8 definiții pentru fux

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

FUX s. n. Aducere pe linia de plutire a buștenilor înțepeniți prin împingerea și răsucirea lor cu ajutorul țapinei. – Din germ. Fuchs.

FUX s. n. Aducere pe linia de plutire a buștenilor înțepeniți prin împingerea și răsucirea lor cu ajutorul țapinei. – Din germ. Fuchs.

fux sns [At: SADOVEANU, V. F. 136 / E: ger Fuchs] Aducere pe linia de plutire a buștenilor înțepeniți, prin împingerea și răsucirea lor cu ajutorul țapinei.

FUX s. n. (La plutărit) Aducerea pe linia de plutire buștenilor înțepeniți, împingîndu-i și răsucindu-i cu ajutorul țapinei. Toată luarea-aminte și toată puterea se puneau ca să-l împingă [bușteanul] spre vale, dîndu-i o mișcare de răsucire. – Asta se cheamă fux! ne explică zîmbind cu superioritate straja noastră. SADOVEANU, V. F. 109.

FUX s. n. scoatere a buștenilor dintr-un blocaj cu ajutorul țapinei și aducerea lor pe apă. (< germ. Fuchs)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

FUX, Johann Joseph (1660-1741), compozitor și teoretician muzical austriac. Muzică religioasă, lucrări instrumentale, opere. A publicat un tratat de contrapunct („Gradus ad Parnassum”).

Intrare: fux
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • fux
  • fuxul
  • fuxu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • fux
  • fuxului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

fuxsubstantiv neutru

  • 1. Aducere pe linia de plutire a buștenilor înțepeniți prin împingerea și răsucirea lor cu ajutorul țapinei. DEX '09 DEX '98 DLRLC MDN '00
    • format_quote Toată luarea-aminte și toată puterea se puneau ca să-l împingă [bușteanul] spre vale, dîndu-i o mișcare de răsucire. – Asta se cheamă fux! ne explică zîmbind cu superioritate straja noastră. SADOVEANU, V. F. 109. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.