4 intrări

46 de definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

creme sms vz cremene

CHOU À LA CRÈME, chou à la crème, s. n. Prăjitură de formă rotundă, preparată din făină, unt și ouă, la care se adaugă lapte sau apă. – Loc. fr.

CREMĂ, creme, s. f. 1. Preparat culinar de consistența unei paste, obținut din lapte, ouă și zahăr, cu adaos de cafea, ciocolată, vanilie etc., care se servește ca desert sau se adaugă ca ingredient la unele prăjituri. ♦ (Cu determinări) Lichior fin. 2. Produs obținut prin emulsionarea unor grăsimi, ceruri, gume etc. cu apă, uleiuri eterice și ingrediente, în vederea utilizării în tehnică, cosmetică sau medicină; alifie. ◊ Cremă de ghete = preparat asemănător cu o alifie, pentru uns și lustruit încălțămintea din piele. 3. Fig. Ceea ce este bun, de frunte, de calitate superioară. – Din fr. crème.

CREMĂ, creme, s. f. 1. Preparat culinar de consistența unei paste, obținut din lapte, ouă și zahăr, cu adaos de cafea, ciocolată, vanilie etc., care se servește ca desert sau se adaugă ca ingredient la unele prăjituri. ♦ (Cu determinări) Lichior fin. 2. Produs obținut prin emulsionarea unor grăsimi, ceruri, gume etc. cu apă, uleiuri eterice și ingrediente, în vederea utilizării în tehnică, cosmetică sau medicină; alifie. ◊ Cremă de ghete = preparat asemănător cu o alifie, pentru uns și lustruit încălțămintea din piele. 3. Fig. Ceea ce este bun, de frunte, de calitate superioară. – Din fr. crème.

CREMENE s. f. 1. Varietate de rocă sedimentară silicioasă, alcătuită din calcedonie, opal și cuarț, care are proprietatea să producă scântei atunci când este lovită cu obiecte de oțel. 2. Bucățică de cremene (1) folosită la scăpărat cu amnarul sau, la armele vechi, pentru aprinderea prafului de pușcă. ◊ Expr. Cât ai da în cremene = într-o clipă. – Din bg. kremeni.

cre sf [At: COSTINESCU / V: (înv) crem / Pl: ~me / E: fr creme, it crema] 1 (Frî) Smântână. 2 (Frî) Frișcă. 3 (Înv) Spumă. 4 (Înv) Caimac. 5 (Fig) Ceea ce este de calitate superioară. 6 (Fig) Elită. 7-8 Produs (cosmetic sau) medicinal pentru îngrijirea pielii Si: alifie. 9 (Îs) ~ de ghete Preparat pentru ungerea și lustruirea încălțămintei de piele Si: (înv) vacs. 10 Pastă din lapte, ouă, zahăr, cafea, ciocolată, vanilie etc., care intră în componența unor prăjituri. 11 Pastă gelatinoasă servită ca desert. 12 (Șîs) Supă ~ Supă din legume pasate. 13 Lichior fin.

cremene sf [At: LEX. MARS. 246 / V: creme, cremen sm, ~nă, ~mină, ~mine / Pl: (rar) ~ni / E: vsl кремень, bg кремен, rs кремень] 1 Rocă sedimentară silicoasă, alcătuită din calcedonie, cuarț și opal, care are proprietatea de a produce scântei când este lovită cu obiecte de oțel Si: (reg) beabe, beancă, bență, bicaș. 2 (Spc) Bucățică de cremene (1) (folosită la scăpărat cu amnarul, pentru a aprinde iasca). 3 (Spc) Bucățică de cremene (1) care înlocuia, la armele vechi, capsa de aprindere și care, lovită de cocoș, producea scântei care aprindeau praful de pușcă. 4 (Pop; îe) Cât ai da (sau dai) în ~ Într-o clipită. 5 (Pop; îe) A se face sau a sta ~ A sta nemișcat. 6 (Pfm; îs) Satul sau târgul lui ~ Localitate sau țară unde nu e nici o autoritate Cf sat fără câini. 7 (Pop; îe) În ~nul munților În creierii munților.

CREMENE, (rar) cremeni, s. f. 1. Varietate de rocă sedimentară silicioasă, alcătuită din calcedonie, opal și cuarț, care are proprietatea să producă scântei atunci când este lovită cu obiecte de oțel. 2. Bucățică de cremene (1) folosită la scăpărat cu amnarul. ◊ Expr. Cât ai da în cremene = într-o clipă. 3. Bucățică de cremene (1) care înlocuia la armele vechi capsa de aprindere și care, lovită de cocoș, producea scântei și aprindea praful de pușcă. – Din bg. kremeni.

