15 definiții pentru doliu


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

DÓLIU, doliuri, s. n. 1. Durere profundă pricinuită de moartea cuiva sau de o mare nenorocire colectivă; atitudine plină de tristețe a celui căruia i-a murit cineva. ◊ Zi de doliu = zi care amintește un eveniment dureros. 2. Semn exterior (îmbrăcăminte neagră, panglică neagră etc.) prin care cineva își exprimă doliul (1); perioadă cât cineva poartă asemenea semne. ◊ Loc. adj. De doliu = (despre haine, culori etc.) care se folosește pentru a exprima durerea la moartea și după moartea unei rude. ◊ Loc. adv. În doliu = în haine de culoare neagră (în semn de doliu 1). – Din lat. dolium. Cf. fr. deuil.

doliu sn [At: NEGRUZZI, S. III, 183 / P: do-liu / Pl: ~ri / E: lat dolium cf fr deuil] 1 Durere profundă cauzată de moartea cuiva apropiat sau de o mare nenorocire colectivă. 2 Atitudine îndurerată a celui căruia i-a murit cineva. 3 (Pex) Jale. 4 (Îs) Zi de ~ Zi care amintește un eveniment dureros. 4 (Îs) An de ~ Perioadă în care se poartă doliu (6) și nu se poate contracta o nouă căsătorie. 5 (Îs) ~ național Perioadă în care se comemorează moartea unei personalități sau un dezastru colectiv. 6 Semn exterior (îmbrăcăminte sau bandă neagră) care se pune la înmormântare și prin care se exprimă doliul (1). 7 Perioadă în care se poartă doliu (6). 8 (D. haine, culori etc.; îla) De ~ Care se folosește pentru a exprima durerea la sau după moartea unei rude. 9-10 (Îljv) În ~ În negru Si: cernit. 11 (Îs) Scrisoare (sau plic) de (sau cu) ~ Scrisoare de condoleanțe (în plic cu chenar negru).

DÓLIU, doliuri, s. n. 1. Durere profundă pricinuită de moartea cuiva sau de o mare nenorocire colectivă; atitudine plină de tristețe a celui căruia i-a murit cineva. ◊ Zi de doliu = zi care amintește un eveniment dureros. 2. Semn exterior (îmbrăcăminte neagră, bantă neagră etc.) prin care cineva își exprimă doliul (1); perioadă cât cineva poartă asemenea semne. ◊ Loc. adj. De doliu = (despre haine, culori etc.) care se folosește pentru a exprima durerea la moartea și după moartea unei rude. ◊ Loc. adv. În doliu = în haine de culoare neagră (în semn de doliu 1). – Din lat. dolium. Cf. fr. deuil.

DÓLIU, doliuri, s. n. Jale adîncă pricinuită de moartea cuiva sau de o mare nenorocire obștească; atitudine plină de tristețe, sobră, reținută, a unei persoane căreia i-a murit cineva. Păstrase răposatei... o jale lungă și un doliu neprihănit. GALACTION, O. I. 111. Doliul ce se exală de pe-atîtea mari morminte... Umple sufletele noastre de-ntuneric și mîhnire. VLAHUȚĂ, O. A. 67. ◊ Zi de doliu = zi care amintește un eveniment dureros. 10 mai [1866], zi de doliu, tu vei rămîne, de aci înainte, pentru muncitorimea din Romînia: cea mai dureroasă și nesuferită sărbătoare națională. LIT. ANTIMONARHICĂ 172. ◊ Loc. adj. De doliu = (despre haine, culori etc.) care se folosește sau se poartă, în semn de jale, la moartea și după moartea unei rude apropiate sau a unei persoane însemnate. Floarea din această cîmpie trebuie să aibă pata negrului de doliu. SAHIA, N. 18. Au să poarte funde de doliu în păr, după mine. G. M. ZAMFIRESCU, M. D. I 145. ◊ Loc. adv. În doliu = (îmbrăcat) în haine negre. Părea că mă aflam într-un mare salon îmbrăcat în doliu. NEGRUZZI, S. I 60.

DÓLIU s.n. Jale, tristețe, durere cauzată de moartea cuiva apropiat, de o nenorocire obștească etc.; atitudine plină de tristețe a unui om căruia i-a murit cineva. ◊ Zi de doliu = zi care amintește de un eveniment dureros; în doliu = în negru. [Pron. -liu. / cf. lat. dolium, it. doglia, fr. deuil].

