12 definiții pentru gherghef

gherghef sn [At: H II, 256 / V: derdef / Pl: ~uri / E: tc gergef] 1 Cadru de lemn sau de metal pe care se întinde pânză sau alt material, pentru a fi brodată cu acul. 2 (Pex) Țesătură întinsă pe gherghef (1).

GHERGHÉF, gherghefuri, s. n. Cadru de lemn sau de metal pe care se întinde o țesătură pentru a fi brodată sau firele de urzeală pentru țeserea covoarelor; p. ext. țesătură întinsă pe acest cadru. – Din tc. gergef.

GHERGHÉF, gherghefuri, s. n. Cadru de lemn sau de metal pe care se întinde o țesătură pentru a fi brodată sau firele de urzeală (1) pentru țeserea covoarelor; p. ext. țesătură întinsă pe acest cadru. – Din tc. gergef.

GHERGHÉF, gherghefuri, s. n. Cadru de lemn pe care se întinde o țesătură pentru a fi brodată; p. ext. țesătură în lucru întinsă pe un asemenea cadru. Lucra la gherghef broderii pentru o prietenă. PAS, Z. I 141. Rar venea adierea slăbită a unui cîntec de fată, care lucra undeva, la o fereastră, plecată asupra gherghefului. SADOVEANU, O. II 324. Să nu uiți ca să aduci aici ghergheful cel cu turcu călare. ALECSANDRI, T. I 37.

gherghéf s. n., pl. gherghéfuri

gherghéf s. n., pl. gherghéfuri

GHERGHÉF s. (reg.) război. (Lucrează la ~.)

gherghéf (gherghéfuri), s. n. – Cadru de lemn pentru brodat. Tc. gergef (Șeineanu, II, 180; Lokotsch 1091), cf. bg. gergev.

GHERGHÉF ~uri n. 1) Cadru constând din două cercuri concentrice de lemn sau de metal, pe care se întinde o bucată de pânză pentru a fi brodată. 2) Țesătură întinsă pe un asemenea cadru. /<turc. gergef

gherghef n. cadru pătrat de lemn pentru brodat: bogatele cusături pe gherghefuri OD. [Turc. GHERGHEF, lit. locul unde se lucrează, atelier].

gherghéf n., pl. urĭ (turc. gergef, gerkef, d. pers. kiar-giah, gherghef). Dreptunghĭ saŭ cerc de lemn pe care femeile întind pînza și brodează.


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

GHERGHEF s. (reg.) război. (Lucrează la ~.)

Intrare: gherghef
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular gherghef ghergheful
plural gherghefuri gherghefurile
genitiv-dativ singular gherghef gherghefului
plural gherghefuri gherghefurilor
vocativ singular
plural

gherghef

 • 1. Cadru de lemn sau de metal pe care se întinde o țesătură pentru a fi brodată sau firele de urzeală pentru țeserea covoarelor.
  surse: DEX '09 DLRLC sinonime: război (mașină) 2 exemple
  exemple
  • Lucra la gherghef broderii pentru o prietenă. PAS, Z. I 141.
   surse: DLRLC
  • Rar venea adierea slăbită a unui cîntec de fată, care lucra undeva, la o fereastră, plecată asupra gherghefului. SADOVEANU, O. II 324.
   surse: DLRLC
  • 1.1. prin extensiune Țesătură întinsă pe acest cadru.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC un exemplu
   exemple
   • Să nu uiți ca să aduci aici ghergheful cel cu turcu călare. ALECSANDRI, T. I 37.
    surse: DLRLC

etimologie: