15 definiții pentru cinzeacă


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CINZEÁCĂ, cinzeci, s. f. Unitate de măsură de capacitate (pentru băuturi) egală cu aproximativ 0,16 litri. ♦ Sticluță care are această capacitate și în care se servește o băutură alcoolică; conținutul unei astfel de sticluțe. – Din cincizeci.

cinzeácă sf [At: PONTBRIANT, D. / V: ~za~, ~zéc sn / Pl: ~zéci / E: ns cf cincizeci] 1 (Înv) Unitate de măsură de capacitate (pentru băuturi) egală cu aproximativ 0,16 l. 2 Țoi de 0,16 l. 3 (Pfm) Păhărel în care se servește o băutură alcoolică Si: (reg) singeapă. 4-5 (Pfm) Conținutul unor astfel de cinzeci (2-3). 6 (Reg; îf ~zacă) Întindere de pământ de 200 de stânjeni pătrați.

CINZEÁCĂ, cinzeci, s. f. Unitate de măsură de capacitate (pentru băuturi) egală cu aproximativ 0,16 litri. ♦ Sticluță care are această capacitate și în care se servește o băutură alcoolică; conținutul unei astfel de sticluțe; (reg.) sângeapă. – Din cincizeci.

CINZEÁCĂ, cinzeci, s. f. Măsură de capacitate pentru băuturi, echivalînd aproximativ cu 0,16 l; sticlă sau căniță avînd această capacitate, în care se servește băutura. Umple Tone trei cinzeci cu țuică... Ciocnesc cinzecile și le dau pe gît. STANCU, D. 18. ♦ Conținutul corespunzător acestei capacități. După ce-și făcea curaj cu-o cinzeacă de țuică, le lua în brațe și intra din nou în cîrciuma de peste drum. PAS, Z. I 28. Gîlgîiau cite o cinzeacă de rachiu. MACEDONSKI, O. III 50. Ia trageți-mi incoa cîte o cinzeacă «de la cep». ODOBESCU, S. I 84.

CINZEÁCĂ ~éci f. 1) Veche unitate de măsură pentru lichide egală cu 0,16 litri. 2) Vas de sticlă cu această capacitate. /Din cincizeci

cinzeacă f. cincizeci de dramuri (a opta parte dintr’o oca): o cinzeacă de vin. [Cinzeci, rostire populară pentru cincizeci].

cinzeácă f., pl. ecĭ (d. cin-zecĭ). Munt. Cin-zecĭ de dramurĭ de băutură din ocaŭa veche. Cănuță de lut: o cinzeacă pîntecoasă cu florĭ pe care o pipăise de atîtea orĭ degetele babeĭ (CL. 1910, 5, 544). Iron. Cin-zecĭ de anĭ: a trecut cinzeaca! – Pin met. (Mold.) sîngeacă, sîngeapă și sîngeap, pl. ece, epe. V. palicĭ.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

cinzeácă s. f., g.-d. art. cinzécii; pl. cinzéci

cinzeácă s. f., g.-d. art. cinzécii; pl. cinzéci


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

CINZEÁCĂ s. (Mold. și Bucov.) sângeapă. (O ~ de țuică.)

CINZEA s. (Mold. și Bucov.) sîngeapă. (O ~ de țuică.)


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

cinzeácă s.f. 1. (reg., înv.) măsură de capacitate pentru băuturi (1/8 dintr-un litru). 2. (reg., înv.) o întindere de pământ de 200 de stânjeni pătrați.


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

CINZEÁCĂ (< cincizeci) s. f. Unitate de măsură a volumului, folosită în trecut pentru lichide, egală cu 50 de dramuri, adică 0,16 l în Țara Românească și 0,19 l în Moldova.

Intrare: cinzeacă
cinzeacă substantiv feminin
substantiv feminin (F76)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • cinzea
 • cinzeaca
plural
 • cinzeci
 • cinzecile
genitiv-dativ singular
 • cinzeci
 • cinzecii
plural
 • cinzeci
 • cinzecilor
vocativ singular
plural

cinzeacă

 • 1. Unitate de măsură de capacitate (pentru băuturi) egală cu aproximativ 0,16 litri.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • 1.1. Sticluță care are această capacitate și în care se servește o băutură alcoolică; conținutul unei astfel de sticluțe.
   surse: DEX '09 DLRLC sinonime: sângeapă 4 exemple
   exemple
   • Umple Tone trei cinzeci cu țuică... Ciocnesc cinzecile și le dau pe gît. STANCU, D. 18.
    surse: DLRLC
   • După ce-și făcea curaj cu-o cinzeacă de țuică, le lua în brațe și intra din nou în cîrciuma de peste drum. PAS, Z. I 28.
    surse: DLRLC
   • Gîlgîiau cîte o cinzeacă de rachiu. MACEDONSKI, O. III 50.
    surse: DLRLC
   • Ia trageți-mi încoa cîte o cinzeacă «de la cep». ODOBESCU, S. I 84.
    surse: DLRLC

etimologie:

 • cincizeci
  surse: DEX '09 DEX '98