16 definiții pentru emulsie emuls emulsiune emulziune

emulsie sf [At: S. BĂRB. 24/5 / V: (înv) emuls sn, ~iune, ~lziune / Pl: ~ii / E: fr émulsion, it emulsione, lat emulsia] 1 Medicament lichid cu aspect lăptos preparat din semințe oleaginoase și apă. 2 Amestec dispersat obținut din cel puțin două lichide insolubile, unul în celălalt, de obicei uleioase sau rășinoase. 4 Preparat fotografic care se aplică pe plăcile și pe filmele fotografice.[1] modificată

  1. În original, pluralul greșit tipărit: emulsii LauraGellner

EMÚLSIE, emulsii, s. f. Amestec dispers format din două lichide insolubile unul în celălalt. ♦ Strat sensibil la acțiunea luminii, depus pe plăcile și pe filmele fotografice. – Din fr. émulsion.

EMÚLSIE, emulsii, s. f. Amestec dispers format din două lichide insolubile unul în celălalt. ♦ Strat sensibil la acțiunea luminii, depus pe plăcile și pe filmele fotografice. – Din fr. émulsion.

EMÚLSIE, emulsii, s. f. Amestec lichid al unor particule insolubile (de obicei de corpuri grase ori rășinoase), pentru a obține un preparat nou. ♦ Stratul sensibil la acțiunea luminii depus pe un material fotografic.

emúlsie (-si-e) s. f., art. emúlsia (-si-a), g.-d. art. emúlsiei; pl. emúlsii, art. emúlsiile (-si-i-)

emúlsie s. f. (sil. -si-e), art. emúlsia (sil. -si-a), g.-d. art. emúlsiei; pl. emúlsii, art. emúlsiile (sil. -si-i-)

EMÚLSIE s.f. Amestec lichid care conține în suspensie particule insolubile. ♦ Strat fotosensibil de pe un material fotografic. [Pron. -si-e, gen. -iei, var. emulsiune s.f. / < fr. émulsion, cf. lat. emulsio < emulgere – a mulge].

EMÚLSIE s. f. 1. amestec dispers din două lichide insolubile unul în celălalt. 2. strat fotosensibil de pe un material fotografic. (< fr. émulsion)

EMÚLSIE ~i f. 1) Amestec dispers din două lichide insolubile unul în celălalt. ~ de ulei în apă. 2) Strat fotosensibil de pe hârtia sau filmele fotografice. [G.-D. emulsiei; Sil. -si-e] /<fr. émulsion

EMULSIÚNE s.f. v. emulsie.

emulsiune f. medicament preparat cu semințe oleioase.

*emulsiúne f. (d. lat. emulgére, emúlsum, a mulge). Medicament lăptos scos din semințe oleaginoase, ca migdalele ș. a.


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

EMÚLSIE (< fr.; {s} lat. emulsus „muls”) s. f. (CHIM.) Sistem dispers neomogen format din două lichide nemiscibile, dintre care unul se află dispersat sub formă de picături fine în masa celuilalt. Pot fi naturale (ex. laptele, untul) sau artificiale (ex. cremele cosmetice). ◊ (FIZ.) E. fotografică = suspensie formată din microcristale de halogenuri (bromură sau clorură) de argint, dispersate într-o soluție vâscoasă de gelatină depusă de celuloid, hârtie, sticlă etc. ◊ E. nucleară = strat de e. fotografică pe un suport de sticlă, în care particulele elementare cu sarcină electrică sau alte particule ionizante lasă urme vizibile (după developare) la microscop; se utilizează în cercetările de fizică nucleară.

Intrare: emulsie
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular emulsie emulsia
plural emulsii emulsiile
genitiv-dativ singular emulsii emulsiei
plural emulsii emulsiilor
vocativ singular
plural
emuls
Nu există informații despre flexiunea acestui cuvânt.
emulsiune
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular emulsiune emulsiunea
plural emulsiuni emulsiunile
genitiv-dativ singular emulsiuni emulsiunii
plural emulsiuni emulsiunilor
vocativ singular
plural
emulziune
Nu există informații despre flexiunea acestui cuvânt.