25 de definiții pentru drăgaică dragaică drădaică drăgăică (cel mult 20 afișate)

arată toate definițiile


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

DRĂGÁICĂ, (I 3, 4, 5, II) drăgaice, s. f. I. 1. Sărbătoare populară închinată coacerii holdelor (la 24 iunie); Sânziene. 2. (Art.) Dans popular jucat mai ales la Drăgaică (I 1); melodie după care se execută acest dans. ◊ Expr. A sări (sau a juca) drăgaica = a sări ca un nebun, a fi neastâmpărat. 3. Fiecare dintre fetele care (îmbrăcate bărbătește) execută drăgaica (2). 4. Târg care se ține la 24 iunie; p. gener. târg. 5. (La pl.) Zâne rele despre care se crede că i-ar sluți pe oameni; iele. II. Plantă erbacee cu frunze lungi și înguste și cu flori galbene-aurii, plăcut mirositoare; sânziană (Galium verum). – Din bg. dragaika.

drăgáică sf [At: ALEXI, W. / V: (reg) ~ădá~, ~găí~ / Pl: ~ice, (rar) ~ici / E: bg драгайка] 1 Sărbătoare populară închinată coacerii recoltelor (la 24 iunie) Si: Sânziene. 2 Sărbătoare religioasă închinată nașterii Sfântului Ioan Botezătorul. 3 (Art) Vechi dans popular românesc, jucat la drăgaică (1) de un grup de patru sau șase fete care evoluează în monom. 4 (Art) Melodie după care se dansează drăgaica (3) 5 (Pop; îe) A sări (sau a juca) ~a A fi neastâmpărat. 6 (Reg; îe) A se încinge (sau a se întărâta) ~a A se lua la ceartă. 7 (Îae) A se îndrăgosti. 8 (Pop) Numele dat fiecăreia dintre fetele frumoase alese la drăgaică (1) care (îmbrăcate bărbătește) execută dansul drăgaica (3). 9 (Pop) Paparudă. 10 (Pop) Târg care se ține la 24 iunie sau la 20 iulie. 11 (Pop; pgn) Târg. 12 (Reg) Nedeie. 13 (Pop; lpl) Zâne rele care dezlănțuie furtuni și care îi sluțesc pe oameni Si: iele, rusalii, șoimane. 14 (Bot; pop) Sânziană (Galium verum). 15 (Bot; reg) Sânziene de grădină (Solidago canadensis). 16-17 (Bot; reg) Sulfină (Meliotus officinalis și Meliotus albus).

DRĂGÁICĂ, drăgaice, s. f. I. 1. Sărbătoare populară închinată coacerii holdelor (la 24 iunie); Sânziene. 2. Dans popular, jucat mai ales la Drăgaică (I 1); melodie după care se execută acest dans. ◊ Expr. A sări (sau a juca) drăgaica = a sări ca un nebun, a fi neastâmpărat. ♦ Fiecare din fetele care (îmbrăcate bărbătește) execută acest dans. 3. Târg care se ține la 24 iunie; p. gener. târg. 4. (La pl.) Zâne rele despre care se crede că ar sluți pe oameni; iele. II. Plantă erbacee cu fructe lungi și înguste și cu flori galbene-aurii, plăcut mirositoare; sânziană (Galium verum) – Din bg. dragaika.

DRĂGÁICĂ, drăgaice, s. f. I. 1. Numele popular al sărbătorii religioase de la 24 iunie; sînziene. Mă prinde furia și-mi urlă capul ca apele la drăgaică. G. M. ZAMFIRESCU, SF. M. N. I 163. 2. Dans popular jucat la această sărbătoare. ◊ Expr. (Despre copii) A sări sau a juca drăgaica = a sălta, a fi neastîmpărat, a sări ca un nebun. Da ce-ați pățit de săriți drăgaica prin casă? ALECSANDRI, T. I 218. Am rămînea de capu nostru ș-am giuca drăgaica pin curte. id. ib. 336. ♦ Fiecare din cele patru fete care, îmbrăcate bărbătește, execută acest dans. 3. Tîrg sau iarmaroc care se ține la 24 iunie, p. ext. bîlci. Dacă ai tutun, îți dau eu foiță.Doar să vînd pe taica la drăgaică. D. ZAMFIRESCU, R. 118. 4. (La pl.; în superstiții) Zîne rele care pocesc pe oameni; iele. Noaptea... toate stihiile năpădesc pe mine... strigoii, moroii... drăgaicele. ALECSANDRI, T. 616. II. (Munt.) Plantă erbacee cu frunze înguste, cu flori galbene-aurii, plăcut mirositoare, care crește prin livezi (Galium verum); sînziană. Pe aceste coaste... cresc aglicele, drăgaica, romînița. GALACTION, O. I 344. Drăgaica stufoasă răspîndea... un miros ca floarea de tei. DELAVRANCEA, S. 59.

