2 intrări

13 definiții

dalián sn vz talian

TALIÁN, taliane, s. n. (Reg.) Năvod mare fixat cu ancore și cu piloți, folosit la prinderea în cantități mari a peștilor migratori. [Pr.: -li-an] – Din rus. dial. taliian, ngr. taliáni.

TALIÁN, taliane, s. n. (Reg.) Năvod mare fixat cu ancore și cu piloți, folosit la prinderea în cantități mari a peștilor migratori. [Pr.: -li-an] – Din rus. dial. taliian, ngr. taliáni.

TALIÁN, taliane și talianuri, s. n. (Regional) Năvod mare fixat cu ancore și piloți, folosit mai ales la prinderea scrumbiilor. Cei mai mari învățau să dreagă plășile talianelor. DUMITRIU, P. F. 220.

talián s. n. (sil. -li-an), pl. taliáne

talián (năvod) s. n., pl. taliane

talián (-ne), s. n. – Năvod. Tc. talian (Scriban), cf. ngr. ταλίανι, rus. talijan (Candrea).

talián s.n. (reg.) 1. loc îngrădit de ape (râu, mare) pentru pescuit. 2. năvod mare.

talian n. unealtă mare de pescuit pe coastele Mării Negre. [Origină necunoscută].

2) talián și dalián n., pl. e (turc. dalian, ĭaz, loc îngrădit în rîŭ saŭ în mare de pescuit; ngr. taliáni; rus. taliĭán). Dobr. Năvod marin fixat cu ancore și cu piloțĭ și în care peștele intră ca într’o capcană.


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

DALIAN, oraș în NE Chinei (Liaoning), în conurbația Lüda, pe țărmul Mării Galbene; 1,72 mil. loc. (1990). Port (40 mil. t trafic, 1984). Șantiere navale. Ind. metalurgică, constr. de mașini (miniere, electrice, mașini-unelte), ind. chimică, textilă și alim. (conserve de pește). Mare bază de pescuit. Export de produse textile și alim. Rezervația Ins. Șerpilor. S-a mai numit Darien.

talián, talieni, s.m. – Italian. ♦ (top.) Dealul Talianului, în Săcel (Vișovan, 2005). ♦ (onom.) Talian, Tallian, nume de familie (31 de persoane cu aceste nume, în Maramureș, în 2007). – Din etnonimul italian, prin afereză; cf. srb. Talijan, alb. Talian, magh. Talián (Scriban).

Intrare: talian (năvod)
talian (năvod) substantiv neutru
  • silabisire: -li-an
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular talian talianul
plural taliane talianele
genitiv-dativ singular talian talianului
plural taliane talianelor
vocativ singular
plural
dalian
Nu există informații despre flexiunea acestui cuvânt.
Intrare: Dalian
Dalian nume propriu
nume propriu (I3)