2 intrări

14 definiții

colectát, ~ă a [At: DA ms / Pl: ~áți, ~e / E: colecta] 1 Adunat. 2 Colecționat. 3 (D. produse) Strânse în mod organizat de la producători.

colectá v [At: COSTINESCU / Pzi: ~téz / E: fr collecter] 1 vt A strânge diferite lucruri la un loc și a le depozita. 2 vt (Înv; Trs) A colecționa. 3 (Spc; iuz) A strânge, în mod organizat, de la producători anumite produse. 4 (D. abcese sau răni) A face puroi.

coléctă sf [At: I. NEGRUZZI, S. I, 170 / Pl: ~te / E: fr collecte] 1-2 Strângere de bani și obiecte în scop de binefacere.

COLECTÁ, colectez, vb. I. Tranz. l. A aduna, a strânge la un loc lucruri, diferite materiale, bani etc. pentru un anumit scop. 2. (Înv.) A strânge în mod organizat de la producători diferite produse. 3. (Despre abcese sau răni) A face puroi; a coace. – Din fr. collecter.

COLECTÁ, colectez, vb. I. Tranz. 1. A aduna, a strânge la un loc lucruri, bani etc. pentru un anumit scop. 2. (Ieșit din uz) A strânge în mod organizat de la producători diferite produse. 3. (Despre abcese sau răni) A face puroi; a coace. – Din fr. collecter.

COLECTÁ, colectez, vb. I. l. Tranz. A aduna, a strînge la un loc diferite lucruri sau materii și a le depozita. Fierul vechi este colectat pentru a fi prelucrat. ♦ A strînge bani și obiecte folositoare cu scopul de a ajuta pe cineva. 2. Tranz. (în perioada de trecere de la capitalism la socialism și în socialism) A strînge de la producători diferite produse (cereale, legume, lapte, lină etc.) pe baza unor cote fixate de organele de stat, în scopul creării unor rezerve cu ajutorul cărora statul își asigură rolul planificator și regulator pe piață, aprovizionînd astfel pe oamenii muncii și industria socialistă. 3. Intranz. (Despre un abces sau o rană purulentă) A face puroi, a fi gata să spargă (sau să se deschidă); a coace.

COLÉCTĂ, colecte, s. f. Acțiunea de a aduna bani (sau obiecte necesare vieții) dați prin contribuție benevolă în scopul ajutorării cuiva. [Societatea de ajutor] avea fonduri de stat și mai strîngea și ea prin colecte, bazaruri, loterii. PAS, Z. II 202.

colectá (a ~) vb., ind. prez. 3 colecteáză

colectá vb., ind. prez. 1 sg. colectéz, 3 sg. și pl. colecteáză

COLECTÁ vb. 1. a aduna, a strânge. (~ laptele din sat.) 2. v. coace.

COLECTÁ vb. I. tr. 1. A aduna, a strânge și a depozita materiale, lucruri etc. 2. A aduna de la producători diferite produse pe baza unor contracte încheiate cu aceștia. 3. (Despre un abces, o rană) A face puroi; a coace. [< fr. collecter].

COLECTÁ vb. tr. 1. a aduna și depozita materiale, lucruri etc. 2. a aduna de la producători diferite produse pe baza unor contracte încheiate cu aceștia. 3. (despre un abces, o rană) a face puroi; a coace. (< fr. collecter)

A COLECTÁ ~éz 1. tranz. 1) (obiecte, materiale) A aduna după anumite principii și cu un anumit scop; a strânge, formând o colecție; a colecționa. 2) (produse agricole) A achiziționa în mod organizat, în conformitate cu prevederile unui plan, unui contract. ~ fructe. 3) (fluide) A aduna într-un recipient. 2. intranz. (despre abcese, răni) A face puroi; a coace. /<fr. collecter


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

COLECTÁ vb. 1. a aduna, a strînge. (~ laptele din sat.) 2. (MED.) a coace. (Buba începe să ~.)

Intrare: colecta
Surse flexiune: DOR
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a) colecta colectare colectat colectând singular plural
colectea colectați
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu) colectez (să) colectez colectam colectai colectasem
a II-a (tu) colectezi (să) colectezi colectai colectași colectaseși
a III-a (el, ea) colectea (să) colecteze colecta colectă colectase
plural I (noi) colectăm (să) colectăm colectam colectarăm colectaserăm, colectasem*
a II-a (voi) colectați (să) colectați colectați colectarăți colectaserăți, colectaseți*
a III-a (ei, ele) colectea (să) colecteze colectau colecta colectaseră
Intrare: colectat
colectat participiu
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular colectat colectatul colecta colectata
plural colectați colectații colectate colectatele
genitiv-dativ singular colectat colectatului colectate colectatei
plural colectați colectaților colectate colectatelor
vocativ singular
plural
* Formă nerecomandată sau greșită – (arată)