11 definiții pentru economicos

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ECONOMICOS, -OASĂ, economicoși, -oase, adj. Economic (2). – Din ngr. ikonómikos (după econom și economie).

economicos, ~oa a [At: PRAVILA (1814), ap. DLR ms / V: (înv) ic~, ~oa / Pl: ~oși, ~oase / E: economic + -os] 1 (Înv; d. acte juridice; îf iconomicos) Care se face neconform cu realitatea (pentru a produce o fraudă). 2 (Înv; d. acte juridice; îf iconomicos) Care aduce venit prin fraudă. 3 Economic (4). 4 (Îvr; îs) Diată ~oasă Testament simulat, în defavoarea moștenitorilor sau a fiscului. corectat(ă)

ECONOMICOS, -OASĂ, economicoși, -oase, adj. Economic (2). – Din ngr. ikonómikos (refăcut ulterior după econom și economie).

ECONOMICOS, -OASĂ, economicoși, -oase, adj. Care cere cheltuieli modeste, care permite economii; economic (2).

ECONOMICOS ~oasă (~oși, ~oase) Care permite economii; care poate aduce câștig; avantajos; rentabil; economic. /<ngr. oikonomikós

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

economicos adj. m., pl. economicoși; f. economicoa, pl. economicoase

economicos adj. m., pl. economicoși; f. economicoasă, pl. economicoase

economicos adj. m., pl. economicoși; f. sg. economicoasă, pl. economicoase

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

ECONOMICOS adj. 1. economic, rentabil, (înv.) economicesc. (Un procedeu ~.) 2. v. spornic.

ECONOMICOS adj. 1. economic, rentabil, (înv.) economicesc. (Un procedeu ~.) 2. spornic. (O mîncare ~.)

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

economicos
DLRM explică simplist pe economicos din economic+sufixul -os, fără să bage de seamă că economic este adjectiv și, în principiu, -os servește la formarea de adjective de la substantive (există cîteva derivate de la verbe). Ce e drept, la Pascu, Suf., p. 14, se găsesc cîteva exemple derivate de la adjective: lăcomos, sterpos, tulburos, veselos, slab atestate și, cu excepția lui sterpos, explicabile și prin substantive (lăcomie, veselie) sau verbe (tulbura, veseli). În DI găsim alte exemple, ca adîncos, calicos, dobitocos, mojicos, sălbăticos, voinicos, al căror cuvînt de bază poate fi folosit tot atît de bine ca adjectiv și ca substantiv, dar și căldos, puternicos, umedos, explicabile numai prin adjective. Toate aceste derivate sînt rar folosite și, în măsura, în care le cunosc din propria mea experiență, pot afirma, că sînt formații glumețe. Nu este aceasta situația lui economicos, care e mult folosit, și în serios.
CADE, s.v. economicos, trimite la iconomicos, dar acesta nu figurează la locul său în ordinea alfabetică. Trebuie să pornim de la iconomicos, care reproduce pe gr. οίχονομικός, format, bineînțeles, cu sufixul -ικός. Adjective grecești cu acest sufix au pătruns destule în romînește (nevricos, plicticos, politicos, simandicos, tacticos etc.). După ce au fost împrumutate neologismele economie, econom etc., cu e-, iconomicos s-a schimbat și el în economicos. Astăzi se folosește tot mai mult, deoarece economic a căpătat un sens tehnic și se simte nevoia de a-l diferenția de sensul practic.
Observ că adjectivele grecești în -icos s-au împărțit în romînește în mai multe grupe:
1. Dispărute cu totul : apofasisticos, catahristicos (adv.), chiriticos (?), evghenicos, epihirimalticos, ighemonicos, nomicos, prilipticos (?), procriticos (?), prosopicos.
2. Refăcute sub influență apuseană ori de cîte ori alături de adjectiv există un substantiv din aceeași familie : comicos (comedie), epilepticos (epilepsie), idropicos (hidropisie), istericos (isterie), melanholicos (melancolie), prolipticos (prolepsă), revmaticos (reumatism), stoicos (stoicism). În toate aceste cazuri, adjectivul a pierdut desinența grecească -os.
3. Au păstrat forma grecească, trei adjective neanalizabile în romînește: nevricos, plicticos, simandicos.
4. Au păstrat forma grecească alături de dublete fără desinența -os, dar cu diferență de înțeles, trei adjective : economicos (economic), politicos (politic), tacticos (tactic). Ultimele două, pentru un romîn, par formate în romînește cu sufixu -os de la politică și tactică.

Intrare: economicos
economicos adjectiv
adjectiv (A51)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • economicos
  • economicosul
  • economicosu‑
  • economicoa
  • economicoasa
plural
  • economicoși
  • economicoșii
  • economicoase
  • economicoasele
genitiv-dativ singular
  • economicos
  • economicosului
  • economicoase
  • economicoasei
plural
  • economicoși
  • economicoșilor
  • economicoase
  • economicoaselor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

economicos, economicoaadjectiv

etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.