15 definiții pentru ectenie ictenie ihtenie

ecténie sf [At: N. COSTIN, LET. II, 114/6 / V: (îvp) ic~, iht~ / Pl: ~ii / E: ngr ἒκτένεια] (În Biserica ortodoxă) Șir de rugăciuni rostite de preot sau de diacon în cursul serviciului religios.

ECTÉNIE, ectenii, s. f. (În Biserica ortodoxă) Rugăciune de cerere sau de mulțumire rostită de către preot sau diacon, la care se răspunde prin: „Doamne miluiește” ori „Dă, Doamne”. – Din ngr. ektenís.

ECTÉNIE, ectenii, s. f. (în Biserica ortodoxă) Șir de rugăciuni rostite de preot sau de diacon în cursul serviciului religios. – Din ngr. ektenís.

ECTÉNIE, ectenii, s. f. (În biserica ortodoxă) Șir de rugăciuni scurte rostite de preot sau de diacon în cursul unui serviciu religios. Și popi, șirag, cădelnițînd, Citeau ectenii de comînd. COȘBUC, P. I 149.

ecténie (-ni-e-) s. f., art. ecténia (-ni-a), g.-d. art. ecténiei; pl. ecténii, art. ecténiile (-ni-i-)

ecténie s. f. (sil. -ni-e), art. ecténia (sil. -ni-a), g.-d. art. ecténiei; pl. ecténii, art. ecténiile (sil. -ni-i-)

ecténie (ecténii), s. f. – Șir de rugăciuni rostite în timpul slujbei. Ngr. ἐϰτένεια. Sec. XVII.

ECTÉNIE ~i f. (în ritualul ortodox) Șir de rugăciuni rostite de preoți în timpul serviciului religios. [G.-D. ecteniei] /<fr., ngr. ektenis

ectènie f. rugăciune continuată, constând din mai multe cereri: și popii... ceteau ectenii de comând (COȘBUC). [Gr. mod.].

ecténie f. (ngr. ekténia, d. vgr. ekténeia, rugăcĭune stăruitoare, d. ektenés, întins, stăruitor. V. ipo-tenuză, te-tanos). Rugăcĭune în stihurĭ scurte pe care o spune diaconu în mijlocu bisericiĭ saŭ, în lipsa luĭ, preutu în altar. – Și icténie.


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

ectenie (< gr. ἐϰτενής, de la vb. ἐϰτείνω [ekteino], „a întinde, a prelungi”), grup de stihuri*, executate de preot sau de diacon în stil recitativ*, la care cântărețul* sau corul* răspunde cu: „Doamne miluiește ” sau „Ție, Doamne”. După conținutul și destinația lor se disting: e. mare (ἡ μεγάλη ἐϰτενής, 14 stihuri, la care se mai adaugă în unele cazuri stihuri specifice); e. mică (ἡ μιϰρὰ ἐϰτενής, 4 stihuri); e. întreită; e. de cerere; e. de mulțumire etc. Echiv. cu λιτανεία care a dat pl. lat. litania.

Intrare: ectenie
  • silabisire: -ni-e
substantiv feminin (F135)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular ectenie ectenia
plural ectenii ecteniile
genitiv-dativ singular ectenii ecteniei
plural ectenii ecteniilor
vocativ singular
plural
substantiv feminin (F135)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular ictenie ictenia
plural ictenii icteniile
genitiv-dativ singular ictenii icteniei
plural ictenii icteniilor
vocativ singular
plural
ihtenie
Nu există informații despre flexiunea acestui cuvânt.