DÓLIU s. n. jale, tristețe, durere cauzată de moartea cuiva apropiat, de o nenorocire obștească etc.; atitudine plină de tristețe a unui om căruia i-a murit cineva. ♦ zi de ~ = zi care amintește de un eveniment dureros; în ~ = în negru. (< lat. dolium, după fr. deuil)

DÓLIU ~ri n. 1) Durere adâncă provocată de moartea cuiva sau de o mare nenorocire comună. ~ național.Zi de ~ zi care amintește de un eveniment tragic. 2) Semn exterior consacrat (îmbrăcăminte sau bantă neagră) prin care cineva își exprimă această durere. A fi în ~. A purta ~. /<lat. dolium

doliu n. 1. jale, mâhnire cauzată de o moarte, de o calamitate; 2. semne exterioare de doliu și timpul cât se poartă.

dóliŭ n. (fr. deuil. V. dor). Întristare cauzată de o moarte, de o mare nenorocire: zi de doliŭ. Semne exterioare de doliŭ, ca haĭne ș.a.: a purta doliŭ. Timpu cît se poartă doliŭ: a ĭeși din doliŭ.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

dóliu (durere provocată de moartea cuiva) [liu pron. lĭu] s. n., art. dóliul; pl. dóliuri

dóliu s. n. [-liu pron. -liu], art. dóliul; pl. dóliuri


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

DÓLIU s. (înv. și reg.) jelanie, (înv.) cerneală, jale. (Haine de ~.)

DOLIU s. (înv. și reg.) jelanie, (înv.) cerneală, jale. (Haine de ~.)


Dicționare etimologice

Se explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

dóliu (-ii), s. n.1. Durere profundă pricinuită de moartea cuiva. – 2. Semn exterior prin care se exprimă doliul. – 3. (Arg.) Murdărie strînsă sub unghii. Fr. deuil, sau mai curînd it. doglio cu sensul din fr.Der. îndolia, vb. (a produce doliu).

Intrare: doliu
 • pronunție: dolĭu
substantiv neutru (N49)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • doliu
 • doliul
 • doliu‑
plural
 • doliuri
 • doliurile
genitiv-dativ singular
 • doliu
 • doliului
plural
 • doliuri
 • doliurilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

doliu

 • 1. Durere profundă pricinuită de moartea cuiva sau de o mare nenorocire colectivă; atitudine plină de tristețe a celui căruia i-a murit cineva.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN attach_file 2 exemple
  exemple
  • Păstrase răposatei... o jale lungă și un doliu neprihănit. GALACTION, O. I. 111.
   surse: DLRLC
  • Doliul ce se exală de pe-atîtea mari morminte... Umple sufletele noastre de-ntuneric și mîhnire. VLAHUȚĂ, O. A. 67.
   surse: DLRLC
  • 1.1. Zi de doliu = zi care amintește un eveniment dureros.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN attach_file un exemplu
   exemple
   • 10 mai , zi de doliu, tu vei rămîne, de aci înainte, pentru muncitorimea din Romînia: cea mai dureroasă și nesuferită sărbătoare națională. LIT. ANTIMONARHICĂ 172.
    surse: DLRLC
 • 2. Semn exterior (îmbrăcăminte neagră, panglică neagră etc.) prin care cineva își exprimă doliul; perioadă cât cineva poartă asemenea semne.
  surse: DEX '09
  • 2.1. locuțiune adjectivală De doliu = (despre haine, culori etc.) care se folosește pentru a exprima durerea la moartea și după moartea unei rude.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC attach_file 2 exemple
   exemple
   • Floarea din această cîmpie trebuie să aibă pata negrului de doliu. SAHIA, N. 18.
    surse: DLRLC
   • Au să poarte funde de doliu în păr, după mine. G. M. ZAMFIRESCU, M. D. I 145.
    surse: DLRLC
  • 2.2. locuțiune adverbială În doliu = în haine de culoare neagră (în semn de doliu).
   surse: DEX '09 DLRLC DN attach_file un exemplu
   exemple
   • Părea că mă aflam într-un mare salon îmbrăcat în doliu. NEGRUZZI, S. I 60.
    surse: DLRLC

etimologie: