9 definiții pentru clorofilian

clorofilián, ~ă a [At: DEX2 / P: ~li-an / Pl: ~iéni, ~iéne / E: fr chlorophyllien] 1 Referitor la clorofilă. 2 Datorat clorofilei. 3 (Îs) Sinteză ~ă Fotosinteză. 4 (Îs) Asimilație ~ă Proces fiziologic de asimilație a substanțelor nutritive, care se poate produce în frunzele plantelor verzi, în prezența clorofilei și sub influența luminii solare, și care constă din combinarea apei, venită din pământ prin rădăcini, cu bioxidul de carbon din aer Si: fotosinteză.

CLOROFILIÁN, -Ă, clorofilieni, -ne, adj. 1. (Bot.) Care aparține clorofilei, care se referă la clorofilă, care se datorează clorofilei. 2. (În sintagma) Asimilație clorofiliană = proces fiziologic de asimilație a substanțelor nutritive, care se produce în frunzele plantelor verzi, în prezența clorofilei și sub influența luminii solare, și care constă din combinarea apei, venită din pământ prin rădăcini, cu dioxidul de carbon din aer; fotosinteză. [Pr.: -li-an] – Din fr. chlorophyllien.

CLOROFILIÁN, -Ă, clorofilieni, -e, adj. (Mai ales în expr.) Asimilație clorofiliană = proces fiziologic care se petrece în frunzele plantelor superioare unde, în prezența clorofilei și sub influența razelor solare, are loc combinarea apei, venită din pămînt prin rădăcini, cu bioxidul de carbon din aer. – Pronunțat: -li-an.

clorofilián (-li-an) adj. m., pl. clorofiliéni (-li-eni); f. clorofiliánă, pl. clorofiliéne

clorofilián adj. m. (sil. -li-an), pl. clorofiliéni (sil. -li-eni); f. sg. clorofiliánă, pl. clorofiliéne

CLOROFILIÁN, -Ă adj. Referitor la clorofilă, datorat clorofilei. ◊ Asimilație clorofiliană = fotosinteză. [Pron. -li-an, pl. -ieni, -iene. / cf. fr. chlorophyllien].

CLOROFILIÁN, -Ă adj. care conține clorofilă, datorat clorofilei. ♦ asimilație ~ă = fotosinteză. (< fr. chlorophyllien)

CLOROFILIÁN ~ánă (~éni, ~éne) Care se produce în prezența clorofilei; realizat cu ajutorul clorofilei. ◊ Asimilație ~ană proces fiziologic de sinteză a substanțelor organice sub influența luminii solare absorbite de clorofilă; fotosinteză. /<fr. chlorophyllien

CLOROFILIÁNĂ, clorofiliene, adj. (În sintagma) Asimilație clorofiliană = proces fiziologic de asimilație a substanțelor nutritive, care se produce în frunzele plantelor verzi, în prezența clorofilei și sub influența luminii solare, și care constă din combinarea apei, venită din pământ prin rădăcini, cu bioxidul de carbon din aer; fotosinteză. [Pr.: -li-a-] – Din fr. chlorophyllien.

Intrare: clorofilian
clorofilian adjectiv
  • silabație: -li-an
adjectiv (A21)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular clorofilian clorofilianul clorofilia clorofiliana
plural clorofilieni clorofilienii clorofiliene clorofilienele
genitiv-dativ singular clorofilian clorofilianului clorofiliene clorofilienei
plural clorofilieni clorofilienilor clorofiliene clorofilienelor
vocativ singular
plural