14 definiții pentru email emai emaliu

email sn [At: ENC. ROM. / V: emai, emaliu / A și: email / Pl: ~uri și, înv, emalii / E: fr émail, ger Email] 1 Substanță albă și lucioasă care acoperă coroana dinților Si: smalț. 2 Substanță sticloasă, obținută prin topire sau prin sinterizare, care se aplică pe suprafața unor obiecte metalice sau ceramice pentru a le proteja împotriva coroziunii, a le îmbunătăți rezistența mecanică, a realiza izolarea lor electrică, în scop decorativ etc. 3 (Pex) Obiect emailat. 4 (Îla) De ~ Emailat. 5 Peliculă obținută din lacuri pe bază de rășini, care au în conținutul lor pigmenți.

EMÁIL, (2) emailuri, s. n. 1. Masă sticloasă obținută prin topire sau prin sinterizare, constituită în special din siliciu și din bariu, care se aplică pe suprafața unor obiecte metalice sau ceramice, pentru a le proteja împotriva coroziunii, a le îmbunătăți rezistența mecanică, a realiza izolarea lor electrică, în scop decorativ etc.; smalț, glazură. 2. Obiect emailat sau sort de email (1). 3. Peliculă obținută pe bază de rășini, care au în conținutul lor pigmenți. – Din fr. émail.

EMÁIL, emailuri, s. n. 1. Masă sticloasă obținută prin topire sau prin sinterizare, constituită în special din siliciu și din bariu, care se aplică pe suprafața unor obiecte metalice sau ceramice, pentru a le proteja împotriva coroziunii, a le îmbunătăți rezistența mecanică, a realiza izolarea lor electrică, în scop decorativ etc.; smalț, glazură. 2. Obiect emailat. 3. Peliculă obținută pe bază de rășini, care au în conținutul lor pigmenți. – Din fr. émail.

EMÁIL, emailuri, s. n. Smalț. Tanti Laura scoase din portțigaretul... cu încrustații de email o țigaretă. C. PETRESCU, Î. I 4. ♦ Obiect acoperit cu această substanță. Expoziție de emailuri. – Pronunțat: -mail și (mai rar) -mai.

emáil (-mayl) s. n., (sorturi, obiecte) pl. emáiluri

emáil s. n. (sil. -mail), (feluri, obiecte) pl. emáiluri

EMÁIL s. glazură, smalț, (reg.) călai, maz, mazlu, mortasâncă, smânțuială. (Vase de ceramică cu ~.)

EMÁIL s.n. 1. Substanță sticloasă care servește la acoperirea unor obiecte metalice sau ceramice; smalț. ♦ Obiect smălțuit, emailat. 2. Peliculă obținută din lacuri pe bază de rășini conținând pigmenți. [Pron. e-mail, (rar) -ma-il, var. emai s.n. / < fr. émail].

EMÁIL s. n. 1. masă sticloasă, rezistentă la agenți chimici, pentru acoperirea unor obiecte metalice sau ceramice; smalț. 2. obiect emailat. 3. peliculă colorată, dură și lucioasă, obținută din lacuri pe bază de rășini conținând pigmenți. (< fr. émail)

EMÁIL ~uri n. 1) Substanță sticloasă, colorată diferit, care se aplică pe suprafața unor obiecte metalice sau de ceramică, cu scopul de a le proteja și înfrumuseța; smalț. 2) la pl. Obiecte emailate. [Sil. e-mail] /<fr. émail


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

EMAIL s. glazură, smalț, (reg.) călai, maz, mazlu, mortasîncă, smînțuială. (Vase de ceramică cu ~.)

Intrare: email
  • silabisire: -mail
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular email emailul
plural emailuri emailurile
genitiv-dativ singular email emailului
plural emailuri emailurilor
vocativ singular
plural
emaliu
Nu există informații despre flexiunea acestui cuvânt.
substantiv neutru (N67)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular emai emaiul
plural emaiuri emaiurile
genitiv-dativ singular emai emaiului
plural emaiuri emaiurilor
vocativ singular
plural