CREMĂ, creme, s. f. 1. Preparat din lapte, ouă și zahăr, cu adaos de cafea, ciocolată, vanilie etc., care servește ca desert sau se adaugă ca ingredient la unele prăjituri. Cremă de ciocolată. 2. Produs cosmetic pentru piele; alifie. Poate mă crezi tot capul drăciilor, care-ți umbla prin borcanele cu cremă și-ți strica vaporizatorul de parfum! C. PETRESCU, V. 360. ◊ Cremă de ghete = preparat, ca o alifie,. pentru uns și lustruit încălțămintea de piele.

CREMENE, (rar) cremeni, s. f. 1. Varietate de piatră tare care se găsește în scoarța pămîntului și care are proprietatea ca, lovită cu amnarul, să producă scîntei. Caii alergau cu gîturile întinse spre zările din ce în ce mai limpezi și mai drepte, cremenile drumurilor scăpărau sub copite. SADOVEANU, O. I 130. Copacii păreau niște stîlpi de cremene. SANDU-ALDEA, U. P. 65. Cum aruncă inelul, se făcu un zid de cremene pînă la cer. ISPIRESCU, L. 25. Cu capul pe un bolovan de cremene, plînse într-o scaldă de aur, așăzată lîngă ea, lacrimi curate ca diamantul. EMINESCU, N. 27. ◊ Fig. Hai, Anică, să mîncăm, s-a face mămăliga cremene. CONTEMPORANUL, IV 392. 2. Bucățică de cremene folosită la scăpărat cu amnarul. Prinse a scoate din vinele mute și negre ale unei cremene răci un izvor de scîntei luminoase. HOGAȘ, M. N. 115. Mai scoase Și o cremene lucioasă; Scapără, focul aprinse. ȘEZ. IV 131. ♦ Expr. Cît ai da în cremene, arată un interval de timp foarte scurt, un moment, o clipă. Nu se dezlipea de lîngă dînsul, nici cît ai da în cremene. ISPIRESCU, L. 249. ♦ Bucățică de cremene (1) care se punea la armele vechi și care, lovită de cocoș, producea scîntei și aprindea praful de pușcă. Mîna pe durdă punea... Cremenea că-i potrivea. TEODORESCU, P. P. 605.

CRE s.f. 1. Preparat dulce făcut din lapte, ouă și zahăr, la care se adaugă cafea, vanilie etc. ♦ Lichior fin. 2. Produs cosmetic folosit la îngrijirea pielii; alifie. ◊ Cremă de ghete = preparat folosit pentru ungerea și lustruirea încălțămintei din piele. 3. (Fig.) Ceea ce este bun, de frunte, foarte folositor. [< fr. crème].

CRE s. f. 1. preparat culinar dulce din lapte, ouă și zahăr, la care se adaugă cafea, vanilie etc. 2. supă având la bază un piure de legume legat cu un sos alb, sau numai amestecat cu smântână și gălbenuș de ou. 3. lichior siropos. 4. produs cosmetic folosit la îngrijirea pielii; pomadă. ♦ ~ de ghete = preparat pentru ungerea și lustruirea încălțămintei de piele. 5. (fig.) ceea ce este bun, de frunte, foarte folositor. (< fr. crème)

cremă-pastă s. f. Cremă de consistența unei paste ◊ „Începând din aceste zile vom putea găsi în magazinele de profil noi produse de specialități de ciocolată realizate la Întreprinderea de produse zaharoase: «Brio» – bomboane cu interior din cremă-pastă de caise, «Bolero» din cremă fondant cu cacao și lapte concentrat, «Cvartet», cu umplutură din cremă de ciocolată și fructe confiate, alcoolizate.” I.B. 7 II 75 p. 2 (din cremă + pastă)

CREMĂ ~e f. 1) Preparat culinar obținut printr-un amestec de lapte, ouă, zahăr, unt, vanilie și alte ingrediente, folosit ca desert sau la prepararea prăjiturilor. 2) Produs cosmetic obținut din grăsime, uleiuri și ingrediente; alifie. 3): ~ de ghete produs industrial pentru îngrijirea încălțămintei de piele. 4) fig. Partea mai bună, mai de valoare din ceva; frunte. /<fr. creme

CREMENE ~i f. 1) Varietate de piatră foarte dură care, lovită cu un obiect de oțel, produce scântei. 2) Bucată din această piatră folosită la scăpărat cu amnarul. /<bulg. kremeni

cremă f. 1. caimac: cremă de Câmpulung; 2. un fel de mâncare din lapte și ouă; 3. licher fin: cremă de mintă; 4. fig. și fam. ceea ce-i mai bun: crema societății (=fr. crême).

Cremene m. Mold. personaj fictiv: satul (târgul) lui Cremene, unde fiecare e stăpân: ian o țară de jac, satul lui Cremene, fără câini și fâră jitari AL. V. Holbură.

cremene m. 1. piatră vârtoasă care, lovită cu amnarul, dă scântei: cât ai da în cremene, într’o clipă; 2. piatra ce se pune în cocoșul puștii. [Slav. KREMENE].

*crémă f., pl. e (fr. crème, cremă, smîntînă, vfr. cresme, unsoare, cremă, și chrême, mir, untdelemn sfințit, d. lat. chrisma, vgr. hrisma, unsoare. V. crijmă și hrizmă). Mîncare făcută din lapte, oŭă și zahăr: cremă de vanilie. Fig. (după fr.). Ceĭa ce e maĭ sus (ca smîntîna la lapte), maĭ bun (în opoz. cu drojdie): crema uneĭ clase de elevĭ.

crémene f. (vsl. kremy, gen. krémene, bg. krèmenĭ, rus. kreménĭ). O peatră foarte dură (silice) care face să sară scînteĭ din amnar cînd o loveștĭ. Satu luĭ Cremene saŭ al luĭ Hólbură (nume propriĭ), sat de zgîrcițĭ orĭ de hoțĭ.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

chou à la crème (fr.) [pron. șualakrem] (desp. crè-) s. n., pl. chou à la crème corectat(ă)

cre s. f., g.-d. art. cremei; pl. creme

cremene (rocă) s. f., g.-d. art. cremenii

+supă-cre s. f., g.-d. art. supei-cre; (porții; sorturi) pl. supe-cre

chou à la crème (fr.) [pron. șu a la crem] (crè-) s. n., pl. chou à la crème

cre s. f., g.-d. art. cremei; pl. creme

cremene s. f., g.-d. art. cremenii

*Cremene (personaj) s. propriu m.

cre s. f., g.-d.art. cremei; pl. creme

cremene s. f., g.-d. art. cremenii; pl. cremeni

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

CRE s. (FARM.) alifie, pomadă, unguent, (livr.) liniment, (pop.) unsoare, (reg.) ip, (Transilv. și Mold.) ir, (înv.) mehlem. (Și-a dat cu ~ pe față.)

CREMENE s. (MIN.) silex, (reg.) beabe, beancă, beuță, bicaș.

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

cremă (creme), s. f.1. Preparat culinar de consistența unei paste. – 2. Ceea ce este bun, de calitate superioară. – 3. Preparat pentru lustruit încălțămintea. Fr. crême.Der. cremos, adj., din fr.

cremene (cremeni), s. f. – Varietate de rocă silicioasă, silex. Sl. kremy (gen. kremene), sau bg., sb., rus. kremen (Miklosich, Slaw. Elem., 26; Cihac, II, 81). – Der. cremenos, adj. (dur ca și cremenea); cremenar (var. creminar), s. n. (pungă pentru cremene); încremeni, vb. (a pietrifica, a transforma în piatră; a uimi, a năuci, a zăpăci); încremenitor, adj. (uimitor, năucitor, uluitor); încremeneală, s. f. (stupefacție; imobilitate).

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

CREMENEA, braț navigabil al Dunării, în vestul Bălții Brăilei, care se desparte în aval de Giurgeni și merge paralel cu brațul Vîlciu. Lungime: 70 km.

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

amnar și cremene expr. (er.) bărbat și femeie, cuplu erotic heterosexual

vacs albina cremă caramel / crema puca expr. v. vacs.

