13 definiții pentru distribui

Articole pe această temă:

distribuí vt [At: NEGULICI / P: ~bu-i / Pzi: distríbui / E: fr distribuer, lat distribuere] 1 (C.i. obiecte, o parte sau mai multe părți dintr-un întreg) A împărți ceva după anumite criterii și a da ceea ce s-a obținut din această împărțire mai multor persoane sau în mai multe locuri Si: a repartiza. 2 (C.i. un actor, un cântăreț etc.) A obține un rol într-o piesă, într-un ansamblu (muzical, de dans etc.). 3 (Rar) A așeza. 4 (Rar) A dispune. 5 (Tip) A împărți corpuri de literă în casete.

DISTRIBUÍ, distríbui, vb. IV. Tranz. A împărți ceva în mai multe locuri sau la mai multe persoane, dând fiecăreia una sau mai multe părți; a repartiza. – Din fr. distribuer, lat. distribuere.

DISTRIBUÍ, distríbui, vb. IV. Tranz. A împărți ceva în mai multe locuri sau la mai multe persoane, dând fiecăreia una sau mai multe părți; a repartiza. – Din fr. distribuer, lat. distribuere.

DISTRIBUÍ, distríbui, vb. IV. Tranz. A împărți ceva în mai multe locuri sau la mai multe persoane, dînd fiecăruia una sau mai multe părți; a repartiza. Mitică, distribuind [bilete] cu autoritate: Ție ți-am adus două balcoane la Teatrul mic. CAMIL PETRESCU, T. I 390. Un picolo... distribui cu dexteritate farfurioarele și tacîmurile de desert. C. PETRESCU, Î. I 4.

distribuí (a ~) vb., ind. prez. 1 și 2 sg. distríbui, 3 distríbuie, imperf. 3 sg. distribuiá; conj. prez. 1 și 2 sg. să distríbui, 3 să distríbuie

distribuí vb., ind. și conj. prez. 1 și 2 sg. distríbui, 3 sg. și pl. distríbuie, imperf. 3 sg. distribuiá

DISTRIBUÍ vb. 1. a împărți, a repartiza, (înv.) a repartira, a repărți. (A ~ pâinea.) 2. v. atribui. 3. v. afecta. 4. v. aranja.

DISTRIBUÍ vb. IV. tr. A împărți la mai multe persoane; a repartiza în mai multe locuri. [Pron. -bu-i, p.i. distríbui, 3,6 -ie. / < fr. distribuer, cf. lat. distribuere].

DISTRIBUÍ vb. tr. a împărți, a repartiza în mai multe locuri sau la mai multe persoane. (< fr. distribuer, lat. distrubuere)

A DISTRIBUÍ distríbui tranz. (persoane sau obiecte) A împărți în mai multe locuri sau la mai multe persoane; a repartiza. [Sil. -bu-i] /<fr. distribuer, lat. distribuere

distribuì v. 1. a împărți între mai multe persoane, a repartiza: a distribui proviziuni; 2. a divide după o ordine oarecare: a distribui o casă.

* distríbuĭ și -ĭésc, a v. tr. (lat. dis-tribúere, it. -uíre, fr. -uer. V. atribuĭ. – Se conjugă ca atribuĭ). Împart, daŭ: a distribui premiĭ. Împart, despart, dispun: arhitectu a distribuit bine camerele în casa asta.


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

DISTRIBUI vb. 1. a împărți, a repartiza, (înv.) a repartira, a repărți. (A ~ pîinea.) 2. a atribui, a da, a împărți, a repartiza. (A ~ loturi de casă țăranilor.) 3. a afecta, a destina, a repartiza. (A ~ un fond important pentru construcții.) 4. a aranja, a așeza, a clasa, a clasifica, a dispune, a grupa, a împărți, a întocmi, a ordona, a organiza, a orîndui, a potrivi, a pune, a repartiza, a rîndui, a sistematiza, (pop.) a chiti, a drege, a tocmi. (~ cum trebuie elementele unui ansamblu.)

Intrare: distribui
verb (VT343)
Surse flexiune: DOR
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a) distribui distribuire distribuit distribuind singular plural
distribuie distribuiți
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu) distribui (să) distribui distribuiam distribuii distribuisem
a II-a (tu) distribui (să) distribui distribuiai distribuiși distribuiseși
a III-a (el, ea) distribuie (să) distribuie distribuia distribui distribuise
plural I (noi) distribuim (să) distribuim distribuiam distribuirăm distribuiserăm, distribuisem*
a II-a (voi) distribuiți (să) distribuiți distribuiați distribuirăți distribuiserăți, distribuiseți*
a III-a (ei, ele) distribuie (să) distribuie distribuiau distribui distribuiseră
* Formă nerecomandată sau greșită – (arată)