17 definiții pentru compresiune compresie

compresiúne sf [At: DA / V: ~présie / P: ~si-u~ / Pl: ~ni / E: fr compression] (Fiz) 1 Micșorare a volumului unui corp Si: comprimare (1). 2 Fază de funcționare a unei mașini în timpul căreia fluidul din cilindrul unui motor este comprimat prin deplasarea unui piston în cilindru. 3 Stare de solicitare a unei piese sub acțiunea a două forțe egale și de sens contrar.

COMPRESIÚNE, compresiuni, s. f. (Fiz.) 1. Micșorare a volumului unui corp; comprimare. 2. Fază de funcționare a unei mașini în timpul căreia fluidul din cilindrul unui motor este comprimat prin deplasarea unui piston în cilindru. 3. Stare de solicitare a unei piese sub acțiunea a două forțe egale și de sens contrar. 4. (Med.) Metodă de hemostază care constă într-o apăsare pe un vas cu leziuni. ♦ Apăsare exercitată asupra unui organ de către o tumoră, un cheag de sânge etc. [Pr.: -si-u-.Var.: comprésie s. f.] – Din fr. compression, lat. compressio, -onis.

COMPRESIÚNE, compresiuni, s. f. (Fiz.) 1. Micșorare a volumului unui corp; comprimare. 2. Fază de funcționare a unei mașini în timpul căreia fluidul din cilindrul unui motor este comprimat prin deplasarea unui piston în cilindru. 3. Stare de solicitare a unei piese sub acțiunea a două forțe egale și de sens contrar. [Pr.: -si-u-.Var.: comprésie s. f.] – Din fr. compression, lat. compressio, -onis.

COMPRESIÚNE, compresiuni, s. f. (Fiz.) Comprimare. – Pronunțat: -si-u-.

compresiúne (-si-u-) s. f., g.-d. art. compresiúnii; pl. compresiúni

compresiúne s. f. → presiune

COMPRESIÚNE s. comprimare.

COMPRESIÚNE s.f. (Fiz.) 1. Comprimare. 2. Interval de timp în care fluidul dintr-un compresor își micșorează volumul. 3. (Med.) Apăsare pe care o exercită o tumoare în dezvoltarea sa asupra unui organ sau a unui țesut vecin. [Var. compresie s.f. / cf. fr. compression, it. compressione, lat. compressio].

COMPRESIÚNE s. f. 1. comprimare. 2. stare de solicitare a unei piese sub acțiunea a două forțe egale și de sens contrar. 3. fază de funcționare a unei mașini în timpul căreia fluidul din cilindrul motor își micșorează volumul sub acțiunea pistonului. 4. apăsare a unui vas sangvin pentru a opri o hemoragie. ◊ apăsare pe care o exercită o tumoare asupra unui organ sau țesut vecin. (<fr. compression, lat. compressio)

COMPRESIÚNE ~i f. Proces de micșorare a volumului unui corp sub acțiunea unei forțe externe; comprimare. [Sil. -si-u-] /<fr. compression, lat. compressio, ~onis

compresiune f. 1. lucrarea de a comprima și efectul ei; 2. fig. constrângere morală.

*compresiúne f. (lat. compréssio, V. presiune). Acțiunea de a comprima, apăsare, îndesare. Fig. Împedecare.

COMPRÉSIE s. f. v. compresiune.

COMPRÉSIE s. f. v. compresiune.

COMPRÉSIE s.f. v. compresiune.


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

COMPRESIUNE s. (FIZ.) comprimare. (~ unui fluid.)

COMPRESÍE (< fr., lat.) s. f. Fază a ciclului de funcționare a unei mașini termice în care volumul amestecului de carburant se micșorează în vederea creșterii presiunii necesare arderii sau evacuării din cilindru.

Intrare: compresiune
compresiune substantiv feminin
substantiv feminin (F107)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular compresiune compresiunea
plural compresiuni compresiunile
genitiv-dativ singular compresiuni compresiunii
plural compresiuni compresiunilor
vocativ singular
plural
compresie substantiv feminin
substantiv feminin (F135)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular compresie compresia
plural compresii compresiile
genitiv-dativ singular compresii compresiei
plural compresii compresiilor
vocativ singular
plural