10 definiții pentru culturism

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CULTURISM s. n. Disciplină sportivă bazată pe exerciții complexe, care urmărește dezvoltarea armonioasă și viguroasă a corpului, dezvoltarea musculaturii etc. – Cultură + suf. -ism.

culturism sns [At: DEX2 / E: cultură + -ism] Disciplină sportivă bazată pe exerciții complexe pentru reliefarea și creșterea volumului mușchilor.

CULTURISM s. n. Disciplină sportivă bazată pe exerciții complexe, care urmărește dezvoltarea armonioasă și viguroasă a corpului. – Cultură + suf. -ism.

CULTURISM s.n. Sistem de exerciții cu greutăți sau haltere, care urmăresc formarea unui corp bine proporționat, frumos, puternic și armonios dezvoltat. [< fr. culturisme].

CULTURISM s. n. ramură a culturii fizice care urmărește dezvoltarea unui corp sănătos, viguros și puternic, cu o musculatură armonioasă și bine proporționată, printr-un sistem complex de exerciții. (< fr. culturisme)

culturism s. n. (sport) Tip de cultură fizică în care se urmărește dezvoltarea unor grupuri musculare ◊ „Concepute în afara aspirației spirituale, pozițiile și respirațiile degenerează într-un «culturism» nu numai banal, dar și funest: absența acelei perspective ascensionale pe care indienii o indică prin etapele detașare-concentrare-meditație-extaz.” Sc. 22 III 71 p. 1. ◊ „Timp de două zile s-a defășurat la București concursul de culturism «Cupa Rapid» cu participarea a 17 echipe.” Sp. 16 II 84 p. 2. ◊ „În sala Rapid se va desfășura [...] un atractiv concurs de culturism. I.B. 29 VII 89 p. 2 (din fr. culturisme; PR 1965; DN3)

CULTURISM n. Sistem de exerciții de gimnastică și de atletism, care contribuie la formarea unui corp armonios. /<fr. culturisme

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Intrare: culturism
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • culturism
  • culturismul
  • culturismu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • culturism
  • culturismului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

culturismsubstantiv neutru

  • 1. Disciplină sportivă bazată pe exerciții complexe, care urmărește dezvoltarea armonioasă și viguroasă a corpului, dezvoltarea musculaturii etc. MDA2 DEX '09 DN
etimologie:
  • Cultură + sufix -ism. MDA2 DEX '09 DEX '98

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.