14 definiții pentru cupon


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CUPÓN, cupoane, s. n. 1. Parte a unui titlu de rentă sau a unei acțiuni bancare care se decupează la scadență pentru a-i servi titularului la încasarea dobânzii sau a dividendelor. 2. Parte detașabilă dintr-un bilet, de pe un cotor etc. care conferă deținătorului anumite drepturi. 3. Bucată mică de metraj, rămasă dintr-un val de material textil. – Din fr. coupon.

CUPÓN, cupoane, s. n. 1. Parte a unui titlu de rentă sau a unei acțiuni bancare care se decupează la scadență pentru a-i servi titularului la încasarea dobânzii sau a dividendelor. 2. Parte detașabilă dintr-un bilet, de pe un cotor etc. care conferă deținătorului anumite drepturi. 3. Bucată mică de metraj, rămasă dintr-un val de material textil. – Din fr. coupon.

cupon sn [At: GHICA, S. 453 / Pl: ~oane / E: fr coupon] 1-2 (Fin) Parte a unui titlu de rentă sau a unei acțiuni bancare care se decupează la scadență pentru a-i servi titularului la încasarea dobânzii sau a dividendelor. 3 Parte detașabilă dintr-un bilet, de pe un cotor etc. care conferă deținătorului anumite drepturi. 4 Bucată mică de metraj (rămasă dintr-un material textil). 5 (Sil) Fiecare din părțile în care e împărțită o pădure în exploatare Si: parchet, (reg) rost, sălciu, tăietură.

CUPÓN, cupoane, s. n. 1. (În țările capitaliste) Parte a unui titlu de rentă sau a unei acțiuni bancare care se taie la scadență pentru a servi ca bon la încasarea dobînzii, respectiv a dividendelor. ◊ Expr. A tăia cupoane = a încasa procentele titlurilor de rentă. Capitalismul nu mai are altă activitate socială decît să încaseze venituri, să taie cupoane și să se joace la bursă, unde diferiți capitaliști își sustrag unii altora capitalurile. MARX-ENGELS, O. A. II 134. 2. Parte detașabilă dintr-un bilet, de pe un cotor etc. care conferă deținătorului anumite drepturi. Cititorii aveau dreptul... să schimbe... corespondențe între ei, pe baza unui cupon valabil pentru zece cuvinte. PAS, Z. I 279. 3. (Termen comercial) Bucată de metraj mic, rămasă dintr-un val de pînză sau de stofă; rest, rămășiță.

CUPÓN s.n. 1. Parte a unui titlu de rentă, a unei acțiuni bancare etc. care servește pentru încasarea dividendelor, a dobânzilor la scadență. 2. Parte detașabilă a unui bilet care conferă deținătorului un anumit drept. 3. Bucată rămasă dintr-un val de pânză sau de stofă. [Pl. -oane. / < fr. coupon].

CUPÓN s. n. 1. parte a unui titlu de rentă, a unei acțiuni bancare etc. pentru încasarea dividentelor, a dobânzilor la scadență. 2. parte detașabilă a unui bilet care conferă deținătorului un anumit drept. 3. bucată rămasă dintr-un val de pânză sau de stofă. (< fr. coupon)

CUPÓN ~oáne n. 1) Bon al unei hârtii de valoare care se decupează și care servește pentru a încasa dividende la scadență. 2) Parte detașabilă a unei chitanțe, a unui bilet, care dă deținătorului anumite drepturi. 3) Bucată, rămasă dintr-un val de stofă sau din oricare alt material. /<fr. coupon

cupon n. 1. titlu de dobândă ce se taie dintr’o acțiune sau obligațiune spre a încassa rentele; 2. bilet ce dă drept la o lojă de teatru (= fr. coupon).

*cupón n., pl. oane (fr. coupon, d. couper, a tăĭa). Rest dintr’o stofă. Bucățică de hîrtie care ți se taĭe dintr’o acțiune saŭ obligațiune și, în schimbu eĭ, încasezĭ procentu. Bucățică dintr’un bilet de teatru care dă drept posesoruluĭ să intre în aceĭașĭ lojă. Bucățică dintr’un bilet de loterie. V. tureac.

cupón nominatív sint. s. Cupoane distribuite, gratuit și nominal, de către stat populației, în toamna anului 1995, în cadrul acțiunii de privatizare în masă, spre a fi schimbate ulterior pe acțiuni ◊ „Aflăm, cu stupoare, că situația inscripționării și distribuției cupoanelor nominative de privatizare către oficiile poștale este departe de a se afla în grafic, așa cum ni s-a spus la început.” Expr. Mag. 31/95 p. 3


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

CUPÓN s. (înv.) margine. (~ de material textil.)

CUPON s. (înv.) margine. (~ de material textil.)


Dicționare de argou

Se explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

a-și băga cuponul în fabrică expr. (glum.d. bărbați) a avea contact sexual cu o femeie.

Intrare: cupon
substantiv neutru (N11)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • cupon
 • cuponul
 • cuponu‑
plural
 • cupoane
 • cupoanele
genitiv-dativ singular
 • cupon
 • cuponului
plural
 • cupoane
 • cupoanelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

cupon

 • 1. Parte a unui titlu de rentă sau a unei acțiuni bancare care se decupează la scadență pentru a-i servi titularului la încasarea dobânzii sau a dividendelor.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 1.1. expresie A tăia cupoane = a încasa procentele titlurilor de rentă.
   exemple
   • Capitalismul nu mai are altă activitate socială decît să încaseze venituri, să taie cupoane și să se joace la bursă, unde diferiți capitaliști își sustrag unii altora capitalurile. MARX-ENGELS, O. A. II 134.
    surse: DLRLC
 • 2. Parte detașabilă dintr-un bilet, de pe un cotor etc. care conferă deținătorului anumite drepturi.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN attach_file un exemplu
  exemple
  • Cititorii aveau dreptul... să schimbe... corespondențe între ei, pe baza unui cupon valabil pentru zece cuvinte. PAS, Z. I 279.
   surse: DLRLC
 • 3. Bucată mică de metraj, rămasă dintr-un val de material textil.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN sinonime: margine rest rămășiță

etimologie: