10 definiții pentru godeu

GODÉU, godeuri, s. n. I. 1. Cupă de elevator. 2. Mic recipient din material izolant, folosit pentru realizarea unor legături electrice. II. Fald la o rochie, la o draperie etc. – Din fr. godet.

GODÉU, godeuri, s. n. I. 1. Cupă de metal care se montează la aparatele de ridicat sau de transportat materiale și care se încarcă și se descarcă automat. 2. Mic recipient din material izolant, folosit pentru realizarea unor legături electrice. II. Fald la o rochie, la o draperie etc. – Din fr. godet.

GODÉU, godeuri, s. n. 1. (Tehn.) Cupă de metal care se montează la aparate de ridicat sau de transport (macarale, vagonete, elevatoare etc.) și care se încarcă și se descarcă automat cu materialul transportat (cereale, ciment, minereuri, pămînt etc.). 2. Mic recipient folosit de pictori pentru amestecarea culorilor de apă.

godéu (-deu) s. n., art. godéul; pl. godéuri

godéu s. n. (sil. -deu), art. godéul; pl. godéuri

GODÉU s.n. I. 1. Cupă de elevator. 2. (Pict.) Vas mic pentru amestecarea culorilor de apă; godetă. 3. Piesă din material izolant, utilizată pentru realizarea de legături electrice. II. Fald la o rochie, la o draperie etc. [< fr. godet].

GODÉU s. n. 1. cupă de elevator. 2. piesă din material izolant utilizată pentru realizarea de legături electrice. 3. fald, cută la o rochie, la o draperie etc. 4. urmă pe care o lasă presiunea degetului pe un tegument cutanat sau mucos infiltrat de un edem. (< fr. godet)

GODÉU ~ri n. 1) (la instalațiile de ridicat sau de transportat) Cupă metalică care se încarcă și se descarcă automat. 2) Îndoitură tubulară verticală, făcută special pe o haină largă sau la o draperie ori apărută la un material care atârnă; fald. /<fr. godet


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

GODEU s. creț, cută, fald, pliseu, pliu, (reg.) pătură. (~ al unei rochii.)

Intrare: godeu
 • silabisire: -deu
substantiv neutru (N52)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular godeu godeul
plural godeuri godeurile
genitiv-dativ singular godeu godeului
plural godeuri godeurilor
vocativ singular
plural

godeu

 • 1. Cupă de elevator.
  surse: DEX '09 DN
  • diferențiere Cupă de metal care se montează la aparatele de ridicat sau de transportat materiale și care se încarcă și se descarcă automat.
   surse: DEX '98 DLRLC
 • 2. Mic recipient din material izolant, folosit pentru realizarea unor legături electrice.
  surse: DEX '09 DEX '98 DN
 • 3. Mic recipient folosit de pictori pentru amestecarea culorilor de apă.
  surse: DLRLC DN sinonime: godetă
 • 4. Fald la o rochie, la o draperie etc.
  surse: DEX '09 DEX '98 DN sinonime: creț cută fald pătură pliseu pliu
 • 5. Urmă pe care o lasă presiunea degetului pe un tegument cutanat sau mucos infiltrat de un edem.
  surse: MDN '00

etimologie: