a face ceva Si: plan, proiect. 2 Scop. 3 (Îlav) Cu ~ Intenționat (4). 4 (Îlav) Fără ~ Involuntar (2). 5 (Îlc) Cu ~ia să ... Cu gândul de a... 6 (Îlpp) Cu ~ia de a... În dorința de a ... 7 (Îe) A face cuiva proces de ~ii A învinui pe cineva de gânduri pe care nu le-a avut. 8 (Îe) A avea ~ii serioase A fi hotărât să facă ce și-a propus. 9 (Îae) A fi hotărât să ia în căsătorie pe cineva. 10 (Jur) Caracteristică a unei persoane de a fi conștientă de caracterul ilicit al faptei sale.

INTENȚIE, intenții, s. f. Dorință, gând de a face, de a întreprinde ceva; proiect, plan. ◊ Loc. adv. Cu intenție = intenționat, înadins. Fără intenție = involuntar, fără să vrea. ◊ Loc. conj. Cu intenția să... (sau, loc. prep., cu intenția de a...) = cu gândul, în dorința de a... ◊ Expr. A face cuiva proces de intenție = a învinui pe cineva de gânduri pe care nu le-a avut. A avea intenții serioase (cu)... = a) a fi decis să realizeze ceea ce și-a propus; b) a fi decis să contracteze o căsătorie. ♦ (Jur.) Atitudine psihică a unei persoane care își dă seama de caracterul ilicit al faptei sale, prevăzându-i și dorindu-i sau acceptându-i efectele. [Var.: intențiune s. f.] – Din fr. intention, lat. intentio, -onis.

INTENȚIE, intenții, s. f. Gînd de a face ceva; proiect. V. plan. Își simțea subminat curajul militar prin intențiile ei de fugă. REBREANU, R. II 63. Numai nu înțeleg cine v-a putut spune Că aveam... intenții așa bune. ALEXANDRESCU, P. 163. ◊ Loc. conj. Cu intenția să... (sau loc. prep. cu intenția de a...) = cu gîndul, în dorința de a... Ieri seară am fost la bal, cu intenția mai mult să întîlnesc pe Frosa și să-i cer socoteală pentru farsa ce mi-a făcut. BOLINTINEANU, O. 382. ◊ Expr. A avea intenția să... = a intenționa, a avea de gînd să... A face cuiva proces de intenții v. proces.

INTENȚIE s.f. 1. Dorință, plan, gînd de a întreprinde ceva. 2. (Jur.) Atitudine psihică a cuiva care-și dă seama de caracterul ilicit al faptei sale, prevăzîndu-i sau acceptîndu-i efectele. [Gen. -iei, var. intențiune s.f. / cf. fr. intention, lat. intentio].

INTENȚIE s. f. 1. dorință, plan, gând de a întreprinde ceva. 2. (jur.) atitudine psihică a cuiva care-și dă seama de caracterul ilicit al faptei sale. (< fr. intention, lat. intentio)

INTENȚIE ~i f. 1) Pornire interioară conștientă, însoțită de un efort volitiv (de a înfăptui ceva); gând. ◊ A avea ~i serioase (cu) a) a fi decis să realizeze ceea ce și-a propus; b) a fi decis să se căsătorească. 2) Plan premeditat (de a realiza ceva). [G.-D. intenției] /<fr. intention, lat. intentio, ~onis[1]

 1. Var. intențiune (după def. din DEX și DN) — LauraGellner

INTENȚIUNE s. f. v. intenție.

intenți(un)e f. 1. pornire sufletească către un scop, voință determinată: intențiunea lui e ca...; 2. proiect, rezoluțiune: cunosc intențiunile voastre.

*intențiúne f. (lat. inténtio, -ónis, d. in-téndere, a întinde, a gîndi la, V. a-tențiune, tensiune). Scop, gînd, plan, rezoluțiune de a face ceva, voință determinată: intențiunea nu e destulă pentru creat delictu, intențiunile luĭ eraŭ bune. Cu intențiune, intenționat, cu scop, într’adins, anume. – Și -énție.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

intenție (desp. -ți-e) s. f., art. intenția (desp. -ți-a), g.-d. art. intenției; pl. intenții, art. intențiile (desp. -ți-i-)

intenție (-ți-e) s. f., art. intenția (-ți-a), g.-d. art. intenției; pl. intenții, art. intențiile (-ți-i-)

intenție s. f. (sil. -ți-e), art. intenția (sil. -ți-a), g.-d. art. intenției; pl. intenții, art. intențiile (sil. -ți-i-)[1]

 1. Var. intențiune (după def. din DEX și DN) — LauraGellner

+intenția (cu ~) prep. + s. f.

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

INTENȚIE s. 1. calcul, gând, idee, plan, proiect, socoteală, (înv. și reg.) propus, (înv.) cuget, duh, propozit, săvârșit, socotință, (fam.) combinație. (Nu și-a putut realiza ~.) 2. v. vedere.[1]

 1. Var. intențiune (după def. din DEX și DN) — LauraGellner

INTENȚIE s. 1. calcul, gînd, idee, plan, proiect, socoteală, (înv. și reg.) propus, (înv.) cuget, duh, propozit, săvîrșit, socotință, (fam.) combinație. (Nu și-a putut realiza ~.) 2. proiect, vedere. (Ce ai în ~?)

