2 intrări

17 definiții


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

inde av [At: COD. VOR. 62/5 / V: (înv) înde / E: lat inde] 1 (Îrg) Unde. 2 (Îrg; construit cu „de”) De unde. 3 (Înv) Când.

ÎNDE prep. (Înv. și pop.) 1. (Înaintea unui pronume la pl. sau între două pronume care se află în raport de reciprocitate) Între, laolaltă, împreună. 2. Spre, către. – În + de.

înde2 pp [At: CONACHI, P. 54 / V: (Mol; înv) ande / E: în + de] (Îrg) 1 Spre. 2 (Înaintea unui pronume la plural) Între. 3 Împreună.

ÎNDE prep. (Înv. și reg.) 1. (Înaintea unui pronume la pl. sau între două pronume care se află în raport de reciprocitate) Între, laolaltă, împreună. 2. Spre, către. – În + de4.

Î́NDE prep. (Învechit și regional; înaintea unui pronume la pl. sau între două pronume care se află în raport de reciprocitate). Între, laolaltă, împreună, unul cu altul. Au început a vorbi ele înde ele. CREANGĂ, P. 210. Izvoarele... Povestesc ele-nde ele numai dragostele noastre. EMINESCU, O. I 155.

ÎNDE prep. pop. (exprimă un raport de reciprocitate) Între. Discutau ei înde ei. /în + de

înde prep. 1. exprimă un raport intern mai energic decât în: au început a vorbi înde ele CR.; 2. intră în compozițiunea unor vorbe, ca: îndemână, îndeplini, îndupleca, etc. [Lat. INDU].

1) î́nde adv. (var. din înde 2). Vechî́. Pe cînd, în timp ce.

2) î́nde sau în de prep. Vechĭ. Rar azĭ. Între: în de eĭ, în de sine (pl.). În: în de sine (în gîndu luĭ). În de alalt, între eĭ, unu pe altu. Spre: în de seară. – Și ande și aden (din a în de, a de în) corect scris a’nde, a den (ceĭa ce astăzĭ ar fi a din): ande voĭ, aden voĭ (între voĭ).


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

ÎNDE prep. v. către, înspre, între, spre.

înde prep. v. CĂTRE. ÎNSPRE. ÎNTRE. SPRE.

Intrare: inde
conjuncție (I11)
  • inde
Intrare: înde
înde prepoziție
prepoziție (I12)
Surse flexiune: DOR
  • înde
  • ‑nde
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

inde

etimologie:

înde învechit popular

etimologie:

  • În + de
    surse: DEX '09