11 definiții pentru dană

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

DANĂ, dane, s. f. 1. Zonă a unui port situată de-a lungul unui chei pentru acostarea navelor, încărcarea și descărcarea mărfurilor. 2. Șlep sau grup de șlepuri acostate bord la bord la aceeași dană (1). – Din ngr. dána.

da1 sf [At: ABC MAR. 46 / Pl: ~ne / E: ngr δυνα] 1 Porțiune de-a lungul cheiurilor unui port (sau, mai rar, în mijlocul apei navigabile) amenajată pentru acostarea navelor și manipularea mărfurilor. 2 Magazie pentru depozitarea mărfurilor într-un port sau la vamă. 3 Grup de două sau mai multe nave acostate bord la bord la aceeași dană (1).

DANĂ, dane, s. f. 1. Loc situat de-a lungul cheiurilor sau, mai rar, în mijlocul apei navigabile și amenajate pentru scoaterea vaselor și manipularea mărfurilor într-un port. 2. Magazie pentru depozitarea mărfurilor (într-un port sau la vamă). 3. Șlep sau grup de șlepuri acostate bord la bord la aceeași dană (1). – Din ngr. dána.

DANĂ, dane, s. f. 1. Loc amenajat pentru acostarea vaselor de-a lungul cheiurilor unui port sau, mai rar, în mijlocul unei ape navigabile. 2. Magazie într-un port sau într-o vamă, în care se depozitează mărfurile. 3. Fiecare din șlepurile sau din șirurile de șlepuri ale unui convoi.

DA s.f. 1. Porțiune de-a lungul cheiurilor unui port, amenajată pentru acostarea vaselor. 2. Magazie, depozit de mărfuri într-un port, într-o vamă. 3. Fiecare dintre șlepurile care alcătuiesc un convoi. [< ngr. dana – șir].

DÁNĂ ~e f. 1) Loc într-un port special amenajat pentru acostarea navelor în vederea încărcării și descărcării lor. 2) Depozit de mărfuri în porturi sau în vămile mari. 3) Fiecare dintre vasele care formează un convoi. /<ngr. dana

dánă f., pl. e (ngr. dána, șir). Parte (despărțitură) numerotată a unuĭ cheŭ: vaporu a acostat la dana a treĭa.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

da s. f., g.-d. art. danei; pl. dane

da s. f., g.-d. art. danei; pl. dane

da s. f., g.-d. art. danei; pl. dane

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

dánă (dáne) s. f. – Loc de legat, pe cheiurile unui port, bolard. Ngr. ντάνα „rînd” (Scriban), și acesta din it. andana (Hesseling 26).

Intrare: dană
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • da
 • dana
plural
 • dane
 • danele
genitiv-dativ singular
 • dane
 • danei
plural
 • dane
 • danelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

da, danesubstantiv feminin

 • 1. Zonă a unui port situată de-a lungul unui cheu pentru acostarea navelor, încărcarea și descărcarea mărfurilor. DEX '09 DLRLC DN
 • 2. Magazie pentru depozitarea mărfurilor (într-un port sau la vamă). DEX '98 DLRLC DN
 • 3. Șlep sau grup de șlepuri acostate bord la bord la aceeași dană. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.