DRĂGÁICĂ2 ~ce f. Plantă erbacee cu tulpina erectă, cu frunze liniare și cu flori aromate, grupate în inflorescențe terminale; sânziană. /<bulg. dragaika

drăgaică f. 1. ziua nașterii sf. Ioan Botezătorul (24 Iunie): la Drăgaică se țin bâlciurile din Buzău și Mizil; 2. numele celei mai frumoase dintre fetele țărance aleasă la această sărbătoare și hora plină de vioiciune jucată de acele fete; 3. plantă cu florile galbene aurii și plăcut mirositoare, din care se fac buchete în ziua de Drăgaică: ele se pun la ferestre, la poartă și chiar pe case ca aducătoare de noroc și ca prezervativ în contra relelor (Gallium verum). [Derivat din dragă: în Muntenia: drăgaică, în Moldova sânziene (v. această vorbă)].

drăgáĭcă f. pl. (est) aĭce și (vest) ăĭcĭ (bg. dragaĭka). Epitetu celeĭ maĭ frumoase fete alese la o horă cîmpenească (est). Horă jucată de fete cu această ocaziune. Sînziene, numele sărbătoriĭ nașteriĭ sfîntuluĭ Ion Botezătorul (24 Iuniŭ), cînd se ține bîlcĭ, la Buzăŭ, la Mizil și aiurea și se obișnuĭește a se expune hainele de ĭarnă la aer și a se presăra în ele drăgaĭcă (plantă) ca să le ferească de moliĭ. Un fel de zînă rea (V. rusalie). O plantă rubiacee cu florĭ galbene auriĭ care se poartă la 24 Iuniŭ (galium verum). – În vest: la, în Drăgaĭcă, al Drăgăĭciĭ, în est la, în Drăgaĭcă, al Drăgăĭciĭ (pop. Dra-).

DRĂGÁICA1 ~ce f. 1) la pl. pop. Sărbătoare religioasă la creștini, închinată coacerii grânelor; sânziene. 2) Dans popular jucat în această zi de sărbătoare. 3) Fiecare dintre fetele ce execută acest dans. 4) la pl. folc. Ființă imaginară, având înfățișarea unor fete frumoase îmbrăcate în alb, care se crede că ar apărea numai noaptea și ar face rău, în special, bărbaților; iele, vântoase; sânziene. /<bulg. dragaika

dragáĭca mold. îld. drăgaĭca.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

!drăgáică (persoană, târg, plantă) (-gai-) s. f., g.-d. art. drăgáicei; pl. drăgáice corectată

Drăgáică (sărbătoare) s. pr. f., g.-d. art. Drăgáicei

drăgáică (dans, persoană, târg, plantă) s. f., g.-d. art. drăgáicei; pl. drăgáice

!Drăgáica (sărbătoare) (-gai-) s. propriu f., g.-d. Drăgáicei

!drăgáica (dans) (-gai-) s. f. art., neart. drăgáică, g.-d. art. drăgáicei corectată


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

DRĂGÁICĂ s. v. bâlci, iarmaroc, sânziene de grădină, târg.

DRĂGÁICĂ s. 1. (mai ales la pl.) sânziene (pl.). (~ se sărbătorește la 24 iunie.) 2. (BOT.; Galium verum) sânziană, (reg.) sâmiană, sânzănioară, smântânică, floarea-lui-Sântion. 3. v. sânziană albă.

drăgaică s. v. BÎLCI. IARMAROC. SÎNZIENE DE GRĂDINĂ. TÎRG.

arată toate definițiile

Intrare: drăgaică
drăgaică substantiv feminin
substantiv feminin (F4)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • drăgaică
 • drăgaica
plural
 • drăgaice
 • drăgaicele
genitiv-dativ singular
 • drăgaice
 • drăgaicei
plural
 • drăgaice
 • drăgaicelor
vocativ singular
plural
dragaică
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
drădaică
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
drăgăică
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.

drăgaică Galium dragaică drădaică drăgăică

 • 1. (numai) singular articulat substantiv propriu Sărbătoare populară închinată coacerii holdelor (la 24 iunie); Sânziene.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC attach_file un exemplu
  exemple
  • Mă prinde furia și-mi urlă capul ca apele la drăgaică. G. M. ZAMFIRESCU, SF. M. N. I 163.
   surse: DLRLC
 • 2. (numai) singular Dans popular jucat mai ales la Drăgaică; melodie după care se execută acest dans.
  surse: DEX '09 DLRLC
  • 2.1. expresie A sări (sau a juca) drăgaica = a sări ca un nebun, a fi neastâmpărat.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC attach_file 2 exemple
   exemple
   • Da ce-ați pățit de săriți drăgaica prin casă? ALECSANDRI, T. I 218.
    surse: DLRLC
   • Am rămînea de capu nostru ș-am giuca drăgaica pin curte. ALECSANDRI, T. I 336.
    surse: DLRLC
 • 3. Fiecare dintre fetele care (îmbrăcate bărbătește) execută drăgaica.
  surse: DEX '09 DLRLC
 • 4. Târg care se ține la 24 iunie.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC
 • 5. (la) plural Zâne rele despre care se crede că i-ar sluți pe oameni.
  surse: DEX '09 DLRLC sinonime: iele attach_file un exemplu
  exemple
  • Noaptea... toate stihiile năpădesc pe mine... strigoii, moroii... drăgaicele. ALECSANDRI, T. 616.
   surse: DLRLC
 • 6. Plantă erbacee cu frunze lungi și înguste și cu flori galbene-aurii, plăcut mirositoare (Galium verum).
  surse: DEX '09 DLRLC sinonime: sânziană attach_file 2 exemple
  exemple
  • Pe aceste coaste... cresc aglicele, drăgaica, romînița. GALACTION, O. I 344.
   surse: DLRLC
  • Drăgaica stufoasă răspîndea... un miros ca floarea de tei. DELAVRANCEA, S. 59.
   surse: DLRLC

etimologie: