11 definiții pentru himenopter

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

HIMENOPTER, himenoptere, s. n. (La pl.) Ordin care cuprinde insecte cu două perechi de aripi membranoase, cu metamorfoză completă, femelele având la vârful abdomenului un ac cu venin, și care trăiesc adesea organizate în colonii; (și la sg.) insectă care face parte din acest ordin. – Din fr. hyménoptère.

himenopter, ~ă sn [At: DA ms / Pl: ~e / E: fr hyménoptère, ger Hymenopteren] 1 (Lpl) Ordin care cuprinde insecte cu două perechi de aripi membranoase, cu metamorfoză completă, femelele având la vârful abdomenului un ac cu venin, și care trăiesc adesea organizate în colonii. 2 ( Șls) Insectă care face parte din acest ordin.

HIMENOPTER, himenoptere, s. n. (La pl.) Ordin care cuprinde insecte cu două perechi de aripi membranoase, cu metamorfoză completă, femelele având la vârful abdomenului un ac cu venin, și care trăiesc adesea organizate în colonii; (și la sg.) insectă care face parte din acest ordin. – Din fr. hyménoptères.

HIMENOPTER, himenoptere, s. n. Insectă cu metamorfoză completă, cu două perechi de aripi membranoase, a cărei femelă are la vîrful abdomenului un ac cu venin sau un organ asemănător cu un ac, care-i servește la depus ouăle; (la pl.) ordin cuprinzînd acest soi de insecte.

HIMENOPTER n. 1) la. pl. Ordin de insecte cu două perechi de aripi membranoase transparente (femela purtând în extremitatea posterioară a corpului un ac veninos) care trăiesc, de obicei, în colonii (reprezentanți: albina, viespea etc.). 2) Insectă din acest ordin. [Sil. -no-pter] /<fr. hyménoptere

HIMENOPTERE s.n.pl. Ordin de insecte cu metamorfoza completă, cu două perechi de aripi, femeia avînd un organ în formă de ac, cu venin; (la sg.) insectă din acest ordin. [< fr. hyménoptères, cf. gr. hymen – membrană, pteron – aripă].

HIMENOPTERE s. n. pl. ordin de insecte cu metamorfoza completă, cu două perechi de aripi membranoase, transparente și foarte fine, femela având un organ în formă de ac, cu venin. (< fr. hyménoptères)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

himenopter (desp. -nop-ter/-no-pter) s. n., pl. himenoptere corectat(ă)

!himenopter (-nop-ter/-no-pter) s. n., pl. himenoptere corectat(ă)

himenopter s. n. (sil. mf. -pte-), pl. himenoptere

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

HIMENO- „membrană, himeniu, pieliță, membranos, coriaceu”. ◊ gr. hymen, aios „piele, membrană” > fr. hyméno-, germ. id., engl. id. > rom. himeno-.~carp (v. -carp), adj., cu fructe coriacee; ~fil (v. -fil2), adj., cu frunze membranoase; ~for (v. -for), s. n. și s. f. pl., 1. s. n., Strat pe care se formează himeniul. 2. s. f. pl., Ciuperci care prezintă un strat himenial evident și diferențiat; ~id (v. -id), adj., (despre frunze) de forma și consistența unei membrane subțiri; ~logie (v. -logie1), s. f., disciplină care se ocupă cu studiul membranelor organice; ~micete (v. -micete), s. f. pl., ordin de ciuperci din clasa holobazidiomicetelor, cu picior și pălărie, care prezintă himeniul descoperit, provocînd putrezirea lemnului; ~ptere (v. -pter), s. n. pl., ordin de insecte cu două perechi de aripi membranoase, cu metamorfoză completă, femela avînd în vîrful abdomenului un ac cu venin; ~pterologie (v. ptero-, v. -logie1), s. f., ramură a entomologiei care studiază himenopterele; ~rafie (v. -rafie), s. f., refacere chirurgicală a membranei himenale; ~tomie (v. -tomie), s. f., disecție a membranelor.

Intrare: himenopter
himenopter substantiv neutru
 • silabație: hi-me-nop-ter, hi-me-no-pter info
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • himenopter
 • himenopterul
 • himenopteru‑
plural
 • himenoptere
 • himenopterele
genitiv-dativ singular
 • himenopter
 • himenopterului
plural
 • himenoptere
 • himenopterelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

himenopter, himenopteresubstantiv neutru

 • 1. (la) plural Ordin care cuprinde insecte cu două perechi de aripi membranoase, cu metamorfoză completă, femelele având la vârful abdomenului un ac cu venin, și care trăiesc adesea organizate în colonii. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 1.1. (la) singular Insectă care face parte din acest ordin. DEX '09 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.