15 definiții pentru herghelie ierghelie


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

HERGHELÍE, herghelii, s. f. 1. Crescătorie de cai, alcătuită din animale de reproducție și din exemplare de diferite vârste, care cresc sau pasc laolaltă; loc unde se află această crescătorie. ♦ (Fam.) Termen de ocară pentru o femeie prea vorbăreață. 2. Grup mare de cai de o anumită categorie. – Din tc. hergele.

HERGHELÍE, herghelii, s. f. 1. Crescătorie de cai, alcătuită din animale de reproducție și din exemplare de diferite vârste, care cresc sau pasc laolaltă; loc unde se află această crescătorie. ♦ (Fam.) Termen de ocară pentru o femeie prea vorbăreață. 2. Grup mare de cai de o anumită categorie. – Din tc. hergele.

herghelie sf [At: M. COSTIN, ap. DA ms / V: er~, herde~, hărghil~ / Pl: ~ii / E: tc hergele] 1 Crescătorie de cai alcătuită din animale de reproducție și din exemplare de diferite vârste, care cresc sau pasc laolaltă. 2 Loc unde se află această crescătorie. 3 (Fam; dep) Femeie vorbăreață. 4 Grup mare de cai de o anumită categorie.

HERGHELÍE, herghelii, s. f. 1. Grup mare de cai, care cresc sau pasc laolaltă. Ei, săracii, lipsiții, mulții, plătesc cu viața lor turmele de oi, hergheliile, cîrdurile de vite... pe care bogații le iau și le duc la ei acasă. CAMILAR, N. I 370. Și atunci iată că iese din mijlocul hergheliei răpciugă de cal grebănos. CREANGĂ, P. 194. Dragoș, Dragoș, frățioare! Lasă ochii tei să zboare Peste culme și cîmpii Păscute de herghelii. ALECSANDRI, P. P. 165. ◊ (Glumeț) Sub plăcile de apă – bronz învechit de vreme – Trec turme lungi de cegă și herghelii de-avat. DRAGOMIR, P. 23. Are o întreagă herghelie de pisici, pe care... o admiră și o descrie. IONESCU-RION, C. 112. ♦ (Familiar) Termen de ocară pentru o femeie vorbăreață. Ei, taci, taci! ajungă-ți de-amu, herghelie! CREANGĂ, A. 40. 2. Crescătorie de cai de prăsilă; locul unde se află crescătoria.

HERGHELÍE ~i f. 1) Mulțime de cai adunați împreună. 2) Crescătorie de cai. [G.-D. hergheliei] /<turc. hergele

HERGHELIE s.f. (Mold.) Grup de cai. Jiganiia rea nicicum in herghelie să năvrăpască, au macară să să lipască nu putea. CI, 98: cf. M. COSTIN. Etimologie: tc. hergele. Vezi și herghelegiu. Cf. s t a v ă (1).

herghelie f. 1. turmă de cai: herghelie de o iapă ciufă și braniște numai de o tufă nu se face niciodată PANN; 2. locul unde se ocupă cu prăsila și creșterea cailor: herghelia dela Cislău. [Turc. HERGHELÊ, lit. turmă de măgari].

herghelíe f. (turc. hargelé, hergele, d. pers. har-gele, turmă de măgarĭ). Turmă de caĭ. Crescătorie de caĭ (V. stavă). – Și er- (Olt.).


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

herghelíe s. f., art. herghelía, g.-d. art. herghelíei; pl. herghelíi, art. herghelíile

herghelíe s. f., art. herghelía, g.-d. art. herghelíei; pl. herghelíi, art. herghelíile


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

HERGHELÍE s. (prin Ban.) arghelă, (Munt., Mold. și Dobr.) priocă, (Olt., Ban., Transilv. și Maram.) stavă. (O ~ de cai de rasă.)

HERGHELIE s. (prin Ban.) arghelă, (Munt., Mold. și Dobr.) priocă, (Olt., Ban., Transilv. și Maram.) stavă. (O ~ de cai de rasă.)


Dicționare etimologice

Se explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

herghelíe (herghelíi), s. f.1. Crescătorie de cai. – 2. Grup mare de cai. – Mr. irghelie, megl. arghel’e. Tc. hergele (Roesler 606; Șeineanu, II, 215; Lokotsch 826; Ronzevalle 85), cf. ngr. χεργελές „cal neîmblăzit”, alb. ergelje (Meyer 97), bg. ergele.Der. herghelegiu, s. m. (paznic de herghelie).

Intrare: herghelie
herghelie substantiv feminin
substantiv feminin (F134)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • herghelie
 • herghelia
plural
 • herghelii
 • hergheliile
genitiv-dativ singular
 • herghelii
 • hergheliei
plural
 • herghelii
 • hergheliilor
vocativ singular
plural
ierghelie
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.

herghelie ierghelie

 • 1. Crescătorie de cai, alcătuită din animale de reproducție și din exemplare de diferite vârste, care cresc sau pasc laolaltă; loc unde se află această crescătorie.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC sinonime: arghelă priocă stavă
  • 1.1. familiar Termen de ocară pentru o femeie prea vorbăreață.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC attach_file un exemplu
   exemple
   • Ei, taci, taci! ajungă-ți de-amu, herghelie! CREANGĂ, A. 40.
    surse: DLRLC
 • 2. Grup mare de cai de o anumită categorie.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC attach_file 5 exemple
  exemple
  • Ei, săracii, lipsiții, mulții, plătesc cu viața lor turmele de oi, hergheliile, cîrdurile de vite... pe care bogații le iau și le duc la ei acasă. CAMILAR, N. I 370.
   surse: DLRLC
  • Și atunci iată că iese din mijlocul hergheliei răpciugă de cal grebănos. CREANGĂ, P. 194.
   surse: DLRLC
  • Dragoș, Dragoș, frățioare! Lasă ochii tei să zboare Peste culme și cîmpii Păscute de herghelii. ALECSANDRI, P. P. 165.
   surse: DLRLC
  • glumeț Sub plăcile de apă – bronz învechit de vreme – Trec turme lungi de cegă și herghelii de-avat. DRAGOMIR, P. 23.
   surse: DLRLC
  • glumeț Are o întreagă herghelie de pisici, pe care... o admiră și o descrie. IONESCU-RION, C. 112.
   surse: DLRLC

etimologie: