12 definiții pentru ganoid

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

GANOID, ganoizi, s. m. (La pl.) Ordin de pești cu scheletul parțial cartilaginos, cu pielea fără solzi sau acoperită de discuri osoase, cu coada împărțită în două părți inegale; (și la sg.) pește din acest ordin. – Din fr. ganoïde.

GANOID, ganoizi, s. m. (La pl.) Ordin de pești cu scheletul parțial cartilaginos, cu pielea fără solzi sau acoperită de discuri osoase, cu coada împărțită în două părți inegale; (și la sg.) pește din acest ordin. – Din fr. ganoïde.

ganoid sm [At: LTR2 / Pl: ~izi / E: fr ganoïde] 1 (Lpl) Ordin de pești cu scheletul cartilaginos, cu pielea fără solzi sau acoperită de discuri osoase, cu coada împărțită în două părți inegale. 2 Pește din ordinul ganoizilor (1).

GANOID I. adj. (despre solzi) acoperit cu smalț și de formă rombică. II. s. m. pl. ordin de pești de apă dulce cu scheletul cartilaginos, cu bronhii și cu înotătoarea codală heterocercă. (< fr. ganoïde/s/)

GANOID ~zi m. 1) la pl. Ordin de pești marini cu schelet osos sau cartilaginos și cu corpul lipsit de solzi, având coadă bifurcată inegal (reprezentanți: morunul, nisetrul, cega). 2) Pește din acest ordin. /<fr. ganoïde

*ganoíd, -ă adj. și s. (format d. vgr. gános, albeață, strălucire, și eîdos, aspect). Zool. Se zice despre o sub-clasă de peștĭ care cuprinde: morunu, nisetru (bogzaru), viza, păstruga și cega.

GANOIZI s.m.pl. Ordin de pești cu scheletul cartilaginos sau osos, numai cu bronhii, avînd aripioarele și coada împărțite în două părți inegale; (la sg.) pește din acest ordin. [Sg. ganoid. / < fr. ganoïdes, cf. gr. ganos – strălucire, eidos – formă].

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

GANO- „smalț, solzi”. ◊ gr. ganos, eos „strălucire” > fr. gano-, germ. id., it. id., engl. id. > rom. gano-.~blast (v. -blast), s. n., celulă cilindrică înaltă din epiteliul adamantin, cu rol în formarea smalțului dentar; ~cefal (v. -cefal), adj., care are capul protejat de o crustă osoasă; ~id (v. -id), adj., s. m. pl., 1. adj., (Despre solzi) Acoperit cu smalț și de formă rombică. 2. s. m. pl., Pești teleostomi actinopterigieni, cu coloana vertebrală osificată incomplet, cu corpul acoperit cu solzi osoși.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

GANOÍZI (< fr.; {s} gr. ganos „strălucire” + eidos „aspect”) s. m. pl. Ordin de pești (din care fac parte morunul, nisetrul, cega etc.) cu scheletul în parte cartilaginos, cu pielea fără solzi sau acoperită cu discuri osoase, așezate în cinci șiruri longitudinale sau împrăștiate, și cu înotătoarea codală asimetrică.

Intrare: ganoid
substantiv masculin (M5)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • ganoid
  • ganoidul
  • ganoidu‑
plural
  • ganoizi
  • ganoizii
genitiv-dativ singular
  • ganoid
  • ganoidului
plural
  • ganoizi
  • ganoizilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

ganoid, ganoizisubstantiv masculin

  • 1. (la) plural Ordin de pești cu scheletul parțial cartilaginos, cu pielea fără solzi sau acoperită de discuri osoase, cu coada împărțită în două părți inegale. DEX '09 DEX '98 DN
  • 2. (și) adjectival masculin (Despre solzi) Acoperit cu smalț și de formă rombică. MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.