15 definiții pentru deviz

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

DEVIZ, devize, s. n. Evaluare anticipată și amănunțită a cheltuielilor necesare pentru executarea unei lucrări proiectate. – Din fr. devis.

DEVIZ, devize, s. n. Evaluare anticipată și amănunțită a cheltuielilor necesare pentru executarea unei lucrări proiectate. – Din fr. devis.

deviz sn [At: CALENDAR (1856), 70/22 / Pl: ~e, (înv) ~uri / E: fr devis] 1 Evaluare detaliată, întocmită anticipat, a unor lucrări proiectate (cu stabilirea prețurilor operațiilor și a materialelor necesare). 2 (Spc) Piesă înregistrată în documentația unui proiect care cuprinde aceste date. 3 (Înv; pex) Listă (de cheltuieli).

DEVIZ, devize, s. n. Evaluare a cantităților de materiale sau de piese, a costului lor, precum și a forței de muncă, necesare pentru executarea unei construcții, a unei instalații etc. Înainta cereri, devize, planuri, memorii, care călătoreau de la un birou la altul. C. PETRESCU, Î. II 49. Să puie și de la sine vreo 250 galbeni, spre a face podul dupe planul și devizul arhitectului. I. IONESCU, D. 60. ♦ (Impropriu) Situație, listă. [S-a prezentat guvernului] un deviz de cheltuielile trebuitoare pentru a face să participe Romînia la Expozițiunea de la 1867. ODOBESCU, S. II 87.

DEVIZ s.n. Situație asupra executării unei construcții, a unei instalații etc., în care se indică materialele necesare și prețul lucrării. [< fr. devis].

DEVIZ s. n. document de evaluare anticipată a cheltuielilor materiale și a forței de muncă necesare pentru executarea unei lucrări proiectate. (< fr. devis)

DEVIZ ~e n. Situație întocmită în prealabil, în care se prezintă detaliat cheltuielile în vederea realizării unei lucrări. /<fr. devis

deviz n. expunere amănunțită a tuturor părților unei construcțiuni, cu prețurile lor (= fr. devis).

* devíz n., pl. e și urĭ (fr. devis d. deviser, a conversa familiar, d. lat. pop. divĭsare = dividere, divisum, a împărți). Expunere amănunțită a părților uneĭ construcțiunĭ cu prețurile lor: a stabili devizu canalizăriĭ unuĭ oraș.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

deviz (evaluare a cheltuielilor) s. n., pl. devize

deviz (evaluare a cheltuielilor) s. n., pl. devize

deviz (evaluare anticipată a cheltuielilor) s. n., pl. devize

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

DEVIZ s. (înv.) smet. (~ al unei lucrări.)

DEVIZ s. (înv.) smet. (~ al unei lucrări.)

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

deviz (devize), s. n. – Evaluare anticipată a cheltuielilor. Fr. devis, cu fonetismul ca în aviz.Der. deviză, s. f. (formulă concisă, lozincă; monedă străină), din fr. devise.

Intrare: deviz
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • deviz
 • devizul
 • devizu‑
plural
 • devize
 • devizele
genitiv-dativ singular
 • deviz
 • devizului
plural
 • devize
 • devizelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

deviz, devizesubstantiv neutru

 • 1. Evaluare anticipată și amănunțită a cheltuielilor necesare pentru executarea unei lucrări proiectate. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  sinonime: smet
  • format_quote Înainta cereri, devize, planuri, memorii, care călătoreau de la un birou la altul. C. PETRESCU, Î. II 49. DLRLC
  • format_quote Să puie și de la sine vreo 250 galbeni, spre a face podul dupe planul și devizul arhitectului. I. IONESCU, D. 60. DLRLC
  • 1.1. impropriu Listă, situație. DLRLC
   • format_quote [S-a prezentat guvernului] un deviz de cheltuielile trebuitoare pentru a face să participe Romînia la Expozițiunea de la 1867. ODOBESCU, S. II 87. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.