12 definiții pentru factorie


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

FACTORÍE, factorii, s. f. Punct de schimb (comercial) pe un teritoriu nou descoperit în Africa, Asia și America; spec. punct unde se cumpără vânatul și se aprovizionează vânătorii din regiunile nordice izolate. – Din rus. faktoria.

factorie sf [At: FIASDEU, I. C. 103 / V: (înv) ~iu sn / Pl: ~ii / E: rs факториа] 1 (Înv) Agenție a unei case de comerț în altă țară. 2 Punct de schimb (comercial) pe un teritoriu străin (și îndepărtat). 3 (Spc) Punct unde se face cumpărarea vânatului și aprovizionarea vânătorilor din regiunile nordice izolate.

factoríe s.f. Punct de schimb, agenție a unei case comerciale europene într-o țară străină, în ținuturile nordice izolate, în colonii etc. în care se cumpără produse locale în schimbul altor produse. ♦ Spec. Punct pentru cumpărarea vânatului de la vânători și pentru aprovizionarea acestora cu unelte, materiale etc. în regiunile nordice depărtate. • pl. -ii. g.-d. -iei. / rus. факmорuя; cf. fr. factoreríe, germ. Faktorei.

FACTORÍE, factorii, s. f. Punct de schimb (comercial) pe un teritoriu străin (și îndepărtat); spec. punct unde se face cumpărarea vânatului și aprovizionarea vânătorilor din regiunile nordice izolate. – Din rus. faktoria.

FACTORÍE s.f. (Rar) Agenție a unei case comerciale europene într-o țară străină, în special în colonii. ♦ (Rar) Punct pentru cumpărarea vânatului de la vânători și pentru aprovizionarea acestora cu unelte, materiale etc. în regiunile nordice depărtate. [Gen. -iei. / cf. fr. factorerie, germ. Faktorei].

FACTORÍE s. f. agenție a unei case comerciale europene într-o țară străină (în colonii). ◊ punct pentru cumpărarea vânatului de la vânători și pentru aprovizionarea acestora cu unelte, materiale etc. în regiunile nordice depărtate. (< rus. faktoriia)

FACTORÍE f. rar 1) Agenție comercială a negustorilor străini într-o țară colonială. 2) (în regiunile nordice îndepărtate) Punct de aprovizionare și achiziții. /<fr. factorerie

factorie f. stabiliment de casă comercială europeană în colonii.

*factoríe f. (it. fattoría, fr. factorerie, sp. factoría). Bĭuroŭ, (stabiliment) comercial eŭropenesc în coloniĭ orĭ în alt loc în străinătate.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

factoríe s. f., art. factoría, g.-d. art. factoríei; pl. factoríi, art. factoríile

factoríe s. f., art. factoría, g.-d. art. factoríei; pl. factoríi, art. factoríile

Intrare: factorie
substantiv feminin (F134)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • factorie
 • factoria
plural
 • factorii
 • factoriile
genitiv-dativ singular
 • factorii
 • factoriei
plural
 • factorii
 • factoriilor
vocativ singular
plural

factorie

 • 1. Punct de schimb (comercial) pe un teritoriu nou descoperit în Africa, Asia și America.
  surse: DEX '09 DN
  • 1.1. prin specializare Punct unde se cumpără vânatul și se aprovizionează vânătorii din regiunile nordice izolate.
   surse: DEX '09 DN

etimologie: