13 definiții pentru clorhidric cloridric


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CLORHÍDRIC adj. (În sintagma) Acid clorhidric = gaz incolor cu miros înțepător, rezultat din combinarea clorului cu hidrogenul sau prin acțiunea acidului sulfuric asupra sării de bucătărie, cu numeroase întrebuințări în industria chimică. – Din fr. chlorhydrique.

CLORHÍDRIC adj. (În sintagma) Acid clorhidric = gaz incolor cu miros înțepător, rezultat din combinarea clorului cu hidrogenul sau prin acțiunea acidului sulfuric asupra sării de bucătărie, cu numeroase întrebuințări în industria chimică. – Din fr. chlorhydrique.

clorhidric a [At: DA / V: (înv) clori~ / E: fr chlorhydrique] (Îs) Acid ~ Gaz incolor cu miros înțepător, rezultat din combinarea clorului cu hidrogenul sau prin acțiunea acidului sulfuric asupra clorurii de sodiu, cu numeroase întrebuințări în industria chimică.

CLORHÍDRIC adj. m. (în expr.) Acid clorhidric = acid incolor cu miros înțepător, rezultat din combinarea clorului cu hidrogenul sau preparat prin acțiunea acidului sulfuric asupra sării de bucătărie, folosit mult în laboratoare și în industria chimică.

CLORHÍDRIC adj.m. Acid clorhidric = acid incolor, coroziv, cu miros înțepător, care se obține prin combinarea clorului cu hidrogenul sau prin acțiunea acidului sulfuric asupra clorurii de sodiu. [< fr. chlorhydrique].

CLORHÍDRIC adj. acid ~ = gaz incolor, coroziv, cu miros înțepător, obținut prin sinteză direct din elemente sau prin acțiunea acidului sulfuric asupra clorurii de sodiu. (< fr. chlorhydrique)

CLORHÍDRIC ~ci adj.: Acid ~ acid al clorului cu miros înțepător, având diverse întrebuințări în industria chimică. /<fr. chlorhydrique

clorhidric s. acid clorhidric, combinarea hidrogenului cu clorul, întrebuințat în industrie ca un caustic.

cloridric am vz clorhidric

*clorídric, -ă adj. (clor și idric). Chim. Acid cloridric (HCl), acid rezultat din combinațiunea cloruluĭ cu idrogenu. Cînd e disolvat în apă se numește muriatic.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

!clorhídric (acid ~) (-hi-dric) adj. m.

clorhídric adj. → hidric


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

CLORHÍDRIC (< fr.) Adj. Acid ~ = gaz incolor, foarte ușor solubil în apă (p. f. -84,9°C, p. t. -114,8°C), cu miros înțepător, corosiv, mai greu decît aerul, care se obține prin acțiunea acidului sulfuric asupra clorurii de sodiu, și prin sinteză direct din elemente. În soluție apoasă este un acid puternic. Se întrebuințează la decapare, la fabricarea clorurilor, a clorhidraților etc.

Intrare: clorhidric
adjectiv masculin (AM13)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • clorhidric
  • clorhidricul
  • clorhidricu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • clorhidric
  • clorhidricului
plural
vocativ singular
plural
cloridric
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

clorhidric cloridric

  • 1. (în) sintagmă Acid clorhidric = gaz incolor cu miros înțepător, rezultat din combinarea clorului cu hidrogenul sau prin acțiunea acidului sulfuric asupra sării de bucătărie, cu numeroase întrebuințări în industria chimică.
    surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN

etimologie: