9 definiții pentru dilatometrie


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

DILATOMETRÍE s. f. Procedeele de măsurare a dilatației corpurilor și metodele prin care se studiază, pe baza dilatației, transformările fizico-chimice suferite de corpuri sub influența căldurii. – Din fr. dilatométrie.

dilatometrie sf [At: LTR2 / Pl: ~ii / E: fr dilatométrie] Ramură a fizicii care studiază dilatația (2) corpurilor și procedeele de măsurare a acesteia.

DILATOMETRÍE s. f. Ramură a fizicii care studiază procedeele de măsurare a dilatației corpurilor, precum și transformările fizico-chimice suferite de corpuri sub influența căldurii. – Din fr. dilatométrie.

DILATOMETRÍE s.f. Capitol al fizicii care se ocupă cu studiul dilatației corpurilor. [< fr. dilatométrie, cf. lat. dilatare – a dilata, gr. metron – măsură].

DILATOMETRÍE s. f. capitol al fizicii care studiază metodele și procedeele de măsurare a dilatației corpurilor. (< fr. dilatométrie)

DILATOMETRÍE f. Ramură a fizicii care se ocupă de studiul metodelor și procedeelor de măsurare a dilatației corpurilor. [Art. dilatometria; G.-D. dilatometriei; Sil. -tri-e] /<fr. dilatométrie


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

dilatometríe (-me-tri-) s. f., art. dilatometría, g.-d. dilatometríi, art. dilatometríei

dilatometríe s. f. (sil. -tri-), art. dilatometría, g.-d. dilatometríi, art. dilatometríei


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

DILATO- „dilatație, dilatare”. ◊ L. dilato, are „a mări, a lărgi” > fr. dilato-, germ. id., engl. id. > rom. dilato-.~graf (v. -graf), s. n., dilatometru înregistrator; ~gramă (v. -gramă), s. f., reprezentare grafică a variației lungimii unui corp în funcție de temperatură; ~metrie (v. -metrie1), s. f., disciplină care studiază metodele și procedeele de măsurare a dilatației corpurilor; ~metru (v. -metru1), s. n., aparat folosit la măsurarea dilatației corpurilor.

Intrare: dilatometrie
  • silabație: -me-tri-e info
substantiv feminin (F134)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • dilatometrie
  • dilatometria
plural
genitiv-dativ singular
  • dilatometrii
  • dilatometriei
plural
vocativ singular
plural

dilatometrie

  • 1. Procedeele de măsurare a dilatației corpurilor și metodele prin care se studiază, pe baza dilatației, transformările fizico-chimice suferite de corpuri sub influența căldurii.
    surse: DEX '09 DN

etimologie: