8 definiții pentru enarmonie

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ENARMONÍE, enarmonii, s. f. Raportul dintre sunete cu aceeași înălțime, dar cu notații diferite. – Din fr. enharmonie.

enarmonie sf [At: DER / Pl: ~ii / E: fr enharmonie] (Muz) 1 Raportul dintre două sau mai multe sunete care, în sistemul muzical temperat, au aceeași înălțime dar poartă denumiri diferite. 2 Egalitate a înălțimii unor sunete muzicale care poartă denumiri, notații diferite.

ENARMONÍE, enarmonii, s. f. Egalitate a înălțimilor unor sunete muzicale care poartă denumiri, notații diferite. – Din fr. enharmonie.

ENARMONÍE s.f. (Muz.) Egalitatea înălțimilor unor sunete care poartă denumiri diferite. [Gen. -iei. / < fr. enharmonie].

ENARMONÍE s. f. raport între două sunete muzicale care au aceeași înălțime, dar cu notații diferite. (< fr. enharmonie)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

!enarmonie (e-nar-/en-ar-) s. f., art. enarmonia, g.-d. art. enarmoniei; pl. enarmonii, art. enarmoniile

enarmoníe s. f. (sil. mf. en-), art. enarmonía, g.-d. art. enarmoníei; pl. enarmoníi, art. enarmoníile

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

enarmonie 1. În muzica greacă*, alcătuire a tetracordului* în a cărui componență intrau două sferturi de ton (v. greacă, muzică ~; microinterval). Muzica bizanzină* a menținut ideea existenței unui gen (II) enarmonic. 2. În sistemul sonor europ., occid., termenul de e. se referă la sunetele de aceeeași înălțime*, dar cu denumiri diferite (ex.: si* dublu diez*, do* diez și re* bemol*). E. în notația (I) corespunde eterografiei (același sunet se scrie în mai multe feluri); cu excepția lui sol* diez și la* bemol fiecare sunet se poate scrie în trei feluri. În sistemul netemperat*, e. este absolută, sunetele enarmonice fiind identice ca frecvență*. În sistemul temperat, termenul primește o valoare relativă deoarece între sunete (în sistemul temperat cu aceeași înălțime) sunt mici diferențe exprimate prin raportul frecvențelor (diferențele sunt reprezentate în sistemul lui Pitagora prin coma* pitagoreică, în cel al lui Zarlino prin coma mare, în sistemul Mercator-Holder, prin coma holderiană; în sistemele muzicale orient. principiul e. este foarte complicat deoarece, pe lângă folosirea sistemului netemperat, sunetele se organizează și în moduri, scări etc., stări diferite care țin de un anumit etos*). Legat de acustică, e. are în practica muzicală și un efect psihologic, devenind funcțională; cele două aspecte nu coincid întotdeauna. Muzical, e. funcțională înseamnă un procedeu folosit atât în melodie*, urmându-se caracterul expansiv sau depresiv conferit de atracția sunetelor, ori chiar de etos (atunci când nu există funcții puternice de atracție între sunete), cât și în armonie (III, 1, 2), în aspectul consonant* sau disonant* al intervalelor* și în procesul modulației*, mai ales la tonalități (2) îndepărtate.

Intrare: enarmonie
enarmonie substantiv feminin
  • silabație: e-nar-, en-ar- info
substantiv feminin (F134)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • enarmonie
  • enarmonia
plural
  • enarmonii
  • enarmoniile
genitiv-dativ singular
  • enarmonii
  • enarmoniei
plural
  • enarmonii
  • enarmoniilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

enarmonie, enarmoniisubstantiv feminin

  • 1. Raportul dintre sunete cu aceeași înălțime, dar cu notații diferite. DEX '09 DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.