20 de definiții pentru hipodrom ipodrom ipodromiu ipodrum


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

HIPODRÓM, hipodromuri, s. n. Teren special amenajat pentru desfășurarea concursurilor hipice, prevăzut cu tribune pentru spectatori. – Din fr. hippodrome.

hipodrom sn [At: DOSOFTEI, V. S. 32 / V: (înv) ~miu, ~drum / Pl: ~uri, ~oame / E: ger Hippodrom, gr ἱπποδρόμιον, lat hippodromos] 1 Incintă amenajată pentru desfășurarea concursurilor hipice, prevăzută cu tribune pentru spectatori. 2 Câmp amenajat pentru cursele de cai.

HIPODRÓM, hipodromuri, s. n. Incintă amenajată pentru desfășurarea concursurilor hipice, prevăzută cu tribune pentru spectatori. – Din fr. hippodrome.

HIPODRÓM, hipodromuri, s. n. Cîmp amenajat pentru alergări și curse de cai, cu o pistă în formă ovală și un amfiteatru pentru spectatori. Se-nșiruie și fug cantoanele-n monom Și kilometrii fug în urma lor, Și toate-aleargă ca pe-un hipodrom, Parcă s-au pus să bată un record. ANGHEL-IOSIF, C. M. I 150.

HIPODRÓM s.n. 1. Incintă amenajată pentru exerciții și concursuri de călărie, cum și pentru întreceri de care. 2. Câmp amenajat pentru curse de cai. [Pl. -omuri, -oame. / < fr. hippodrome, lat. hippodromos, cf. gr. hippos – cal, dromos – cursă].

HIPODRÓM s. n. 1. (ant.) incintă amenajată pentru exerciții și concursuri de călărie, ca și pentru întreceri de care. 2. câmp amenajat pentru curse de cai. (< fr. hippodrome)

HIPODRÓM ~uri n. Teren pentru hipism. [Sil. -po-drom] /<fr. hippodrome

hipodrom n. teren dispus pentru alergări de cai: hipodromul dela Băneasa.

*ipodróm n., pl. urĭ și oame (fr. hippodrome, lat. hippódromus, d. vgr. ῾ippódromos și -ómion, d. ῾ippos, cal, și drómos, loc de alergare. V. drum). Cîmp de alergărĭ cu caiĭ (în vechime și cu carele).


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

hipodróm (-po-drom) s. n., pl. hipodrómuri

hipodróm s. n. (sil. -drom), pl. hipodrómuri


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

HIPODRÓM s. (livr.) turf. (Alergări de trap pe ~.)

HIPODROM s. (livr.) turf. (Alergări de trap pe ~.)


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

HIPO- „cal, cabaline”. ◊ gr. hippos „cal” > fr. hippo-, germ. id., engl. id. > rom. hipo-.~camp (v. -camp), s. m., 1. Animal fabulos cu corp de cal, cu două picioare și terminat printr-o coadă de pește, care trăgea carul lui Neptun. 2. Pește teleostean marin, lipsit de înotătoarea caudală, avînd capul asemănător cu al calului. 3. Circumvoluție internă a encefalului, situată în planșeul inferior al ventriculului lateral; sin. cornul lui Amon; ~drom (v. -drom), s. n., teren amenajat pentru desfășurarea concursurilor hipice; ~fag (v. -fag), adj., care se hrănește cu carne de cal; ~fagie (v. -fagie), s. f., întrebuințare a cărnii de cal în alimentație; ~fobie (v. -fobie), s. f., teamă morbidă de cai; ~id (v. -id), adj., asemănător calului; ~log (v. -log), s. m. și f., specialist în hipologie; ~logie (v. -logie1), s. f., disciplină care studiază anatomia și fiziologia calului; ~metrie (v. -metrie1), s. f., disciplină care se ocupă cu clasificarea cailor după anumite măsurători; ~metru (v. -metru1), s. n., aparat utilizat la măsurarea diferitelor dimensiuni corporale ale cailor; ~mobil (v. -mobil), adj., pus în mișcare de cai; ~patologie (v. pato-, v. -logie1), s. f., disciplină care studiază bolile și defectele calului; ~tehnie (v. -tehnie), s. f., disciplină care tratează despre creșterea și exploatarea calului; ~tomie (v. -tomie), s. f., disecție a calului.


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

HIPODRÓM (< fr.; {s} hipo2- + gr. dromos „cursă”) s. n. Teren special amenajat pentru desfășurarea concursurilor hipice și pentru antrenarea cailor trăpași și de curse. Are o pistă ovală (pe care se desfășoară competițiile), piste pentru antrenament, tribune pentru spectatori, clădiri auxiliare (manejuri acoperite, grajduri etc.). În Antichitate era folosit și pentru întreceri de care, cel mai cunoscut din Grecia antică fiind h. din Olimpia. În România, la București, în partea de N a orașului, a existat un h. construit în 1906 de arhitectul I. Berindei, unul dintre cele mai frumoase din Europa; a fost demolat în 1966. În prezent, un h. funcționează la Ploiești.

Intrare: hipodrom
hipodrom1 (pl. -uri) substantiv neutru
 • silabație: -drom info
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • hipodrom
 • hipodromul
 • hipodromu‑
plural
 • hipodromuri
 • hipodromurile
genitiv-dativ singular
 • hipodrom
 • hipodromului
plural
 • hipodromuri
 • hipodromurilor
vocativ singular
plural
ipodrom
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
ipodromiu
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
ipodrum
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
hipodrom2 (pl. -e) substantiv neutru
substantiv neutru (N11)
Surse flexiune: DN
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • hipodrom
 • hipodromul
 • hipodromu‑
plural
 • hipodroame
 • hipodroamele
genitiv-dativ singular
 • hipodrom
 • hipodromului
plural
 • hipodroame
 • hipodroamelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

hipodrom ipodrom ipodromiu ipodrum

 • 1. Teren special amenajat pentru desfășurarea concursurilor hipice, prevăzut cu tribune pentru spectatori.
  surse: DEX '09 DLRLC DN sinonime: turf attach_file un exemplu
  exemple
  • Se-nșiruie și fug cantoanele-n monom Și kilometrii fug în urma lor, Și toate-aleargă ca pe-un hipodrom, Parcă s-au pus să bată un record. ANGHEL-IOSIF, C. M. I 150.
   surse: DLRLC

etimologie: