12 definiții pentru creuzet


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CREUZÉT, creuzete, s. n. Vas fabricat dintr-un material rezistent la căldură (porțelan, șamotă, grafit etc.), folosit pentru reacții chimice la temperaturi înalte. ♦ Recipient în formă de oală, făcut dintr-un material refractar, în care se adună produsele de topire obținute în procesul metalurgic. [Pr.: cre-u-] – Din fr. creuset.

creuzet sn [At: LTR / P: cre-u~ / V: (iuz) ~zot / Pl: ~e / E: fr creuset] 1 Vas în formă de con trunchiat, construit din porțelan, cuarț, grafit sau din felurite metale, folosit pentru topirea sau calcinarea unor substanțe. 2 (Ind) Partea inferioară a unui furnal înalt, în care se varsă metalul topit. 3 (Tip) Rezervor al unei mașini de format litere, în care se topește aliajul.

CREUZÉT, creuzete, s. n. Vas fabricat dintr-un material rezistent la căldură, folosit pentru reacții chimice la temperaturi înalte. ♦ Recipient în formă de oală, făcut dintr-un material refractar, în care se adună produsele de topire obținute în procesul metalurgic. [Pr.: cre-u-] – Din fr. creuset.

CREUZÉT, creuzete, s. n. Vas făcut dintr-un material rezistent la căldură, folosit pentru reacții chimice la temperaturi înalte. ♦ Recipient în formă de bală, făcut dintr-un material refractar și servind la topirea sau călirea metalelor. – Pronunțat: cre-u-.

CREUZÉT s.n. Vas rezistent la căldură, folosit pentru reacții chimice la temperaturi înalte. ♦ (Metal.) Recipient dintr-un material refractar, care servește la topirea metalelor sau pentru anumite tratamente termice. [Pron. cre-u-. / < fr. creuset].

CREUZÉT s. n. 1. vas rezistent la căldură, pentru reacții chimice la temperaturi înalte. 2. recipient dintr-un material refractar în industrie la topirea și elaborarea metalelor, aliajelor, sticlei etc. 3. partea de jos a unui furnal, unde se colectează, în procesul metalurgic, produsele de topire. 4. (fig.) loc unde se amestecă diverse influențe, lucruri etc. (< fr. creuset)

CREUZÉT ~e n. tehn. 1) Bazin din partea de jos a cuptoarelor metalurgice în care se adună materialul topit. 2) Recipient făcut din material refractar, folosit în industrie pentru topirea metalelor, aliajelor sau a sticlei la temperaturi înalte. 3) Vas făcut dintr-un metal rezistent la căldură, folosit pentru reacții chimice. [Sil. cre-u-] /<fr. creuset

*creuzét n., pl. e (fr. creuset). Chim. Oală de lut, de fer, saŭ de platină de topit orĭ de calcinat unele substanțe.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

creuzét (cre-u-) s. n., pl. creuzéte

creuzét s. n. (sil. cre-u-), pl. creuzéte

Intrare: creuzet
 • silabație: cre-u-zet info
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • creuzet
 • creuzetul
 • creuzetu‑
plural
 • creuzete
 • creuzetele
genitiv-dativ singular
 • creuzet
 • creuzetului
plural
 • creuzete
 • creuzetelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

creuzet

 • 1. Vas fabricat dintr-un material rezistent la căldură (porțelan, șamotă, grafit etc.), folosit pentru reacții chimice la temperaturi înalte.
  surse: DEX '09 DLRLC DN
  • 1.1. Recipient în formă de oală, făcut dintr-un material refractar, în care se adună produsele de topire obținute în procesul metalurgic.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 1.2. Partea de jos a unui furnal, unde se colectează, în procesul metalurgic, produsele de topire.
   surse: MDN '00
  • 1.3. figurat Loc unde se amestecă diverse influențe, lucruri etc.
   surse: MDN '00

etimologie: