17 definiții pentru densitate

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

DENSITATE, densități, s. f. 1. Mărime fizică definită prin raportul dintre masa și volumul unui corp; masă specifică. ◊ Densitate relativă = raportul dintre densitatea unui corp și densitatea altui corp de referință. ♦ Numărul de obiecte sau de ființe de pe o unitate de arie sau de lungime. ◊ Densitate de curent electric = raportul dintre intensitatea curentului electric care trece printr-un conductor și secțiunea transversală a acestuia. Densitatea (medie) a populației = numărul de locuitori care revin (în medie) pe o unitate de suprafață a unui anumit teritoriu. Densitatea rețelei hidrografice = raportul dintre lungimea rețelei de râuri și canale și suprafața dată. 2. Faptul de a fi dens; desime. – Din fr. densité, lat. densitas, -atis.

densitate sf [At: PONI, CH. 55 / Pl: ~tăți / E: fr densité, lat densitas, -atis] 1 Însușire de a fi dens Si: desime. 2 Mărime fizică definită prin raportul între masa și volumul unui corp Si: masă specifică. 3 (Îs) ~ relativă Raport între densitatea (2) unei substanțe și densitatea (2) apei. 4 Număr de obiecte sau ființe de pe o unitate de arie sau de lungime. 5 (Îs) ~ de curent electric Raport între intensitatea curentului electric care trece printr-un conductor și secțiunea transversală a acestuia. 6 (Îs) ~a medie a populației Număr de locuitori care revin (în medie) pe o unitate de suprafață a unui anumit teritoriu. 7 (Îs) ~a rețelei hidrografice Raport între lungimea rețelei de râuri și canale și suprafața dată.

DENSITATE, densități, s. f. 1. Mărime fizică definită prin raportul dintre masa și volumul unui corp; masă specifică. ◊ Densitate relativă = raportul dintre densitatea unei substanțe și densitatea apei. ♦ Numărul de obiecte sau de ființe de pe o unitate de arie sau de lungime. ◊ Densitate de curent electric = raportul dintre intensitatea curentului electric care trece printr-un conductor și secțiunea transversală a acestuia. Densitatea (medie) a populației = numărul de locuitori care revin (în medie) pe o unitate de suprafață a unui anumit teritoriu. Densitatea rețelei hidrografice = raportul dintre lungimea rețelei de râuri și canale și suprafața dată. 2. Faptul de a fi dens; desime. – Din fr. densité, lat. densitas, -atis.

DENSITATE, densități, s. f. (Fiz.) Masa unității de volum a unui corp. ◊ Densitate relativă = greutatea unui corp în raport cu greutatea unui volum egal de apă pură. Densitatea fierului. Densitatea mercurului. ♦ Numărul de obiecte de pe o unitate de arie sau de lungime. ♦ (Sens curent) Faptul de a fi dens; desime.

DENSITATE s.f. 1. Faptul, calitatea de a fi dens; desime. 2. Raportul dintre masa și volumul unui corp. ♦ Număr, cantitate de obiecte aflate pe o suprafață sau pe o lungime luate ca unitate. [Cf. lat. densitas, fr. densité].

DENSITATE s. f. 1. faptul, calitatea de a fi dense. 2. raportul dintre masa și volumul unui corp; masă specifică. 3. număr, cantitate de obiecte aflate pe o suprafață sau pe o lungime luate ca unitate. ◊ raportul dintre populație și teritoriul ocupat de aceasta. (< fr. densité, lat. densitas)

DENSITATE ~ăți f. 1) Caracter dens; desime. 2) Raport dintre masa și volumul unui corp. 3) Cantitatea de elemente omogene pe o unitate de spațiu. ~atea populației. [Art. densitatea; G.-D. densității] /<fr. densité, lat. densitas, ~atis

densitate f. 1. caracterul lucrului dens; 2. Fiz. cantitate de materie ce conține un corp sub unitate de volum, așa-numita greutate specifică.

