29 de definiții pentru federație

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

FEDERÁȚIE, federații, s. f. 1. Uniune a mai multor state autonome (care își păstrează propria organizare) în cadrul unui stat unitar, cu un guvern central și cu organe de stat comune. 2. Uniune formată din mai multe organizații care urmăresc scopuri comune. 3. Organ care îndrumă și controlează activitatea dintr-o anumită ramură sportivă. – Din fr. fédération.

federație sf [At: DA / V: ~iune sf / Pl: ~ii / E: fr fédération] 1 Uniune a mai multor state autonome (care își păstrează propria organizare) care formează un stat unitar, cu un guvern central și organe de stat comune. 2 Uniune formată din mai multe organizații care urmăresc scopuri comune. 3 Organ care îndrumează și controlează activitatea dintr-o anumită ramură sportivă.

FEDERÁȚIE, federații, s. f. 1. Uniune a mai multor state autonome (care își păstrează propria organizare) în cadrul unui stat unitar, cu un guvern central și cu organe de stat comune. 2. Uniune formată din mai multe organizații care urmăresc scopuri comune. 3. Organ care îndrumează și controlează activitatea dintr-o anumită ramură sportivă. – Din fr. fédération.

FEDERÁȚIE, federații, s. f. 1. Uniune a mai multor state autonome (care-și păstrează independența în anumite limite) în cadrul unui stat unitar cu un guvern central. U.R.S.S. este o federație de state. 2. Uniune formată din mai multe organizații de masă muncitorești, de tineret etc. care se aliază pentru un scop anume stabilit. Federația Mondială a Tineretului Democrat. Federația Sindicală Mondială.

FEDERÁȚIE s.f. 1. Uniune de state autonome (păstrându-și în anumite limite independența) într-un stat unitar, condus de un guvern central. 2. Uniune de organizații constituită în vederea realizării unui scop comun. [Gen. -iei, var. federațiune s.f. / cf. fr. fédération, lat. foederatio].

FEDERÁȚIE s. f. 1. formă de organizare statală constând din unirea mai multor state autonome într-un stat unitar, condus de un guvern central. 2. grupare a unor organizații de masă și obștești constituită în vederea realizării unui scop comun; ligă, confederație. (< fr. fédération, lat. foederatio)

FEDERÁȚIE ~i f. 1) Stat constând din unirea mai multor state autonome într-o organizație statală unică; uniune. 2) Uniune a unor societăți sau organizații care urmăresc interese comune. ~a internațională de fotbal. [Art. federația; G.-D. federației; Sil. -ți-e] /<fr. fédération, lat. federatio, ~onis

FEDERAȚIÚNE s.f. v. federație.

federați(un)e f. alianță politică de State.

*federațiúne f. (lat. foederatio, -ónis). Confederațiune, uniune, alianță. – Și -áție.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

federație (-ți-e) s. f., art. federația (-ți-a), g.-d. art. federației; pl. federații, art. federațiile (-ți-i)

federáție s. f. (sil. -ți-e), art. federáția (sil. -ți-a), g.-d. art. federáției; pl. federáții, art. federáțiile (sil. -ți-i-)

Federația Democratică Internațională a Femeilor (F.D.I.F.)

Federația Mondială a Tineretului Democrat (F.M.T.D.)

Federația Sindicală Mondială (F.S.M.)

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

FEDERÁȚIE s. (POL.) stat federal.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

Federația mondială a budiștilor (World Fellowship of Buddhists), organizație budistă cu sediul la Colombo, capitala republicii Sri Lanka, având drept scop reunirea sufletească a tuturor țărilor budiste.

World Fellowship of Buddhists v. Federația mondială a budiștilor.

FEDERAȚIA DEMOCRATICĂ INTERNAȚIONALĂ A FEMEILOR (F.D.I.F.), organizație internațională neguvernamentală, cu sediul la Berlin, creată în 1945, în scopul apărării drepturilor femeilor și stabilirii legăturilor de prietenie și solidaritate între femeile din întreaga lume.

FEDERAȚIA INTERNAȚIONALĂ A MIȘCĂRILOR DE REZISTENȚĂ (Federația Internațională a Rezistenților), organizație internațională neguvernamentală, cu sediul la Viena, creată în 1951, unind organizații ale foștilor luptători din mișcarea de rezistență împotriva nazismului.

FEDERAȚIA INTERNAȚIONALĂ DE ASTRONAUTICĂ (F.I.A.), organizație științifică internațională, cu sediul la Paris, creată în 1950, în vederea dezvoltării, promovării și popularizării astronauticii în scopuri pașnice. România este membră din 1981.

FEDERAȚIA INTERNAȚIONALĂ DE FOTBAL ASOCIAȚIE (F.I.F.A), organizație sportivă internațională, înființată în 1904, cu sediul la Zürich, din care fac parte peste 150 de federații de fotbal. Organizează principalele competiții mondiale (ex. campionatul mondial de fotbal); în subordinea ei se află celelalte forumuri continentale (ex. UEFA pentru Europa).

FEDERAȚIA MONDIALĂ A ASOCIAȚIILOR PENTRU NAȚIUNILE UNITE, organizație internațională neguvernamentală. Înființată în 1946, cu sediul la Geneva.

FEDERAȚIA MONDIALĂ A ORAȘELOR ÎNFRĂȚITE (F.M.O.Î.), organizație internațională neguvernamentală, cu sediul la Paris, creată în 1957, în scopul stabilirii relațiilor de colaborare și prietenie între locuitorii unor orașe din țări diferite.

FEDERAȚIA SINDICALĂ MONDIALĂ (F. S. m.), organizație internațională neguvernamentală, cu sediul la Praga, creată în 1945, în vederea îmbunătățirii condițiilor de viață și de lucru ale muncitorilor de pretutindeni.

Intrare: federație
federație substantiv feminin
 • silabație: -ți-e info
substantiv feminin (F135)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • federație
 • federația
plural
 • federații
 • federațiile
genitiv-dativ singular
 • federații
 • federației
plural
 • federații
 • federațiilor
vocativ singular
plural
federațiune substantiv feminin
substantiv feminin (F107)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • federațiune
 • federațiunea
plural
 • federațiuni
 • federațiunile
genitiv-dativ singular
 • federațiuni
 • federațiunii
plural
 • federațiuni
 • federațiunilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

federație, federațiisubstantiv feminin

 • 1. Uniune a mai multor state autonome (care își păstrează propria organizare) în cadrul unui stat unitar, cu un guvern central și cu organe de stat comune. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • format_quote U.R.S.S. este o federație de state. DLRLC
 • 2. Uniune formată din mai multe organizații care urmăresc scopuri comune. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN MDN '00
  • format_quote Federația Mondială a Tineretului Democrat. Federația Sindicală Mondială. DLRLC
 • 3. Organ care îndrumă și controlează activitatea dintr-o anumită ramură sportivă. DEX '09
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.