12 definiții pentru draperie


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

DRAPERÍE, draperii, s. f. 1. Perdea grea de stofă, de catifea etc., cu falduri. 2. Veșmânt larg cu falduri care îmbracă o statuie, un personaj antic etc. – Din fr. draperie.

draperíe sf [At: HELIADE, O. I, 220 / Pl: ~ii / E: fr draperie] 1 Perdea grea de stofă, catifea, țesătură de bumbac sau de in, colorată, dispusă în falduri. 2 Stofă dispusă artistic, în cute mari, care servește drept decor într-o sală de teatru. 3 Veșmânt larg cu multe cute, care îmbracă o statuie, un personaj antic dintr-o piesă.

DRAPERÍE, draperii, s. f. 1. Perdea grea de stofă, de catifea etc., prevăzută cu falduri. 2. Veșmânt larg cu falduri care îmbracă o statuie, un personaj antic etc. – Din fr. draperie.

DRAPERÍE, draperii, s. f. 1. Perdea de stofă sau de catifea căzînd în falduri sau în cute bogate, așezată la o fereastră, la o ușă, la o nișă etc. Încăperea din fund... e despărțită... printr-o dublă draperie grea de brocat albastru. CAMIL PETRESCU, T. I 83. Prin draperii, lumina străbatea roșie-viorie. C. PETRESCU, A. 377. De partea de jos a deschizăturii, draperii de catifea de Utrecht... La ridicarea cortinei, draperia e dată într-o parte și în alta. MACEDONSKI, O. II 280. ◊ Fig. Suna susur de paseri în frunzișuri și-n lianele care atîrnau în draperii deasupra havuzurilor. SADOVEANU, Z. C. 276. Pe cer, amurgul mîndru își prinde draperia. NECULUȚĂ, Ț. D. 73. ♦ Stofă dispusă cu artă, în cute mari, care servește ca decor într-o sală, mai ales într-o sală de teatru. Sala este îmbrăcată cu un posomorît fel de doliu: păretele din dreapta, cel din stînga și podul cu o draperie neagră. NEGRUZZI, S. III 376. 2. (Arte plastice, teatru) Veșmînt (larg, cu multe cute) care îmbracă o statuie, personajele unui tablou sau pe actori în anumite piese. Draperiile de pe femei erau atît de măiestru răsucite de daltă, încît pare că sta să le scuture vîntul. GALACTION, O. I 122.

DRAPERÍE s.f. 1. Perdea grea de postav, de stofă etc. pusă la uși, la ferestre etc. și lăsată să cadă în falduri; stofă dispusă cu artă în falduri mari. ◊ (Geol.) Draperii carstice = concrețiuni cu aspect de pânză în falduri, care iau naștere prin depunerea calciului în crăpăturile din plafoanele peșterilor. 2. Veșmânt larg cu falduri, care îmbracă o statuie, personajele unui tablou etc. [Gen. -iei. / < fr. draperie, cf. it. drapperia].

DRAPERÍE s. f. 1. perdea grea de postav, de stofă sau catifea pusă la uși, la ferestre etc. și lăsată să cadă în falduri; stofă dispusă cu artă în falduri mari. 2. veșmânt larg, cu falduri, care îmbracă o statuie, personajele unui tablou etc. 3. formație carstică cu aspect de pânză în falduri, rezultată prin depunerea carbonatului de calciu în crăpăturile din plafoanele peșterilor. (< fr. draperie)

DRAPERÍE ~i f. Perdea grea de stofă groasă, cu falduri, așezată la o fereastră, la o ușă sau la o nișă. [Art. draperia; G.-D. draperiei; Sil. -ri-e] /<fr. draperie

draperie f. 1. stofă dispusă cu artă, în cute mari; 2. reprezentare de vestminte largi, de ornamente de tapiserie (pictură și sculptură).

* draperíe (fr. draperie). Ornamente de postav orĭ de stofă puse la ușĭ, ferestre ș.a.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

draperíe s. f., art. drapería, g.-d. art. draperíei; pl. draperíi, art. draperíile

draperíe s. f., art. drapería, g.-d. art. draperíei; pl. draperíi, art. draperíile

Intrare: draperie
substantiv feminin (F134)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • draperie
 • draperia
plural
 • draperii
 • draperiile
genitiv-dativ singular
 • draperii
 • draperiei
plural
 • draperii
 • draperiilor
vocativ singular
plural

draperie

 • 1. Perdea grea de stofă, de catifea etc., cu falduri.
  surse: DEX '09 DLRLC DN sinonime: perdea attach_file 5 exemple
  exemple
  • Încăperea din fund... e despărțită... printr-o dublă draperie grea de brocat albastru. CAMIL PETRESCU, T. I 83.
   surse: DLRLC
  • Prin draperii, lumina străbatea roșie-viorie. C. PETRESCU, A. 377.
   surse: DLRLC
  • De partea de jos a deschizăturii, draperii de catifea de Utrecht... La ridicarea cortinei, draperia e dată într-o parte și în alta. MACEDONSKI, O. II 280.
   surse: DLRLC
  • figurat Suna susur de paseri în frunzișuri și-n lianele care atîrnau în draperii deasupra havuzurilor. SADOVEANU, Z. C. 276.
   surse: DLRLC
  • figurat Pe cer, amurgul mîndru își prinde draperia. NECULUȚĂ, Ț. D. 73.
   surse: DLRLC
  • 1.1. Stofă dispusă cu artă, în cute mari, care servește ca decor într-o sală, mai ales într-o sală de teatru.
   surse: DLRLC DN attach_file un exemplu
   exemple
   • Sala este îmbrăcată cu un posomorît fel de doliu: păretele din dreapta, cel din stînga și podul cu o draperie neagră. NEGRUZZI, S. III 376.
    surse: DLRLC
  • 1.2. geologie Draperii carstice = concrețiuni cu aspect de pânză în falduri, care iau naștere prin depunerea calciului în crăpăturile din plafoanele peșterilor.
   surse: DN
 • 2. Veșmânt larg cu falduri care îmbracă o statuie, un personaj antic etc.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN attach_file un exemplu
  exemple
  • Draperiile de pe femei erau atît de măiestru răsucite de daltă, încît pare că sta să le scuture vîntul. GALACTION, O. I 122.
   surse: DLRLC

etimologie: