2 intrări

8 definiții

CVADRÁNT, cvadranți, s. m. 1. Instrument alcătuit dintr-un sfert de cerc gradat și o lunetă, folosit în trecut pentru determinarea înălțimii aștrilor. ♦ Instrument de precizie format dintr-un sfert de cerc gradat, întrebuințat pentru măsurarea unghiurilor. 2. Organ metalic al unui aparat, instrument de măsură etc. în formă de sector de cerc apropiat de un sfert de cerc. [Pl. și (n.): cvadrante.Var.: cuadránt s. n.] – Din fr. quadrant, lat. quadrans, -ntis.

CVADRÁNT, cvadrante, s. n. 1. Instrument alcătuit dintr-un sfert de cerc gradat și o lunetă, folosit în trecut pentru determinarea înălțimii aștrilor. ♦ Instrument de precizie format dintr-un sfert de cerc gradat, întrebuințat pentru măsurarea unghiurilor. 2. Organ metalic al unui aparat, instrument de măsură etc. în formă de sector de cerc apropiat de un sfert de cerc. [Var.: cuadránt s. n.] – Din fr. quadrant, lat. quadrans, -ntis.

CVADRÁNT, cvadranți, s. m. 1. A patra parte din circumferința unui cerc. 2. Instrument de precizie, alcătuit dintr-un sfert de cerc gradat, întrebuințat la măsurarea unghiurilor.

cvadránt (instrument) (cva-drant) s. m., pl. cvadránți

cvadránt s. m. (sil. -drant), pl. cvadránți

CVADRÁNT s.m. 1. Pătrime din circumferința unui cerc. 2. Instrument de precizie format dintr-un sfert de cerc gradat, folosit la măsurarea unghiurilor. 3. Organ metalic al unui aparat, instrument de măsură etc. în formă de sector de cerc de mărimea unui cvadrant (1). [Var. cuadrant s.m. / < fr. quadrant].

CVADRÁNT s. m. 1. ♦ pătrime din circumferința unui cerc. 2. instrument de precizie dintr-un sfert de cerc gradat, pentru măsurarea unghiurilor. 3. organ metalic al unui aparat, instrument de măsură etc. în formă de sector de cerc de mărimea unui cvadrant (1). (< fr. quadrant, lat. quadrans)


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

CUADRÁNT (CVADRÁNT) (< fr., germ., lat.) s. n. 1. Instrument alcătuit dintr-un sfert de cerc gradat și o lunetă, folosit în trecut pentru determinarea înălțimii aștrilor față de orizont. 2. Organ metalic al unui aparat, instrument de măsură etc. în formă de sector de cerc apropiat de un sfert de cerc.

Intrare: cvadrant (pl. -ți)
cvadrant (pl. -ți)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular cvadrant cvadrantul
plural cvadranți cvadranții
genitiv-dativ singular cvadrant cvadrantului
plural cvadranți cvadranților
vocativ singular
plural
Intrare: cvadrant (pl. -e)
cvadrant (pl. -e) substantiv neutru
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular cvadrant cvadrantul
plural cvadrante cvadrantele
genitiv-dativ singular cvadrant cvadrantului
plural cvadrante cvadrantelor
vocativ singular
plural