16 definiții pentru dosar dosariu dosier


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

DOSÁR, dosare, s. n. Totalitatea actelor referitoare la o afacere, la o problemă, la o persoană; p. ext. învelitoare (de carton) în care se păstrează aceste acte. ◊ Expr. A închide dosarul = a pune definitiv capăt unei acțiuni judiciare, unor cercetări, unei anchete fără să fi ajuns la soluționarea lor în fond; a clasa. A pune la dosar = a) a pune la o parte, a nu da curs (unei cereri sau unui act); b) a nu-i păsa (de ceva), a nu se sinchisi. – După fr. dossier.

DOSÁR, dosare, s. n. Totalitatea actelor referitoare la o afacere, la o problemă, la o persoană; p. ext. învelitoare (de carton) în care se păstrează aceste acte. ◊ Expr. A închide dosarul = a pune definitiv capăt unei acțiuni judiciare, unor cercetări, unei anchete fără să fi ajuns la soluționarea lor în fond; a clasa. A pune la dosar = a) a pune la o parte, a nu da curs (unei cereri sau unui act); b) a nu-i păsa (de ceva), a nu se sinchisi. – După fr. dossier.

dosár sn [At: HELIADE, O. II, 345 / V: (îvr) ~riu, ~siér (S și: (înv) ~ssi~) / Pl: ~e / E: fr dossier] 1 Totalitatea actelor scrise (adesea adunate la un loc) privitoare la o afacere, la o problemă, la o persoană etc. 2 (Pex) Învelitoare de carton în care se păstrează acte. 3 (Îe) A închide ~ul A pune definitiv capăt unei acțiuni judiciare, unor cercetări, unei anchete fără a fi ajuns la soluționarea lor în fond Si: a clasa. 4 (Îe) A pune la ~ A nu da curs unei cereri, unui act. 5 (Fig; îae) A nu-i păsa de ceva. 6 (Fig; îae) A da uitării. 7 Problemă, subiect cercetat. 8 (Îdt) Spetează a unui scaun.

DOSÁR, dosare, s. n. Totalitatea actelor referitoare la o afacere, la o chestiune, la o problemă, la o persoană; învelitoare de carton în care se pun aceste acte. Pe masa de lucru, dosarele grele Strîng cifrele vieții în val: Sub fruntea înaltă se-ncheagă din ele Al nostru dintîi cincinal. DEȘLIU, M. 69. Înainta cereri, devize, planuri, memorii care călătoreau de la un birou la altul cu numere, rezoluții, parafe și peceți, pînă cînd adormeau într-un dosar. C. PETRESCU, Î. II 49. Cînd am intrat, judecătorul citea într-un dosar. VLAHUȚĂ, O. A. 494. ◊ Expr. (Jur.) A închide dosarul = a pune definitiv capăt unor cercetări, unei anchete, unei acțiuni judiciare începute; a clasa. Îl chemase pe Constantin Lipan și îi ceruse să suspende urmărirea și să închidă dosarul. C. PETRESCU, C. V. 324. Îți promit, mîine închid dosarul, încetează orice urmărire, răspunse el hotărît, mărinimos. BART, E. 350. A pune (o cerere sau un act) la dosar = a pune la o parte, a nu-i da curs; fig. a nu-i păsa (cuiva) de ceva, a nu se sinchisi, a face uitat. Vorbim de acel Theodor Șerbănescu, prea adesea pus la dosarul uitării. MACEDONSKI, O. IV 15.

DOSÁR s.n. Totalitatea actelor scrise (adesea adunate la un loc) privitoare la o afacere, la o persoană etc.; învelitoare, copertă de carton în care se păstrează aceste acte. [După fr. dossier].

DOSÁR s. n. totalitatea actelor scrise privitoare la o afacere, la o persoană etc.; copertă de carton în care se păstrează aceste acte. (după fr. dossier)

dosár s. n. Rapoarte, referințe etc. despre o persoană, aflate într-un dosar, de obicei la cadrele unei instituții ◊ „S-au dat la iveală dosarele Securității; X are un dosar bun/rău.”

DOSÁR ~e n. 1) Totalitate a documentelor referitoare la o problemă sau la o persoană. ◊ A închide ~ul a înceta cercetările. 2) Mapă în care se păstrează astfel de documente. ◊ A pune la ~ a lăsa nerezolvat; a da uitării. /<fr. dissier

dosar n. totalul pieselor scrise relative la aceeaș afacere: a pune la dosar. [După fr. dossier].

* dosár n., pl. e (după fr. dossier, de aceĭașĭ origine cu dos). Fascicul de hîrtiĭ relative la un proces, o afacere, un individ. A pune la dosar o hîrtie, a o înregistra și a nu-ĭ da curs, a n’o satisface.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

DOSÁR s. (prin Mold.) actă. (Un ~ cu cereri.)

DOSAR s. (prin Mold.) actă. (Un ~ cu cereri.)


Dicționare de argou

Se explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

dosar, dosare s. n. (pub.) informații compromițătoare folosite ca mijloc de șantaj în viața politică.

Intrare: dosar
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • dosar
 • dosarul
 • dosaru‑
plural
 • dosare
 • dosarele
genitiv-dativ singular
 • dosar
 • dosarului
plural
 • dosare
 • dosarelor
vocativ singular
plural
dosariu
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
dosier
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

dosar dosariu dosier

 • 1. Totalitatea actelor referitoare la o afacere, la o problemă, la o persoană.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN attach_file 3 exemple
  exemple
  • Pe masa de lucru, dosarele grele Strîng cifrele vieții în val: Sub fruntea înaltă se-ncheagă din ele Al nostru dintîi cincinal. DEȘLIU, M. 69.
   surse: DLRLC
  • Înainta cereri, devize, planuri, memorii care călătoreau de la un birou la altul cu numere, rezoluții, parafe și peceți, pînă cînd adormeau într-un dosar. C. PETRESCU, Î. II 49.
   surse: DLRLC
  • Cînd am intrat, judecătorul citea într-un dosar. VLAHUȚĂ, O. A. 494.
   surse: DLRLC
  • 1.1. prin extensiune Învelitoare (de carton) în care se păstrează aceste acte.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN sinonime: actă
  • 1.2. expresie A închide dosarul = a pune definitiv capăt unei acțiuni judiciare, unor cercetări, unei anchete fără să fi ajuns la soluționarea lor în fond.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC sinonime: clasa attach_file 2 exemple
   exemple
   • Îl chemase pe Constantin Lipan și îi ceruse să suspende urmărirea și să închidă dosarul. C. PETRESCU, C. V. 324.
    surse: DLRLC
   • Îți promit, mîine închid dosarul, încetează orice urmărire, răspunse el hotărît, mărinimos. BART, E. 350.
    surse: DLRLC
  • 1.3. expresie A pune la dosar = a pune la o parte, a nu da curs (unei cereri sau unui act).
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • 1.4. expresie A pune la dosar = a nu-i păsa (de ceva), a nu se sinchisi.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC attach_file un exemplu
   exemple
   • Vorbim de acel Theodor Șerbănescu, prea adesea pus la dosarul uitării. MACEDONSKI, O. IV 15.
    surse: DLRLC

etimologie: