2 intrări

15 definiții

cra sf [At: DOSOFTEI, PS. 267 / V: cram sn, hr~ / Pl: ~me, (înv) crămi / E: ger Kram „prăvălie”, srb krama „colibă”, pn „prăvălie”] 1 (Iuz) Magazin de băuturi alcoolice. 2 Clădire la vie, cu pivniță, unde se prepară și se păstrează vinul. 3 Local în care se consumă băuturi alcoolice și preparate culinare tradiționale într-un decor care imită o cramă (2). 4 (Reg; îf cram) Dependințe în jurul casei Si: crambă (3). 5 (Trs; spc; îf cram) Încăpere de lângă gura minei, unde se odihnesc minerii și își păstrează uneltele.

CRÁMĂ, crame, s. f. Clădire la o vie, unde se tescuiesc strugurii, se prepară vinul și se depozitează uneltele de lucru. ♦ Local în care se consumă băuturi alcoolice, preparate culinare etc. într-un cadru rustic. – Cf. sb. krama.

CRÁMĂ, crame, s. f. Clădire la o vie, unde se tescuiesc strugurii, se prepară vinul și se depozitează uneltele de lucru. ♦ Local în care se consumă băuturi alcoolice, preparate culinare etc. într-un cadru rustic. – Cf. scr. krama.

CRÁMĂ, crame, s. f. Clădirea de la vie, de obicei cu o singură încăpere, în care se fac operațiile de preparare a vinului, se păstrează uneltele vierului și se depozitează produsele viei. Va fi o toamnă grasă... Și butii pîntecoase s-or grămădi la cramă, Și cîntece voioase vor crește din norod. DEȘLIU, G. 49. Ușa mare de la cramă Este scoasă din țîțîni, Că-i în toi cules de poamă De vreo două săptămîni. D. BOTEZ, F. S. 90. Mă răped în cramă s-aduc și un cofăiel de vin. CREANGĂ, P. 10. D-aș mai trăi pîn’ la toamnă... Să mă plimb din cramă-n cramă... Să beau must de poamă coarnă. TEODORESCU, P. P. 332.

crámă s. f., g.-d. art. crámei; pl. cráme

crámă s. f., g.-d. art. crámei; pl. cráme

CRÁMĂ s. (reg.) velniță. (Mai are vin în ~.)

crámă (cráme), s. f.1. Cîrciumă, bodegă. – 2. Depozit de vinuri. – 3. Clădire unde se tescuiesc strugurii, cu toate dependințele. Germ. Kram „han”, prin intermediul sb. krama „cămară”, sau a pol. kram „han” (Cihac, II, 80).

CRÁMĂ ~e f. Clădire la o vie, unde se prepară și se păstrează vinul și uneltele de lucru. /cf. sb. krama

cramă f. Mold. încăpere într’o vie unde se storc strugurii și unde se păstrează vinul: mă reped în cramă s’aduc și un cofăel de vin CR. [Cf. germ. KRAM, încăpere, printr’un intermediar slav].

crámă f., pl. e și crămĭ (vsl. cr. krama, baracă, pol. rut. kram, d. germ. kram, prăvălie). Șopron de ținut butoaĭele la vie.


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

CRA s. (reg.) velniță. (Mai are vin în ~.)

CRAMĂ, Vladul (16 B VI 131), < subst.

crámă-restauránt s. f. Restaurant prevăzut cu cramă ◊ „În pivnițele complexului turistic «Minerva» din Craiova s-a deschis o cramă-restaurant de 400 de locuri.” R.l. 31 V 76 p. 5 (din cramă + restaurant)

restauránt-crámă s. n. Restaurant cu specific de cramă ◊ „La subsol se va amenaja un restaurant-cramă ce va fi legat de un alt restaurant care va funcționa la parter.” Sc. 2 IV 78 p. 5. ◊ „Între restaurantul-cramă Universal [...] și restaurantul Bucur [...] există multe puncte comune.” I.B. 14 IX 84 p. 6 (din restaurant + cramă)

Intrare: cramă
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular cra crama
plural crame cramele
genitiv-dativ singular crame cramei
plural crame cramelor
vocativ singular
plural
Intrare: Cramă
Cramă nume propriu
nume propriu (I3)