Intrare: chou à la crème
chou à la crème substantiv neutru invariabil
  • silabație: crè-me info
  • pronunție: șu a la crem
substantiv neutru compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • chou à la crème
  • chou à la crème
plural
  • chou à la crème
  • chou à la crème
genitiv-dativ singular
  • chou à la crème
  • chou à la crème
plural
  • chou à la crème
  • chou à la crème
vocativ singular
plural
Intrare: cremă
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • cre
  • crema
plural
  • creme
  • cremele
genitiv-dativ singular
  • creme
  • cremei
plural
  • creme
  • cremelor
vocativ singular
plural
Intrare: cremene
substantiv feminin (F107)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • cremene
  • cremenea
plural
  • cremeni
  • cremenile
genitiv-dativ singular
  • cremeni
  • cremenii
plural
  • cremeni
  • cremenilor
vocativ singular
plural
substantiv masculin (M45)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • creme
  • cremele
plural
genitiv-dativ singular
  • creme
  • cremelui
plural
vocativ singular
plural
cremine
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
cremină
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
cremenă
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
cremen
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: supă-cremă
supă-cremă substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • supă-cre
  • supa-cre
plural
  • supe-cre
  • supele-cre
genitiv-dativ singular
  • supe-cre
  • supei-cre
plural
  • supe-cre
  • supelor-cre
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

chou à la crème, chou à la crèmesubstantiv neutru invariabil

  • 1. Prăjitură de formă rotundă, preparată din făină, unt și ouă, la care se adaugă lapte sau apă. DEX '09
etimologie:

cre, cremesubstantiv feminin

  • 1. Preparat culinar de consistența unei paste, obținut din lapte, ouă și zahăr, cu adaos de cafea, ciocolată, vanilie etc., care se servește ca desert sau se adaugă ca ingredient la unele prăjituri. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Cremă de ciocolată. DLRLC
    • 1.1. (Cu determinări) Lichior fin. DEX '09 DN
    • 1.2. Supă având la bază un piure de legume legat cu un sos alb, sau numai amestecat cu smântână și gălbenuș de ou. MDN '00
  • 2. Produs obținut prin emulsionarea unor grăsimi, ceruri, gume etc. cu apă, uleiuri eterice și ingrediente, în vederea utilizării în tehnică, cosmetică sau medicină. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: alifie
    • format_quote Poate mă crezi tot capul drăciilor, care-ți umbla prin borcanele cu cremă și-ți strica vaporizatorul de parfum! C. PETRESCU, V. 360. DLRLC
    • 2.1. Cremă de ghete = preparat asemănător cu o alifie, pentru uns și lustruit încălțămintea din piele. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 3. figurat Ceea ce este bun, de frunte, de calitate superioară. DEX '09 DEX '98 DN
etimologie:

cremene, cremenisubstantiv feminin

  • 1. Varietate de rocă sedimentară silicioasă, alcătuită din calcedonie, opal și cuarț, care are proprietatea să producă scântei atunci când este lovită cu obiecte de oțel. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: silex
    • format_quote Caii alergau cu gîturile întinse spre zările din ce în ce mai limpezi și mai drepte, cremenile drumurilor scăpărau sub copite. SADOVEANU, O. I 130. DLRLC
    • format_quote Copacii păreau niște stîlpi de cremene. SANDU-ALDEA, U. P. 65. DLRLC
    • format_quote Cum aruncă inelul, se făcu un zid de cremene pînă la cer. ISPIRESCU, L. 25. DLRLC
    • format_quote Cu capul pe un bolovan de cremene, plînse într-o scaldă de aur, așăzată lîngă ea, lacrimi curate ca diamantul. EMINESCU, N. 27. DLRLC
    • format_quote figurat Hai, Anică, să mîncăm, s-a face mămăliga cremene. CONTEMPORANUL, IV 392. DLRLC
  • 2. Bucățică de cremene folosită la scăpărat cu amnarul sau, la armele vechi, pentru aprinderea prafului de pușcă. DEX '09 DLRLC
    • format_quote Prinse a scoate din vinele mute și negre ale unei cremene răci un izvor de scîntei luminoase. HOGAȘ, M. N. 115. DLRLC
    • format_quote Mai scoase Și o cremene lucioasă; Scapără, focul aprinse. ȘEZ. IV 131. DLRLC
    • format_quote Mîna pe durdă punea... Cremenea că-i potrivea. TEODORESCU, P. P. 605. DLRLC
    • chat_bubble Cât ai da în cremene = într-o clipă. DEX '09 DLRLC
      • format_quote Nu se dezlipea de lîngă dînsul, nici cît ai da în cremene. ISPIRESCU, L. 249. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.

Un articol lingvistic