19 definiții pentru coregrafă coreografă

coregráfă (-re-gra-) s. f., g.-d. art. coregráfei; pl. coregráfe

coregráfă s. f. (sil. -gra-), g.-d. art. coregráfei; pl. coregráfe

coregráf, ~ă [At: DA / V: ~reog~ / Pl: ~i, ~e / E: fr chorégraph] Persoană care creează un dans sau un spectacol de balet.

COREGRÁF, -Ă, coregrafi, -e, s. m. și f. Maestru sau maestră de dans și de balet; persoană care creează un dans sau un spectacol de balet. [Var.: coreográf, -ă s. m. și f.] – Din fr. chorégraphe.

COREOGRÁF, -Ă s. m. și f. v. coregraf.

COREGRÁF, -Ă, coregrafi, -e, s. m. și f. Maestru sau maestră de dans și de balet; persoană care creează un dans sau un spectacol de balet. [Var.: coreográf, -ă s. m. și f.] – Din fr. chorégraphe.

COREOGRÁF, -Ă s. m. și f. v. coregraf.

COREGRÁF, coregrafi, s. m. Maestru de dans și de balet.

coregráf (-re-graf) s. m., pl. coregráfi

coregráf s. m. (sil. -graf), pl. coregráfi

COREGRÁF, -Ă s.m. și f. Maestru de dans și de balet. [Var. coreograf, -ă s.m.f. / fr. chorégraphe, cf. gr. khoreia – dans, graphein – a scrie].

COREOGRÁF, -Ă s.m. și f. v. coregraf.

COREGRÁF, -Ă s. m. f. maestru de dans și de balet; creator al unui dans sau al unui spectacol de balet. (< fr. chorégraphe)

COREGRÁF ~ă (~i, ~e) m. și f. Pedagog în arta dansului și a baletului. /<fr. chorégraphe

*coreográf m. (d. coreografie). Șef de balet, profesor de dans.


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

artíst(ă)-coregráf(ă) s. m. f. Coregraf care prin calitatea muncii lui este un adevărat artist ◊ „Parafrazându-l pe marele pictor, artistul-coregraf poate spune: «Nu, baletul nu este făcut pentru a decora scena» [...]” Sc. 11 VI 74 p. 4. ◊ „Creatoarea spectacolului [...] este o artistă-coregrafă care arde și se consumă pentru fiecare secundă din spectacolele ei.” R.l. 12 VI 76 p. 2 (din artist[ă] + coregraf[ă])

balerín(ă)-coregráf(ă) s. m. f. Balerin care creează un balet ◊ „Cunoscutul cuplu de balerini-coregrafi M.C. și Gh.C. evoluează în aceste zile la Santiago de Chile.” Cont. 11 II 72 p. 6 (din balerin + coregraf)

CORE-1, v. COREO-1.~graf (v. -graf), s. m. și f., maestru de dans și de balet; sin. coreograf; ~grafie (v. -grafie), s. f., 1. Arta de a crea dansuri și spectacole de balet. 2. Sistem convențional de notare a pașilor și a figurilor de dans; sin. coreografie.

COREO-1 „dans, mișcare, coree”. ◊ gr. khoreia „dans” > fr. choréo-, engl. id., germ. id., it. coreo- > rom. coreo-.~frazie (v. -frazie), s. f., tulburare de limbaj, caracterizată prin emiterea unor fraze fără nici un sens; ~graf (v. -graf), s. m. și f., coregraf*; ~grafie, s. f., coregrafie* (2); ~logie (v. -logie1), s. f., studiul și analiza notațiilor coregrafice.

Intrare: coregrafă
coregrafă substantiv feminin
  • silabisire: -graf
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular coregra coregrafa
plural coregrafe coregrafele
genitiv-dativ singular coregrafe coregrafei
plural coregrafe coregrafelor
vocativ singular
plural
coreografă substantiv feminin
substantiv feminin (F1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular coreogra coreografa
plural coreografe coreografele
genitiv-dativ singular coreografe coreografei
plural coreografe coreografelor
vocativ singular
plural