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

INTENȚIE. Subst. Intenție, gînd, dorință, năzuință, năzuire (rar), aspirație, aspirare, voință, voie, vrere; scop, țel, țintă, scop final, obiectiv (fig.), obiect. Vis, visare, ideal; iluzie. Proiect, plan, schiță, perspectivă (fig.), program. Încercare, încercat, probare, probă, probăluire (înv. și reg.); tendință, pornire; tentativă. Premeditare, premeditație (înv.), plănuire, punere la cale. Promisiune, făgăduială, făgăduință, juruire (înv. și reg.), angajament, angajare, asigurare, încredințare. Doritor, voitor, rîvnitor, aspirant, visător. Adj. Intenționat, cu intenție, intențional, bine (rău) intenționat; premeditat, pus la cale, deliberat, voit, gîndit, plănuit; planificat. Vb. A intenționa, a avea intenția, a avea intenții serioase cu..., a avea de gînd, a avea în vedere, a plănui, a pune la cale, a premedita, a urzi, a unelti. A urmări un scop, a tinde către ceva, a ținti (fig.), a dori, a năzui, a aspira (fig.), a rîvni, a visa. A planifica, a programa, a proiecta, a concepe. A încerca, a căuta să..., a întreprinde, a face tentative de...; a proba, a probălui (înv. și reg.). A-și pune în cap, a-și pune în gînd, a-l bate (a-l paște) gîndul, a pune (cuiva) gînd rău. A se angaja, a-și lua un angajament, a se obliga; a făgădui, a promite, a jurui (înv. și reg. ). A destina, a sorti, a meni, a predestina. Adv. (În mod) intenționat, voit, deliberat, cu intenție, înadins, dinadins. V. dorință, inițiativă, încercare, promisiune.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

Hell is paved with good intentions (engl. „Iadul e pavat cu intenții bune”) -Sensul acestei expresii este că bunele intenții nu sînt nici o scuză pentru faptele rele, căci și iadul (simbol superlativ al răului și al suferinței), invocînd explicația că pedepsele crunte aplicate acolo ar fi sancțiuni juste și meritate pentru păcatele și nelegiuirile făptuite pe pămînt, s-ar putea lăuda astfel că e „pardosit cu intenții bune”. Această izbutită imagine aparține criticului englez Samuel Johnson care a scris „Viața poeților englezi”, și fraza se află în „Viața lui Boswell”, datînd din anul 1775. Paternitatea nu-i totuși întreagă a lui, deoarece ideea se găsește și într-o lucrare mai veche (Iacula prudentum) de George Herbert (1633), dar altfel exprimată: „ladul e plin de bune păreri și dorinți”. Johnson însă a sprijinit ideea cu o formulare atît de plastică, încît stă în picioare de aproape două veacuri. Expresia, încetățenită în numeroase graiuri, circulă azi mai frecvent în versiunea ei franceză: „Lenfer est pavé de bonnes intentions.” LIT.

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

A DEJUCA INTENȚIILE CUIVA a întoarce șpilul, a lua (cuiva) porumbelul de pe foc, a-i tăia (cuiva) zarurile.

Intrare: intenție
intenție substantiv feminin
 • silabație: -ți-e info
substantiv feminin (F135)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • intenție
 • intenția
plural
 • intenții
 • intențiile
genitiv-dativ singular
 • intenții
 • intenției
plural
 • intenții
 • intențiilor
vocativ singular
plural
intențiune substantiv feminin
substantiv feminin (F107)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • intențiune
 • intențiunea
plural
 • intențiuni
 • intențiunile
genitiv-dativ singular
 • intențiuni
 • intențiunii
plural
 • intențiuni
 • intențiunilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

intenție, intențiisubstantiv feminin

 • 1. Dorință, gând de a face, de a întreprinde ceva. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • format_quote Își simțea subminat curajul militar prin intențiile ei de fugă. REBREANU, R. II 63. DLRLC
  • format_quote Numai nu înțeleg cine v-a putut spune Că aveam... intenții așa bune. ALEXANDRESCU, P. 163. DLRLC
  • 1.1. științe juridice Formă a vinovăției unei persoane care își dă seama de caracterul ilicit al faptei sale, prevăzându-i și dorindu-i sau acceptându-i efectele. DEX '09 DN
  • chat_bubble locuțiune adverbială Cu intenție = intenționat, înadins. DEX '09 DEX '98
  • chat_bubble locuțiune adverbială Fără intenție = fără să vrea. DEX '09 DEX '98
   sinonime: involuntar
  • chat_bubble locuțiune conjuncțională Cu intenția să... = cu gândul, în dorința de a... DEX '09 DEX '98 DLRLC
   • format_quote Ieri seară am fost la bal, cu intenția mai mult să întîlnesc pe Frosa și să-i cer socoteală pentru farsa ce mi-a făcut. BOLINTINEANU, O. 382. DLRLC
  • chat_bubble A face cuiva proces (?) de intenție = a învinui pe cineva de gânduri pe care nu le-a avut. DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • chat_bubble A avea intenții serioase (cu)... = a fi decis să realizeze ceea ce și-a propus. DEX '09 DEX '98
  • chat_bubble A avea intenții serioase (cu)... = a fi decis să contracteze o căsătorie. DEX '09 DEX '98
  • chat_bubble A avea intenția să... = a avea de gând să... DLRLC
   sinonime: intenționa
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.