21 de definiții pentru ilustrație ilustrațiune (cel mult 20 afișate)

arată toate definițiile


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ILUSTRÁȚIE, ilustrații, s. f. 1. Imagine desenată sau fotografiată destinată să explice sau să completeze un text.Ilustrație de carte = gen al graficii prin care se prezintă tipuri sau momente esențiale ale unui text literar, având, uneori, și rol ornamental. 2. (În sintagma) Ilustrație muzicală = a) acompaniament, fond muzical sau efecte sonore care însoțesc un film mut, un spectacol de teatru, o evocare literară etc.; b) (la pl.) fragmente sau bucăți muzicale executate ca exemplificări la o expunere de specialitate. [Var.: ilustrațiúne s. f.] – Din fr. illustration, lat. illustratio.

ilustrație sf [At: CARAGIALE, N. F. 5 / V: ~iune / Pl: ~ii / E: fr illustration, lat illustratio] 1 (Înv; îf ilustrațiune) Persoană ilustră, care s-a remarcat într-un anumit domeniu Si: celebritate. 2 Desen, gravură etc. care împodobește sau explică un text. 3 (Îs) ~ muzicală Acompaniament, fond muzical sau efecte sonore care însoțesc un film mut, un spectacol de teatru, o evocare literară etc. 4 (Îas) Fragmente sau bucăți muzicale executate ca exemplificări la o expunere de specialitate. 5 (Îs) ~ de carte Domeniu al graficii prin care se prezintă tipuri sau momente esențiale ale unui text literar și având, uneori, un rol ornamental.

ILUSTRÁȚIE, ilustrații, s. f. 1. Imagine desenată sau fotografiată destinată să explice sau să completeze un text. ◊ Ilustrație de carte = gen al graficii prin care se prezintă tipuri sau momente esențiale ale unui text literar și având, uneori, și rol ornamental. 2. (În sintagma) Ilustrație muzicală = a) acompaniament, fond muzical sau efecte sonore care însoțesc un film mut, un spectacol de teatru, o evocare literară etc.; b) fragmente sau bucăți muzicale executate ca exemplificări la o expunere de specialitate. [Var.: ilustrațiúne s. f.] – Din fr. illustration, lat. illustratio.

ILUSTRÁȚIE, ilustrații, s. f. Imagine, desen, gravură care împodobește sau explică un text. Eram copil crud cînd răsfoiam, căutînd ilustrații, broșurile revistei celei vechi de pe biroul tatălui meu. SADOVEANU, E. 162.

ILUSTRÁȚIE s.f. Imagine, desen etc. care accentuează, explică sau completează un text. ◊ Ilustrație muzicală = însoțire a unei lecții, a unui curs de fragmente muzicale; fond muzical care însoțește o reprezentație teatrală, o evocare. [Gen. -iei, var. ilustrațiune s.f. / cf. fr. illustration, lat. illustratio].

ILUSTRÁȚIE s. f. imagine, desen etc. care accentuează, explică sau completează un text. ♦ ~ muzicală = însoțire a unei lecții, a unui curs de fragmente muzicale; fond muzical care însoțește o reprezentație teatrală, o evocare literară etc.; coloana sonoră a unui film. (< fr. illustration, lat. illustratio)

ILUSTRÁȚIE ~i f. Imagine sau desen care însoțește un text pentru a-l împodobi, a-l completa sau a-l explica. ◊ ~ muzicală a) fond muzical care însoțește o reprezentație teatrală, un film mut, o evocare literară, o emisiune de radio sau de televiziune; b) fragmente sau bucăți muzicale executate ca exemplificări la o expunere de specialitate. [G.-D. ilustrației; Sil. -lus-tra-ți-e] /<fr. illustration, lat. illustratio, ~onis[1]

 1. Var. ilustrațiune (după definițiile din DEX și DN) — LauraGellner

ILUSTRAȚIÚNE s. f. v. ilustrație.

ILUSTRAȚIÚNE s. f. v. ilustrație.

ILUSTRAȚIÚNE s.f. v. ilustrație.

ilustrați(un)e f. 1. acțiunea de a da glorie: bărbații cei mari contribuiesc la ilustrațiunea patriei lor; 2. glorie câștigată, celebritate; 3. personaj ilustru; 4. gravuri intercalate într’o carte.

*ilustrațiúne f. (lat. illustrátio, -ónis). Acțiunea de a ilustra. Glorie, celebritate. Persoană ilustră. Gravură, figură într’o carte. – Și -áție.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

ilustráție (-ți-e) s. f., art. ilustráția (-ți-a), g.-d. art. ilustráției; pl. ilustráții, art. ilustráțiile (-ți-i-)

ilustráție s. f. (sil. -ți-e), art. ilustráția (sil. -ți-a), g.-d. art. ilustráției; pl. ilustráții, art. ilustráțiile (sil. -ți-i-)[1]

 1. Var. ilustrațiune (după definițiile din DEX și DN) — LauraGellner

Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

ILUSTRÁȚIE s. poză, (înv. și pop.) chip, (înv.) tablou. (Carte cu ~ii.)[1]

 1. Var. ilustrațiune (după definițiile din DEX și DN) — LauraGellner

ILUSTRAȚIE s. poză, (înv. și pop.) chip, (înv.) tablou. (Carte cu ~ii.)

ILUSTRAȚIÚNE s. v. celebritate, glorie.

ilustrațiune s. v. CELEBRITATE. GLORIE.


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

ilustrație muzicală, însoțirea unei manifestări artistice (teatrale, plastice, cinematografice) cu elemente sonore adecvate. I. este larg utilizată în teatrul radiofonic, recitalul de poezie, filmul artistic și documentar, expoziții etc. Se deosebește de muzica de scenă* și de muzica de film* prin faptul că, în general, nu reprezintă o compoziție ci o asamblare de fragmente ale unor lucrări preexistente.

arată toate definițiile

Intrare: ilustrație
ilustrație substantiv feminin
 • silabație: -ți-e info
substantiv feminin (F135)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • ilustrație
 • ilustrația
plural
 • ilustrații
 • ilustrațiile
genitiv-dativ singular
 • ilustrații
 • ilustrației
plural
 • ilustrații
 • ilustrațiilor
vocativ singular
plural
ilustrațiune substantiv feminin
substantiv feminin (F107)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • ilustrațiune
 • ilustrațiunea
plural
 • ilustrațiuni
 • ilustrațiunile
genitiv-dativ singular
 • ilustrațiuni
 • ilustrațiunii
plural
 • ilustrațiuni
 • ilustrațiunilor
vocativ singular
plural

ilustrație ilustrațiune

 • 1. Imagine desenată sau fotografiată destinată să explice sau să completeze un text.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN attach_file un exemplu
  exemple
  • Eram copil crud cînd răsfoiam, căutînd ilustrații, broșurile revistei celei vechi de pe biroul tatălui meu. SADOVEANU, E. 162.
   surse: DLRLC
  • 1.1. Ilustrație de carte = gen al graficii prin care se prezintă tipuri sau momente esențiale ale unui text literar, având, uneori, și rol ornamental.
   surse: DEX '09
  • 1.2. (în) sintagmă Ilustrație muzicală = acompaniament, fond muzical sau efecte sonore care însoțesc un film mut, un spectacol de teatru, o evocare literară etc.
   surse: DEX '09 DN
   • 1.2.1. Coloana sonoră a unui film.
    surse: MDN '00
  • 1.3. (în) sintagmă (la) plural Ilustrație muzicală = fragmente sau bucăți muzicale executate ca exemplificări la o expunere de specialitate.
   surse: DEX '09

etimologie: