16 definiții pentru confetti confete confeti

CONFÉTTI s. f. pl. Bucățele rotunde de hârtie (de diferite culori), care se împrăștie la baluri și la petreceri deasupra participanților. [Scris și: confeti.Var.: conféte s. f. pl] – Din it., fr. confetti.

CONFÉTTI s. f. pl. v. confeti.

!confétti (-ti) s. f. pl.

CONFÉTTI s.f. pl. v. confeti.

CONFÉTE s. f. pl. v. confetti.

CONFÉTE s. f. pl. v. confeti.

CONFÉTI s. f. pl. Bucățele rotunde de hârtie de diferite culori, pe care participanții la baluri și la petreceri și le aruncă unii altora. [Scris și: confetti.Var. conféte s. f. pl.] – Din it., fr. confetti.

CONFÉTE s. f. pl. v. confeti.

CONFÉTI s. f. pl. Bucățele rotunde de hîrtie, de diferite culori, pe care participanții la baluri și petreceri și le aruncă unii altora. O copleșiră... sub o avalanșă de complimente, căzînd asupră-i din trei părți ca trei pumni de multicolore confeti. C. PETRESCU, C. V. 182. În ploaie de confeti saltă Părechile dănțuitoare. TOPÎRCEANU, B. 66. – Scris și: confetti. – Variantă: conféte (SCÎNTEIA, 1953, nr. 2739) s. f. pl.

conféti s. f. pl. (sil. -fe-ti)

CONFÉTE s.f. pl. v. confeti.

CONFÉTI s.f. pl. Bucățele de hârtie (de diferite culori) mici și rotunde care se împrăștie la baluri sau la petreceri. [Scris și confetti, var. confete s.f.pl. / < it., fr. confetti].

CONFÉTI s. f. pl. bucățele de hârtie (de diferite culori) mici și rotunde care se împrăștie la baluri sau la petreceri. (< it., fr. confetti)

CONFÉTI f. pl. Hârtie multicoloră, în formă de cerculețe sau de fâșii lungi, pe care participanții la baluri și la carnavaluri și le aruncă unii altora. /<it., fr. confetti

*conféte n. pl. (d. it. confetti, cofeturĭ, fiind-că, la început, se arunca cu cofeturĭ micĭ ca alicele, apoĭ cu cofeturĭ de gips, ĭar azi cu bucățele de hîrtie). Bucățele de hîrtie (discurĭ de 5-6 mm.) pe care și le aruncă oameniĭ uniĭ în alțiĭ la sărbările [!] carnavaluluĭ. (La Paris, nebunia mulțimiĭ e așa de mare, în cît, pe marile bulevarde, la Marțea Grasă și Mercurea [!] Cenușiĭ, se formează adevărate troĭene de confete).


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

CONFÉTI (CONFÉTTI) (‹ it., fr.) s. f. pl. Bucățele rotunde de hîrtie (de diferite culori) pe care participanții la baluri și petreceri și le aruncă unii altora.

Intrare: confetti
confetti
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
plural confetti confettile
genitiv-dativ singular
plural confetti confettilor
vocativ singular
plural
confete
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
plural confete confetele
genitiv-dativ singular
plural confete confetelor
vocativ singular
plural
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
plural confeti confetile
genitiv-dativ singular
plural confeti confetilor
vocativ singular
plural