2 intrări

9 definiții

copál sn [At: LTR / Pl: ~uri / E: fr copal] Substanță naturală asemănătoare cu chihlimbarul, extrasă din diverși arbori tropicali, folosită în special la prepararea leacurilor.

COPÁL s. n. Rășină naturală, foarte dură, asemănătoare cu chihlimbarul, extrasă din diverși arbori tropicali, folosită în special în prepararea lacurilor. – Din fr. copal.

COPÁL s. n. Rășină naturală, asemănătoare cu chihlimbarul, extrasă din mai mulți arbori din Mexic, folosită în special la prepararea lacurilor. – Din fr. copal.

COPÁL s.n. Rășină naturală transparentă, de culoare galbenă, care provine din descompunerea în pământ a arborilor rășinoși fosili sau din diverse plante tropicale, folosindu-se în special la prepararea lacurilor. [< fr. copal, cf. peruv. copalle].

COPÁL s. n. rășină naturală transparentă, de culoare galbenă, din descompunerea în pământ a arborilor rășinoși fosili sau din diverse plante tropicale, folosit la prepararea lacurilor. (< fr., sp. copal)

*copál n. (fr. sp. copal, cuv. mexican). Un fel de rășină care se scoate din diferițĭ arborĭ tropicalĭ și care se întrebuințează ca leac.


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

COPAL; Copalescu și sinc. Coplescu (Hur 254, etc.; Sd XI).

Intrare: copal
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular copal copalul
plural
genitiv-dativ singular copal copalului
plural
vocativ singular
plural
Intrare: Copal
Copal nume propriu
nume propriu (I3)