14 definiții pentru deviz

devíz sn [At: CALENDAR (1856), 70/22 / Pl: ~e, (înv) ~uri / E: fr devis] 1 Evaluare detaliată, întocmită anticipat, a unor lucrări proiectate (cu stabilirea prețurilor operațiilor și a materialelor necesare). 2 (Spc) Piesă înregistrată în documentația unui proiect care cuprinde aceste date. 3 (Înv; pex) Listă (de cheltuieli).

DEVÍZ, devize, s. n. Evaluare anticipată și amănunțită a cheltuielilor necesare pentru executarea unei lucrări proiectate. – Din fr. devis.

DEVÍZ, devize, s. n. Evaluare anticipată și amănunțită a cheltuielilor necesare pentru executarea unei lucrări proiectate. – Din fr. devis.

DEVÍZ, devize, s. n. Evaluare a cantităților de materiale sau de piese, a costului lor, precum și a forței de muncă, necesare pentru executarea unei construcții, a unei instalații etc. Înainta cereri, devize, planuri, memorii, care călătoreau de la un birou la altul. C. PETRESCU, Î. II 49. Să puie și de la sine vreo 250 galbeni, spre a face podul dupe planul și devizul arhitectului. I. IONESCU, D. 60. ♦ (Impropriu) Situație, listă. [S-a prezentat guvernului] un deviz de cheltuielile trebuitoare pentru a face să participe Romînia la Expozițiunea de la 1867. ODOBESCU, S. II 87.

devíz (evaluare a cheltuielilor) s. n., pl. devíze

devíz (evaluare anticipată a cheltuielilor) s. n., pl. devíze

DEVÍZ s. (înv.) smet. (~ al unei lucrări.)

DEVÍZ s.n. Situație asupra executării unei construcții, a unei instalații etc., în care se indică materialele necesare și prețul lucrării. [< fr. devis].

DEVÍZ s. n. document de evaluare anticipată a cheltuielilor materiale și a forței de muncă necesare pentru executarea unei lucrări proiectate. (< fr. devis)

devíz (devíze), s. n. – Evaluare anticipată a cheltuielilor. Fr. devis, cu fonetismul ca în aviz.Der. deviză, s. f. (formulă concisă, lozincă; monedă străină), din fr. devise.

DEVÍZ ~e n. Situație întocmită în prealabil, în care se prezintă detaliat cheltuielile în vederea realizării unei lucrări. /<fr. devis

deviz n. expunere amănunțită a tuturor părților unei construcțiuni, cu prețurile lor (= fr. devis).

* devíz n., pl. e și urĭ (fr. devis d. deviser, a conversa familiar, d. lat. pop. divĭsare = dividere, divisum, a împărți). Expunere amănunțită a părților uneĭ construcțiunĭ cu prețurile lor: a stabili devizu canalizăriĭ unuĭ oraș.


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

DEVIZ s. (înv.) smet. (~ al unei lucrări.)

Intrare: deviz
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular deviz devizul
plural devize devizele
genitiv-dativ singular deviz devizului
plural devize devizelor
vocativ singular
plural