16 definiții pentru gherghir

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

GHERGHIR, gherghire, s. n. (Reg.) Beci sau cameră boltită (cu obloane metalice) în care se ascundeau în trecut obiectele de preț spre a fi cruțate de incendiu sau de jaf. – Din tc. kârgir „clădire de piatră”.

gherghir sn [At: LET. III 284/45 / V: (înv) gheavghir, (înv) ghevghir, gherghiu / Pl: ~uri / E: tc kargir] (Mol; tcî) Beci sau cameră boltită (cu obloane de fier la ușă și la ferestre) în care se ascundeau obiecte prețioase din casă, pentru a fi păzite de incendii sau jafuri Cf bașcă.

GHERGHIR, gherghire, s. n. (Reg.) Beci sau cameră boltită (cu obloane metalice) în care se ascundeau odinioară obiectele de preț spre a fi cruțate de incendiu sau de jaf. – Din tc. kârgir „clădire de piatră”.

GHERGHIR, gherghire, s. n. (Mold.; învechit) Un fel de beci sau cameră boltită (cu obloane de fier la ușă și la ferestre) în care, pe vremuri, se ascundeau obiectele mai de preț din casă spre a fi păzite de incendiu sau de jaf. (Cu pronunțare regională) Mai scoate dintr-un gherghiri niște straie foarte vechi, un arc, niște săgeți, un paloș și un buzdugan, toate pline de rugină. CREANGĂ, P. 194. Unde să m-ascund? – În gherghir, cucoane. ALECSANDRI, T. 1343.

gherghir (ghevghir) n. Mold. cămară boltită, beciu: scoate dintr’un gherghir niște straie foarte vechi CR. belșugarea cămarei și a ghevghirului AL. [Turc. KIAVGHIR, suterană].

gherghír, ghirghír și ghevghír n., pl. urĭ și e (turc. [d.pers.] kĭargir, pop. kĭavgir, edificiŭ de peatră). Mold. Vechĭ. Cămăruță boltită ascunsă în pivniță orĭ aĭurea p. refugiŭ orĭ de păstrat lucrurĭ scumpe. Azĭ. Munt. Dun. (ghevghir). Celar, zemnic (lîngă casă).

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

gherghir (reg.) s. n., pl. gherghire

gherghir (reg.) s. n., pl. gherghire

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

gherghir (-ruri), s. n. – Cameră boltită, beci. Tc. karǵir „construcție de piatră” (Șeineanu, II, 190; Lokotsch 1092). Sec. XVIII, înv.

Intrare: gherghir
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • gherghir
  • gherghirul
  • gherghiru‑
plural
  • gherghire
  • gherghirele
genitiv-dativ singular
  • gherghir
  • gherghirului
plural
  • gherghire
  • gherghirelor
vocativ singular
plural
gheaugur
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
gheaurghir
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
gherghiu
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
ghevghir
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

gherghir, gherghiresubstantiv neutru

  • 1. regional Beci sau cameră boltită (cu obloane metalice) în care se ascundeau în trecut obiectele de preț spre a fi cruțate de incendiu sau de jaf. DEX '09 DLRLC
    • format_quote cu pronunțare regională Mai scoate dintr-un gherghiri niște straie foarte vechi, un arc, niște săgeți, un paloș și un buzdugan, toate pline de rugină. CREANGĂ, P. 194. DLRLC
    • format_quote Unde să m-ascund? – În gherghir, cucoane. ALECSANDRI, T. 1343. DLRLC
etimologie:
  • limba turcă kârgir „clădire de piatră” DEX '98 DEX '09

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.