2 intrări

15 definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

EXPERIMENTÁL, -Ă, experimentali, -e, adj. (Adesea adverbial) De experiență, bazat pe experiență, rezultat din experiență; cu titlu de încercare. – Din fr. expérimental, lat. experimentalis.

EXPERIMENTÁL, -Ă, experimentali, -e, adj. (Adesea adverbial) De experiență, bazat pe experiență, rezultat din experiență; cu titlu de încercare. – Din fr. expérimental, lat. experimentalis.

esperimental, ~ă a vz experimental

experimental, ~ă [At: POTECA, F. XXXV/20 / V: (înv) esp~, (îvr) sp~, sperimentale[1] ain / Pl: ~i, ~e / E: fr expérimental, it esperimentale, sperimentale, lat. experimentalis] 1-2 av, a (D. științe, cercetări sau despre metode de cercetare, operații tehnice sau tehnologice etc.) (Într-un mod) bazat pe experiență. 3-4 av, a (Într-un mod) care se poate executa sau care se efectuează prin experiment. 5-6 a, av Cu titlu de încercare. 7 a (D. instituții, unități tehnologice etc.) Care folosește experimentul (într-un anumit domeniu). 8 a (D. terenuri) Unde se fac experimente științifice. 9 a (D. materii prime sau produse) Care este utilizat în experimente, pentru a i se testa calitățile. 10 a (D. opinii, concluzii etc.) Care rezultă din experimentarea a noi tehnici sau noi procedee stilistice. 11 a Care este legat de experimente. corectată

 1. În original lipsește accentul — LauraGellner

EXPERIMENTÁL, -Ă, experimentali, -e, adj. De experiență, bazat pe experiență, rezultat din experiență. Stațiune agricolă experimentală. Cunoștințe dobîndite pe cale experimentală. Metodă experimentală. ◊ (Adverbial) Dovedește experimental ceea ce spune. C. PETRESCU, Î. I 15.

EXPERIMENTÁL, -Ă adj. (adesea adv.) (Pe cale) de experiență, bazat pe experiență. [Cf. fr. expérimental].

EXPERIMENTÁL, -Ă adj. (și adv.) bazat pe experiență, rezultat din experiență, cu titlu de încercare. (< fr. expérimental, lat. experimentalis)

didáctic-experimentál, -ă adj. (Instituție) în care se fac experiențe științifice și se desfășoară practica studenților ◊ „Au fost înființate stațiuni didactice-experimentale pe lângă Institutele agronomice din București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara și Craiova.” R.l. 30 I 75 p. 5 (din didactic + experimental)

férmă (experimentálă)-pilót s. f. Fermă model ◊ „Cercetătorii de la stațiunea experimentală agricolă din Geoagiu au conceput și organizat ferme experimentale pilot în unele cooperative agricole și întreprinderi de stat. Pe parcursul a câtorva ani, specialiștii stațiunii vor urmări în aceste ferme pilot aplicarea tehnologiilor moderne de lucrare a pământului și rezultatele obținute.” R.l. 3 III 75 p. 2. ◊ „[...] la grădina zoologică din Abidjan funcționează, încă din 1982, o fermă-pilot pentru creșterea crocodililor.” Sc. 15 III 86 p. 5 (din fermă [experimentală] + pilot, după fr. ferme-pilote; DMN 1962)

EXPERIMENTÁL ~ă (~i, ~e) și adverbial 1) Care ține de experiment. Calcul ~. Stație ~ă. 2) Care este bazat pe experiment. Metodă ~ă. 3) Care rezultă din experiment. Date ~e. /<fr. expérimental, lat. experimentalis

experimental a. fundat pe experiență: metodă experimentală.

*experimentál, -ă adj. Fundat pe experiență: fizica experimentală. Adv. În mod experimental.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

experimental adj. m., pl. experimentali; f. experimentală, pl. experimentale

experimentál adj. m., pl. experimentáli; f. sg. experimentálă, pl. experimentále

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

EXPERIMENTÁL, -Ă adj. (cf. fr. expérimental): în sintagma fonetică experimentală (v.).

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

EXPERIMENTÁL, -Ă (< fr.) adj., adv. 1. De experiență, bazat pe experiență, rezultat din experiență. ◊ Metodă e. = observarea provocată, organizată a fenomenelor și verificarea consecințelor prin experiență, prin punerea la probă. Psihologie e. = ramură a psihologiei fondată de G.J. Fechner și W. Wundt, la sfârșitul sec. 19, ca reacție la psihologia speculativă, care studiază fenomenele mintale prin metode experimentale. 2. Muzică e. = denumire folosită în anii 1950-1960 pentru muzica concretă, electronică, electroacustică, în general pentru cea considerată ca fiind de avangardă.

Intrare: experimentală
experimentală
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: experimental
experimental adjectiv
adjectiv (A1)
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • experimental
 • experimentalul
 • experimentalu‑
 • experimenta
 • experimentala
plural
 • experimentali
 • experimentalii
 • experimentale
 • experimentalele
genitiv-dativ singular
 • experimental
 • experimentalului
 • experimentale
 • experimentalei
plural
 • experimentali
 • experimentalilor
 • experimentale
 • experimentalelor
vocativ singular
plural
esperimental
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

experimental, experimentaadjectiv

 • 1. adesea adverbial De experiență, bazat pe experiență, rezultat din experiență; cu titlu de încercare. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • format_quote Stațiune agricolă experimentală. Cunoștințe dobândite pe cale experimentală. Metodă experimentală. DLRLC
  • format_quote Dovedește experimental ceea ce spune. C. PETRESCU, Î. I 15. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.