7 definiții pentru ciaconă


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CIACÓNĂ, ciacone, s. f. Vechi dans de origine spaniolă, cu o mișcare lentă; melodie după care se execută acest dans. – Din it. ciaccona.

CIACÓNĂ, ciacone, s. f. Vechi dans de origine spaniolă, cu o mișcare lentă; melodie după care se execută acest dans. – Din it. ciaccona.

ciaco sf [At: DEX2 / Pl: ~ne / E: it ciaccona] 1 Vechi dans de origine spaniolă, cu o mișcare lentă. 2 Melodie după care se execută ciacona (1).

CIACÓNĂ s.f. (Rar) Dans vechi, cu o mișcare lentă. ♦ Piesă muzicală instrumentală, în formă de variațiuni polifonice, care se sprijină mai ales pe bas. [Pron. cia-. / < it. ciaccona, cf. sp. chacona].

CIACÓNĂ CIA-/ s. f. 1. vechi dans spaniol cu mișcare lentă; melodia corespunzătoare. 2. piesă instrumentală cu variațiuni polifonice asemănătoare passacagliei. (< it. ciaccona)


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

ciacónă (cia-) s. f., g.-d. art. ciacónei; pl. ciacóne

ciacónă s. f. (sil. cia-), g.-d. art. ciacónei; pl. ciacóne


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

ciaconă (< it. cioccona; sp. chacona; fr. chaconne), dans* popular introdus în suita* instrumentală. Se presupunea că are originea sp. (de la cuvântul basc chocuna), dar ultimele cercetări relevă transferul său din America Latină, fiind considerat primul dans din această zonă transplantat în Europa. La origine dans rapid și pasionat, c. a devenit în cadrul suitei un dans destul de lent în ritm ternar*, caracterizat prin variațiuni pe o temă de 8 măsuri, expusă, în general, la bas (III) și reluată în variațiuni cu modificări contrapunctice*. Între celebrele c., lucrări de referință, se consideră c. din finalul operei Orfeu de Gluck și cea din Partita a 2-a pentru vl. în re minor de J.S. Bach. Darorită multiplelor asemănări, această formă este confundată deseori cu passacaglia* (ca de ex. finalul Simf. a 4-a de J. Brahms). Exegeții au păreri diferite referitor la diferența dintre c. și passacaglie care constă, se pare, în faptul că la c. tema, expusă în general în registrul (I) grav, este reluată cu modificări și în alte registre, spre deosebire de passacaglie în care tema, prezentată la bas, rămâne intactă de-a lungul desfășurării discursului sonor și foarte rar este trasferată în registrele superioare.

Intrare: ciaconă
 • silabație: cia-co-nă
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • ciaco
 • ciacona
plural
 • ciacone
 • ciaconele
genitiv-dativ singular
 • ciacone
 • ciaconei
plural
 • ciacone
 • ciaconelor
vocativ singular
plural

ciaconă

 • 1. Vechi dans de origine spaniolă, cu o mișcare lentă; melodie după care se execută acest dans.
  surse: DEX '09 DEX '98 DN
  • 1.1. Piesă muzicală instrumentală, în formă de variațiuni polifonice, care se sprijină mai ales pe bas.
   surse: DN

etimologie: