15 definiții pentru creozot

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CREOZÓT s. n. (Chim.) Amestec de fenoli, în principal guaiacol și crezoli, obținut din gudroanele de lemn sau de cărbune; lichid uleios, incolor sau galben-deschis, caustic, cu miros caracteristic. [Pr.: cre-o-.Var.: creuzót s. n.] – Din fr. créosote.[1] modificată

 1. În original, scris greșit gualacol. Intrarea principală în DEX ’09 este gaiacol. Varianta guaiacol nu este menționată. — Ladislau Strifler

creozot sn [At: BIANU, D. S. / P: cre-o~ / V: ~euz~ / Pl: ~uri / E: fr créosote] (Chm) Lichid uleios, gălbui și caustic, cu miros tare, obținut din distilarea gudroanelor de lemn, folosit în industrie și medicină.

CREOZÓT s. n. Lichid uleios, incolor sau gălbui, caustic, cu miros caracteristic, extras prin distilare din gudronul de lemn sau de cărbune, întrebuințat în industrie (la impregnarea lemnului) și în medicină (ca expectorant în bronșitele cronice). [Pr.: cre-o-.Var.: creuzót s. n.] – Din fr. créosote.

CREOZÓT s. n. Lichid uleios, gălbui și caustic, extras prin distilare din gudronul de lemn, cu întrebuințări în industrie și în medicină. – Pronunțat: cre-o-. – Variantă: creuzét s. n.

CREOZÓT s.m. Lichid uleios, gălbui și caustic, cu miros tare, obținut prin distilarea gudroanelor de lemn și folosit în industrie și în medicină. [Pron. cre-o-, var. creuzot s.n. / < fr. créosote, cf. gr. kreas – carne, sozein – a conserva].

CREOZÓT s. m. lichid uleios, gălbui și caustic, cu miros tare, prin distilarea gudroanelor de lemn, folosit în industrie și în medicină. (< fr. créosote)

CREOZÓT n. chim. Produs uleios obținut prin distilarea gudroanelor de lemn și folosit în industrie și medicină. [Sil. cre-o-] /<fr. créosote

*creozót n. (fr. créosote, f., d. vgr. kréas, carne, și sózo, salvez. Fabricat de Reichenbach la 1832). Chim. Un lichid incolor foarte mirositor, antiseptic, scos din rășina de fag pin destilațiune și foarte recomandat contra ofticiĭ, durerilor de dințĭ ș. a.

CREUZÓT s. n. v. creozot.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Intrare: creozot
 • silabație: cre-o-zot info
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • creozot
 • creozotul
 • creozotu‑
plural
genitiv-dativ singular
 • creozot
 • creozotului
plural
vocativ singular
plural
substantiv neutru (N29)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • creuzot
 • creuzotul
 • creuzotu‑
plural
genitiv-dativ singular
 • creuzot
 • creuzotului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

creozotsubstantiv neutru

 • 1. chimie Amestec de fenoli, în principal guaiacol și crezoli, obținut din gudroanele de lemn sau de cărbune; lichid uleios, incolor sau galben-deschis, caustic, cu miros caracteristic. DEX '09 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.