*densitáte f. (lat. dénsitas, -átis). Calitatea de a fi dens. Fiz. Cantitatea de materia pe care o conține un corp supt o unitate de volum (Sin. cu greutate specifică).

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

densitate s. f., g.-d. art. densității; pl. densități; simb. ρ

densitate s. f., g.-d. art. densității; pl. densități

densitate s. f., g.-d. art. densității; pl. densități

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

DENSITATE s. 1. (FIZ.) masă specifică. (~a unui corp.) 2. desime. (Ce ~ au puieții?)

DENSITATE s. 1. (FIZ.) masă specifică. (~ unui corp.) 2. desime. (Ce ~ au puieții?)

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

DENSITATE. Subst. Densitate, consistență, desime; soliditate, tărie, duritate; concentrare, concentrație; condensare, condensație, comprimare, conglutinare (rar), conglutinație, îndesare, îndesire, presare, presat, tasare, învîrtoșare; consolidare, întărire; solidificare, osificare, osificație, petrificare, cristalizare; gelatinizare; coagulare, închegare, prindere. Coerență, coeziune, aderență, inseparabilitate, impermeabilitate, impenetrabilitate. Densimetru, consistometru, areometru. Presă; teasc. Condensator. Densimetrie. Adj. Dens, consistent, concentrat, des, îndesat, compact, coerent; solid, dur, vîrtos, tare; condensat, comprimat; închegat, coagulat, întărit, solidificat, invîrtoșat, învîrtojit (reg.), îngroșat, prins; înghețat, împietrit, pietrificat, osificat; presat, bătătorit, bătut, bătucit; impermeabil, impenetrabil. Condensabil, comprimabil. Densimetric. Vb. A deveni dens, a se îndesa, a se îndesi, a se condensa, a se comprima, a se contracta, a se strînge; a se concentra; a se întări, a se solidifica, a se învîrtoșa, a se îngroșa, a se face vîrtos, a se prinde, a se coagula, a face cheaguri, a prinde cheag, a se închega; a îngheța; a se petrifica, a se osifica. A face (mai) dens, a conglutina (rar); a condensa, a concentra, a comprima; a întări, a solidifica, a învîrtoșa, a îngroșa; a presa, a apăsa, a îndesa, a îndesi, a bătători, a bătuci. V. coeziune.

DENSITATE numărul mijloacelor de aviație de pe o suprafață etalon. Există densitate de aviație, numărul de avioane grupate în unități sau subunități, pe unitatea de suprafață, care acționează într-o zonă destinată cooperării sau sprijinul aerian; densitate de bombe, cantitatea de bombe, în kg sau t, pe unitatea de suprafață, ha sau km2.

Intrare: densitate
densitate substantiv feminin
substantiv feminin (F117)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • densitate
  • densitatea
plural
  • densități
  • densitățile
genitiv-dativ singular
  • densități
  • densității
plural
  • densități
  • densităților
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

densitate, densitățisubstantiv feminin

  • 1. Mărime fizică definită prin raportul dintre masa și volumul unui corp; masă specifică. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Densitatea fierului. Densitatea mercurului. DLRLC
    • 1.1. Densitate relativă = raportul dintre densitatea unui corp și densitatea altui corp de referință. DEX '09 DLRLC
    • 1.2. Numărul de obiecte sau de ființe de pe o unitate de arie sau de lungime. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
      • 1.2.1. Densitate de curent electric = raportul dintre intensitatea curentului electric care trece printr-un conductor și secțiunea transversală a acestuia. DEX '09 DEX '98
      • 1.2.2. Densitatea (medie) a populației = numărul de locuitori care revin (în medie) pe o unitate de suprafață a unui anumit teritoriu. DEX '09 DEX '98 MDN '00
      • 1.2.3. Densitatea rețelei hidrografice = raportul dintre lungimea rețelei de râuri și canale și suprafața dată. DEX '09 DEX '98
  • 2. Faptul de a fi dens. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: desime
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.