15 definiții pentru confort

confórt sn [At: C. PETRESCU, î. I, 4 / Pl: ~uri / E: fr confort] 1 Totalitatea condițiilor materiale care asigură o existență civilizată, plăcută, comodă și igienică. 2 (Frî) Fotoliu capitonat în întregime.

CONFÓRT s. n. Totalitatea condițiilor materiale care asigură o existență civilizată, plăcută, comodă și igienică. – Din fr. confort.

CONFÓRT s. n. Totalitatea condițiilor materiale care asigură o existență civilizată, plăcută, comodă și igienică. – Din fr. confort.

CONFÓRT, conforturi, s. n. Totalitatea condițiilor materiale care fac ca o locuință să fie igienică, plăcută și comodă. Locuință cu confort, modern.Hotelul... elegant și amenajat, cu tot confortul, cu un personal plin de grijă pentru călătorite face să te simți ca acasă. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2744. Trăiesc în case nevoiașe de țară, fără confort și fără lumină. C. PETRESCU, Î. I 45.

confórt s. n., pl. confórturi

CONFÓRT s. comoditate, liniște, tihnă. (~ul vieții lui.)

Confort ≠ disconfort, inconfort

CONFÓRT s.n. Totalitatea condițiilor materiale care fac o locuință comodă, plăcută și igienică; comoditate a vieții, bunăstare. [< fr. confort, cf. engl. comfort].

CONFÓRT s. n. totalitatea condițiilor materiale care fac o locuință comodă, plăcută și igienică; comoditate a vieții, bunăstare. (< fr. confort)

CONFÓRT n. Ansamblu de condiții care constituie comoditatea vieții materiale. Cu tot ~ul. /<fr. confort

confort n. ceea ce contribue la buna stare materială, la înlesnirea vieții.

*confórt n., pl. urĭ (fr. confort, d. engl. confort, care vine d. fr. conforter, a întări, a da puterĭ). Comoditate, calitățĭ de construcțiune și instalațiune la o casă (apă, baĭe, canal, lumină electrică, grădină ș. a.).


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

CONFORT s. comoditate, liniște, tihnă. (~ vieții lui.)


Definiții din dicționare neoficiale

Deoarece nu sunt editate de lexicografi, aceste definiții pot conține erori, deci e preferabilă consultarea altor dicționare în paralel.

a avea o față de confort trei / de melc obosit / de gură de canal / de spate de bloc / de biscuit tăiat / de buzunar întors expr. (iron.) a fi urât, a avea fizionomie neplăcută

Intrare: confort
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular confort confortul
plural conforturi conforturile
genitiv-dativ singular confort confortului
plural conforturi conforturilor
vocativ singular
plural