11 definiții pentru coraziune

coraziúne sf [At: DN3 / P: ~zi-u~ / Pl: ~ni / E: fr corrasion] Eroziune cauzată de vânt, în urma căreia iau naștere forme de relief eoliene.

CORAZIÚNE, coraziuni, s. f. Acțiunea de eroziune exercitată de vânt prin nisipul transportat în suspensie asupra rocilor și în urma căreia iau naștere forme de relief eoliene. [Pr.: -zi-u-] – Din fr. corrasion.

CORAZIÚNE, coraziuni, s. f. Acțiunea de eroziune exercitată de vânt prin nisipul transportat prin târâre și în urma căreia iau naștere forme de relief eoliene. [Pr.: -zi-u-] – Din fr. corrasion.

coraziúne (-zi-u-) s. f., g.-d. art. coraziúnii; pl. coraziúni

coraziúne s. f. (sil. -zi-u-), g.-d. art. coraziúnii; pl. coraziúni

CORAZIÚNE s.f. Eroziune provocată de vânt și de nisipul ridicat de vânt. [Pron. -zi-u-. / < fr. corrasion].

CORAZIÚNE s. f. eroziune provocată de vânt și de nisipul ridicat de acesta. (< fr. corrasion)

coroziúne sf [At: LTR2 / V: ~osi~ / Pl: ~ni / E: fr corrosion] 1 Proces de oxidare a metalelor pe cale chimică sau electrochimică. 2 (Glg) Eroziune a suprafeței rocilor sub acțiunea chimică a soluțiilor apoase.

COROZIÚNE, coroziuni, s. f. Proces de alterare, de atacare a metalelor pe cale chimică, sub acțiunea substanțelor corosive (acizi și baze) sau pe cale electrochimică. ♦ Proces de eroziune, prin dizolvare, a unor roci, provocat de acțiunea apelor, a vîntului, a ghețarilor etc. – Pronunțat: -zi-u-.


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

coraziune, (engl.= corrasion) acțiune mecanică de roadere și șlefuire a rocilor sub acțiunea particulelor de nisip antrenate în mișcare de vânt, apă și gheață; efectul c. este foarte vizibil în zonele deșertice unde eroziunea eoliană este foarte activă.[1]

  1. În original, incorect: (engl.= corrosion) cata

CORAZIÚNE (< fr.) s. f. Acțiunea de eroziune exercitată de vînt prin nisipul transportat în suspensie asupra rocilor de la supr. scoarței și în urma căreia iau naștere forme de relief eoliene: dreikantere, adîncituri la suprafața rocilor, ciuperci eoliene (babe) etc. C. este strîns legată de deflație.

Intrare: coraziune
coraziune substantiv feminin
  • silabație: -zi-u-
substantiv feminin (F107)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • coraziune
  • coraziunea
plural
  • coraziuni
  • coraziunile
genitiv-dativ singular
  • coraziuni
  • coraziunii
plural
  • coraziuni
  • coraziunilor
vocativ singular
plural