7 definiții pentru iatrogenie

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

IATROGENÍE, iatrogenii, s. f. (Med.) Stare psihică produsă sau agravată pe cale psihogenă de către medic, ca urmare a unei manevre defectuoase sau a unui tratament medical greșit. – Din fr. iatrogénie.

iatrogenie sf [At: DN3 / Pl: (rar) ~ii / E: fr iatrogénie] (Med; rar) 1-2 Stare psihică (produsă sau) agravată pe cale psihogenă de către medic, de tratament sau de condițiile spitalizării.

IATROGENÍE, iatrogenii, s. f. (Med.) Stare psihică produsă sau agravată pe cale psihogenă de către medic, de tratament sau de condițiile spitalizării. – Din fr. iatrogénie.

IATROGENÍE s.f. Producere a unei boli de un medicament prescris, luat în doze prea mari sau timp prea îndelungat. [Gen. -iei. / < fr. iatrogénie, cf. gr. iatros – medic, gennan – a produce].

IATROGENÍE s. f. stare psihică produsă pe cale psihogenă de către medic, de tratament sau de condițiile spitalizării. (< fr. iatrogénie)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

iatrogeníe s. f., pl. iatrogeníi

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

IATRO- „medic, tratament, medical”. ◊ gr. iatros „medic” > fr. iatro-, germ. id., engl. id. > rom. iatro-.~gen (v. -gen1), adj., care este provocat de medic; ~genie (v. -genie1), s. f., producere a unei boli în urma administrării îndelungate sau excesive de medicamente; ~lepsie (v. -lepsie), s. f., absorbție a produselor medicamentoase prin piele; ~leptic (v. -leptic), adj., (despre tratament) care se bazează pe utilizarea fricțiunilor, oncțiunilor etc.; ~sofie (v. -sofie), s. f., concepție medicală, teorie a medicinii.

Intrare: iatrogenie
iatrogenie substantiv feminin
substantiv feminin (F134)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • iatrogenie
  • iatrogenia
plural
  • iatrogenii
  • iatrogeniile
genitiv-dativ singular
  • iatrogenii
  • iatrogeniei
plural
  • iatrogenii
  • iatrogeniilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

iatrogenie, iatrogeniisubstantiv feminin

  • 1. medicină Stare psihică produsă sau agravată pe cale psihogenă de către medic, ca urmare a unei manevre defectuoase sau a unui tratament medical greșit. DEX '09 DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.