15 definiții pentru imposibilitate


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

IMPOSIBILITÁTE, s. f. Caracterul sau situația a ceea ce este imposibil; faptul de a nu putea face ceva; neputință. – Din fr. impossibilité, lat. impossibilitas, -atis.

imposibilitate sf [At: GHEREA, ST. CR. II, 52 / Pl: ~tăți / E: fr impossibilité, it impossibilitá, lat impossibilitas] Neputință.

IMPOSIBILITÁTE, imposibilități, s. f. Caracterul sau situația a ceea ce este imposibil; faptul de a nu putea face ceva; neputință. – Din fr. impossibilité, lat. impossibilitas, -atis.

IMPOSIBILITÁTE, imposibilități, s. f. Caracterul a ceea ce este imposibil; neputință. Ea vede lupta care se dă în mine și imposibilitatea de a fi fericit. IBRĂILEANU, A. 199.

IMPOSIBILITÁTE s.f. Caracterul a ceea ce este imposibil; lipsă de posibilitate, neputință. [Cf. fr. impossibilité, lat. impossibilitas].

IMPOSIBILITÁTE s. f. caracterul a ceea ce este imposibil; lucru imposibil. ◊ neputință. (< fr. impossibilité, lat. impossibilitas)

IMPOSIBILITÁTE f. 1) Caracter imposibil; lipsă de posibilitate; neputință. 2) Lucru imposibil. [G.-D. imposibilității] /<fr. impossibilité, lat. impossibilitas, ~atis

imposibilitate f. lipsa posibilității, neputință.

*imposibilitáte f. (lat. impossibílitas, -átis). Lipsă de posibilitate, neputință: a fi în imposibilitate de a plăti.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

imposibilitáte s. f., g.-d. art. imposibilitắții

imposibilitáte s. f., g.-d. art. imposibilității


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

IMPOSIBILITÁTE s. neputință. (~ de a face ceva.)

IMPOSIBILITATE s. neputință. (~ de a face ceva.)


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

IMPOSIBILITATE. Subst. Imposibilitate, neputință; irealitate (rar). Dificultate, greutate, anevoință (înv.), obstacol (fig.), opreliște (fig.), stavilă (fig.), piedică, barieră (fig.), impediment, impas. Opoziție, opunere, împotrivire, împotriveală (rar). Interdicție, interzicere, oprire, restricție, prohibire, prohibiție. Utopie, vis. (fig.), himeră, iluzie (fig.). Absurditate. Lucruri imposibile, icre verzi (fig.), brînză de iepure (fig.), lapte de cuc (fig.). Adj. Imposibil, ireal, irealizabil, improbabil, neverosimil, fantezist, inimaginabil, de neconceput, de necrezut, incredibil, de neînchipuit, cu neputință; impracticabil, de nerezolvat, de netrecut; insolvabil, nesolvabil; inadmisibil, oprit, interzis, prohibit, prohibitiv, prohibitoriu. Iluzoriu, himeric, fantastic, utopic, utopist. Neputincios, incapabil. Vb. A fi imposibil, a fi de nerezolvat, a fi impracticabil, a nu se putea, a fi cu neputință, a nu avea nici o șansă, a nu avea sorți de izbîndă, a încerca imposibilul, a cere imposibilul, a cere lapte de la vacă stearpă, a se zbate în zadar, a căuta acul în carul cu fîn, a clădi castele de nisip, a trage nădejde ca broasca de păr (ca ursul de coadă, ca spînul de barbă, ca baba de dinți). A interzice, a opri, a nu încuviința, a se împotrivi, a se opune, a se pune împotrivă; a prohibi, a face imposibil, a îngrădi, a pune opreliște, a băga bețe în roate, a torpila (fig.), a contracara. Adv. Cu neputință, imposibil, peste poate, peste putință, exclus, de neconceput. Niciodată, în nici un fel, deloc, pentru nimic în lume; nici poveste (vorbă, pomeneală). V. greutate, inexistență, împotrivire, obstacol, opoziție.

Intrare: imposibilitate
imposibilitate substantiv feminin
substantiv feminin (F117)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • imposibilitate
 • imposibilitatea
plural
 • imposibilități
 • imposibilitățile
genitiv-dativ singular
 • imposibilități
 • imposibilității
plural
 • imposibilități
 • imposibilităților
vocativ singular
plural

imposibilitate

 • 1. Caracterul sau situația a ceea ce este imposibil; faptul de a nu putea face ceva.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN sinonime: neputință antonime: posibilitate attach_file un exemplu
  exemple
  • Ea vede lupta care se dă în mine și imposibilitatea de a fi fericit. IBRĂILEANU, A. 199.
   surse: DLRLC

etimologie: