27 de definiții pentru federație (cel mult 20 afișate)

arată toate definițiile

federație sf [At: DA / V: ~iune sf / Pl: ~ii / E: fr fédération] 1 Uniune a mai multor state autonome (care își păstrează propria organizare) care formează un stat unitar, cu un guvern central și organe de stat comune. 2 Uniune formată din mai multe organizații care urmăresc scopuri comune. 3 Organ care îndrumează și controlează activitatea dintr-o anumită ramură sportivă.

FEDERÁȚIE, federații, s. f. 1. Uniune a mai multor state autonome (care își păstrează propria organizare) în cadrul unui stat unitar, cu un guvern central și cu organe de stat comune. 2. Uniune formată din mai multe organizații care urmăresc scopuri comune. 3. Organ care îndrumă și controlează activitatea dintr-o anumită ramură sportivă. – Din fr. fédération.

FEDERÁȚIE, federații, s. f. 1. Uniune a mai multor state autonome (care își păstrează propria organizare) în cadrul unui stat unitar, cu un guvern central și cu organe de stat comune. 2. Uniune formată din mai multe organizații care urmăresc scopuri comune. 3. Organ care îndrumează și controlează activitatea dintr-o anumită ramură sportivă. – Din fr. fédération.

FEDERÁȚIE, federații, s. f. 1. Uniune a mai multor state autonome (care-și păstrează independența în anumite limite) în cadrul unui stat unitar cu un guvern central. U.R.S.S. este o federație de state. 2. Uniune formată din mai multe organizații de masă muncitorești, de tineret etc. care se aliază pentru un scop anume stabilit. Federația Mondială a Tineretului Democrat. Federația Sindicală Mondială.

federáție (-ți-e) s. f., art. federáția (-ți-a), g.-d. art. federáției; pl. federáții, art. federáțiile (-ți-i)

FEDERÁȚIE s. (POL.) stat federal.

FEDERÁȚIE s.f. 1. Uniune de state autonome (păstrându-și în anumite limite independența) într-un stat unitar, condus de un guvern central. 2. Uniune de organizații constituită în vederea realizării unui scop comun. [Gen. -iei, var. federațiune s.f. / cf. fr. fédération, lat. foederatio].

FEDERÁȚIE s. f. 1. formă de organizare statală constând din unirea mai multor state autonome într-un stat unitar, condus de un guvern central. 2. grupare a unor organizații de masă și obștești constituită în vederea realizării unui scop comun; ligă, confederație. (< fr. fédération, lat. foederatio)

FEDERÁȚIE ~i f. 1) Stat constând din unirea mai multor state autonome într-o organizație statală unică; uniune. 2) Uniune a unor societăți sau organizații care urmăresc interese comune. ~a internațională de fotbal. [Art. federația; G.-D. federației; Sil. -ți-e] /<fr. fédération, lat. federatio, ~onis

federați(un)e f. alianță politică de State.

*federațiúne f. (lat. foederatio, -ónis). Confederațiune, uniune, alianță. – Și -áție.

Federația Democratică Internațională a Femeilor (F.D.I.F.)

Federația Mondială a Tineretului Democrat (F.M.T.D.)

Federația Sindicală Mondială (F.S.M.)


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

federáție s. f. (sil. -ți-e), art. federáția (sil. -ți-a), g.-d. art. federáției; pl. federáții, art. federáțiile (sil. -ți-i-)

FEDERAȚIA DEMOCRATICĂ INTERNAȚIONALĂ A FEMEILOR (F.D.I.F.), organizație internațională neguvernamentală, cu sediul la Berlin, creată în 1945, în scopul apărării drepturilor femeilor și stabilirii legăturilor de prietenie și solidaritate între femeile din întreaga lume.

FEDERAȚIA INTERNAȚIONALĂ A MIȘCĂRILOR DE REZISTENȚĂ (Federația Internațională a Rezistenților), organizație internațională neguvernamentală, cu sediul la Viena, creată în 1951, unind organizații ale foștilor luptători din mișcarea de rezistență împotriva nazismului.

FEDERAȚIA INTERNAȚIONALĂ DE ASTRONAUTICĂ (F.I.A.), organizație științifică internațională, cu sediul la Paris, creată în 1950, în vederea dezvoltării, promovării și popularizării astronauticii în scopuri pașnice. România este membră din 1981.

arată toate definițiile

Intrare: federație
federație substantiv feminin
  • silabație: -ți-e
substantiv feminin (F135)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • federație
  • federația
plural
  • federații
  • federațiile
genitiv-dativ singular
  • federații
  • federației
plural
  • federații
  • federațiilor
vocativ singular
plural